Nem véletlen, hogy a sütő kitisztítása sokak számára jelenti a házimunka egyik legkellemetlenebb részét, az odaégett, zsíros szennyeződésektől ugyanis nem könnyű megszabadulni. Ha viszont nem akarsz rendkívül erős vegyszernek számító, hideg zsíroldót és sütőtisztítót bevetni, érdemes kipróbálnod a következő módszereket. Nézd végig a képeket!

Az ecet kiváló zsíroldó, így a sütőtisztítás során is segítségedre lehet. Dörzsöld át a sütő belsejét hígítatlan ecettel, hagyd hatni tíz percig, majd öblítsd le alaposan hideg vízzel.

Szintén hatékony zsíroldószerként funkcionál, ha a mosogatószerhez adsz egy kevés ecetet, hogy így erősítsék egymás hatását.

Fellazíthatod a sütőben található szennyeződéseket, ha egy hőálló tálba teszel másfél deci ecetet, valamint két és fél deci vizet, majd közepes hőfokra melegíted a sütőt. Hagyd hatni a keveréket húsz percig, majd várd meg, míg kihűl, és töröld át a sütő belsejét.

Hatékony zsíroldó súrolószert készíthetsz, ha az ecetet szódabikarbónával kevered össze, majd egy szivacs segítségével ezzel dörzsölöd át a sütő falait. Hagyd hatni tíz percig, majd hideg vízzel távolítsd el.

Szintén remek súrolószernek számít az ecet és a só keveréke.

A sütő falain lerakódott zsírt úgy is eltávolíthatod, hogy kávézaccal szórod be, és hagyod, hogy az magába szívja előbbit. Végül töröld át a sütő falait.

Az odaégett szennyeződést felpuhíthatod, ha egy pohár almaecethez adsz néhány evőkanál cukrot, majd ezzel dörzsölöd be a sütő belsejét. Hagyd hatni fél órát, majd töröld le alaposan.

Ha gondoskodsz a megelőzésről, nem okoznak majd kellemetlen perceket a zsíros szennyeződések: töröld át a sütő falát minden használat után szappanos vízzel, majd hideg vizes szivaccsal.
A legutáltabb házimunka
A sütőtisztítás nem számít kedvencnek a takarítás terén. Megkérdeztük az utca emberét, mi az, amit leginkább utál és szeret, ha házimunkáról van szó.