Tilos így használni az ecetet takarításra: ha megteszed, felmarhatja a légcsöved!

Az ecet nem veszélytelen, komoly kárt okozhat, ha rosszul használod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ecet nem véletlenül számít az egyik legnépszerűbb házi szernek, hiszen nagyon olcsó, emellett rendkívül sokoldalúan felhasználható a háztartásban, legyen szó ételkészítésről vagy akár a takarításról.

Annak ellenére azonban, hogy természetes házi szerként ismert, nem árt az óvatosság, mivel mégiscsak egy savról van szó, még ha gyengének számít is. Ha a problémákkal nem, csupán hatékonyságával szeretnél szembesülni, fontos, hogy betartsd az alapvető biztonsági előírásokat.

A legfontosabb szabályok, ha ecetet használsz

A konyhai ecet az ecetsav hígított verziója, bármilyen alacsony is a koncentráció azonban, nem számít veszélytelen szernek. Maró hatású gőzei irritálhatják a szemet, a nyálkahártyát, illetve a légzőrendszert, és nagyobb mennyiségben a bőrre kerülve is kárt tehet benned.

Ha lehet, az ecetet mindig hígítsd vízzel, használata során húzz gumikesztyűt, emellett nagyon ügyelj rá, hogy szembe ne kerüljön. Ha mégis a szemedbe került, alapos, bő vízzel való öblítést alkalmazz elsősegélyként, illetve tegyél ugyanígy akkor is, ha a bőrödet marja.

Ha zárt helyiségben alkalmazod az ecetet, és nagyobb mennyiségben érintkezel gőzeivel, az könnyezést, a belélegzés során pedig köhögést válthat ki, sőt, súlyos esetben légzési nehézséget is okozhat. Épp ezért sose használd a szert úgy, hogy nem szellőztetsz közben, és nem biztosított a légcsere az adott helyiségben. Ha mégis megtörtént a baj, és rosszul érzed magad, sürgősen menj friss levegőre, és szellőztesd ki a helyiséget!

Sose alkalmazd így!

Az általános tisztítás és fertőtlenítés mellett az ecet kiváló szagtalanító, vízkőoldó és penész elleni szer, nem utolsósorban pedig zsíroldó hatásáról is ismert. Utóbbi miatt sokan a sütőtisztítás során is előszeretettel vetik be, segítségével ugyanis könnyebb eltávolítani az odaégett, lerakódott, olajos-zsíros szennyeződéseket.

Filléres csodaszer a háztartásban: 8 probléma, amin segít az ecet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ilyenkor már az is hatásos lehet, ha a sütő belsejét ecettel dörzsölöd át, hagyod hatni, majd alaposan leöblíted hideg vízzel - bármilyen felületet kezelsz ecettel, a végén tegyél így -, sokan alkalmazzák azonban a párologtatás módszerét is, melynek során a szennyeződések fellazítása érdekében egy hőálló tálba vízzel hígított ecetet kell tenni, majd minimálisan felmelegíteni a sütőt, utána pedig elzárni, és hagyni, hogy hasson a keverék.

A tapasztalatok szerint azonban nem egy háziasszony járta már meg a módszerrel, nagy hiba ugyanis, ha valaki nem hígítja az ecetet, nem megfelelő tálba teszi, emellett a hőfokot is túl magasra állítja: ha például tepsibe teszed az ecetet, és túlmelegíted, előbbi bevonatát akár le is marhatja, nem beszélve arról, hogy olyan gázok képződnek, melyek rendkívüli módon irritálják a szemet, belélegezve pedig a légcsövet is marják. Az ecetet lehetőleg csak a legminimálisabb mértékben melegítsd - de ha lehet, egyáltalán ne -, emellett minden esetben hígítsd legalább kétharmad-egyharmad arányban vízzel, utóbbi javára.

Ezt is szeretjük