Kicsi a lakásod? Most megnövelheted!
A garzon aranyos, cuki, kedves - és kicsi. Ezen nincs mit szépíteni, de a méretén változtathatsz néhány jól eltalált csíkkal!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hozzáértők szerint manapság nem kelendőek a garzonok. Aki keres, nagyobbat keres, aki pedig garzonban lakik, alig tud megszabadulni tőle.

Pedig a garzonoknak lelkük van, ráadásul nincs még egy olyan lakástípus, amely annyira hozzá tud nőni az ember szívéhez, mint ezek az aprócska kis lakások. Ami viszont tény: esetükben a méret a lényeg, amelyen aligha lehet változtatni.

Ha viszont nem szándékozol nagycsaládos életet élni a garzonodban, és két hatalmas kutyával sem tervezed körülvenni magad, akkor talán nem is feltétlenül szükséges megválnod tőle, sem nagyobbra cserélni. Csupán használd a kreativitásod, na meg tippjeinket: néhány jól eltalált csík ugyanis - még ha csak optikailag is, de - csodákra lehet képes!

A hatásos belépő titka: az előszoba!

Ha rászántad magad, hogy egy kicsit gatyába rázod a lakásod, akkor elsőként érdemes az előszobával kezdened. Ahogy elég néhány másodperc ahhoz, hogy valaki véleményt alkosson rólad az első benyomás alapján, úgy az előszoba is hatással van arra, hogy kire hogyan hat majd az otthonod egésze.
Fontos, hogy már az előtérben teret kapjon a fény és a tér, még akkor is, ha ez a helyiség csupán néhány négyzetméter. Ezért igyekezz minél világosabb színeket használni itt - a legjobb, ha az egészet fehérre fested. A csíkok optikailag képesek befolyásolni egy tér méretét akár vízszintes, akár függőleges irányban. Ha a lakásod alapterülete kicsi, de belmagassága az átlagosnál nagyobb, akkor felejtsd el a padlótól a mennyezetig futó csíkokat, itt a vízszintesekkel nyerhetsz teret! Akár festékkel próbálkozol, akár tapétával, a lényeg, hogy ne "csíkozd" a falat tetőtől talpig, csupán derékmagasságig érjenek. Ellenkező esetben még zártabb hatást érsz el, amely optikailag még tovább szűkíti a teret.

Tipp: ha nincs kedved festeni, akkor az is jó, ha olyan kovácsoltvas vagy ehhez hasonló anyagú fogast helyezel el az előtérben, amelynek lécei vízszintesen futnak. Tapéta esetében pedig előnyös lehet az egyszínű, de anyagában csíkos típus - ezzel viszont bátran borítsd be az egész falfelületet!

A lakás lelke: a konyha

A konyha viszonylag sok lehetőséget rejt: nemcsak a falak színével és mintájával játszhatsz, hanem a konyhaszekrények frontjával, a polcokkal, a különböző konyhai eszközök elrendezésével, valamint a függöny anyagával is.
Ha sem energiád, sem pedig pénzed arra, hogy a konyha berendezésén változtass, akkor elég néhány vödör festék, vagy néhány tekercs tapéta is, ám ha hajlandó vagy áldozni egy keveset a konyhád oltárán, csodákat művelhetsz! Ha a lakásod nemcsak aprócska, hanem alacsony is, akkor érdemes lehet mind a vízszintes, mind pedig a függőleges vonalakkal játszanod - persze még az elején döntsd el, hogy magasítani vagy szélesíteni szeretnéd a teret.

Az előbbi esetében a függőleges vonalak segíthetnek, míg az utóbbiban a vízszintes a megoldás.
Ha eldöntötted, merre tartasz, akkor annak megfelelően válassz új frontokat a konyhaszekrények elejére, de ügyelj arra, hogy világos, egyszínű, anyagában csíkozott típus legyen. A konyhapult és a felső konyhaszekrények közötti falfelületet se hagyd üresen, és a függönyökről se feledkezz meg: ezek esetében már bátran válogathatsz az erőteljesebb színek között.

Tipp: sokat segíthet a pult és konyhaszekrény közötti falfelület kialakításában, ha elszakadsz a festéstől. Inkább szerelj fel egy keskeny, a szekrényekkel egyenlő hosszúságú sínt, amibe az összes nagyobb konyhai eszközt beakaszthatod. Ez nemcsak praktikus megoldás, de a tér méretére is hatással van.

Mindenki kedvence: a nappali

Ha máshová nem is, a nappaliba minden vendég betéved. Éppen ezért fontos, hogy itt érvényesüljenek a leginkább a tér növelésére tett erőfeszítéseid! Ha kell, fogd meg az ecsetet vagy a tapétákat, adj bele apait-anyait - bár itt aztán van is mit csinálni!
Függően ismét attól, hogy szélesíteni vagy magasítani szeretnéd a teret, használd a csíkokat vízszintes vagy függőleges irányban! A nappaliban azonban nagyon ügyelj a mértékre: a falak lehetőleg kevésbé domináljanak - az anyagában csíkos tapéta lehet ismét a megoldás, vagy a festék durva ecsettel történő csíkozása.

Színeiben legyen visszafogott, hiszen díszpárnáknak, kanapénak, gyertyáknak és egyéb kiegészítőknek kell majd stabil, de szerény hátteret biztosítania.
A díszpárnák esetében se hanyagold a csíkokat - itt bátran használhatsz erős színeket, és intenzív kontraszt-hatást eredményező csíkos anyagokat -, sőt, akár a szőnyeget is lecserélheted valamilyen izgalmasan kacskaringós mintával ellátott szőnyegre.
A hab a tortán pedig a függöny, mint a helyiség harmadik leginkább domináns felülete: ez esetben olyat válassz, amelynek csíkozása a napsütés hatására válik láthatóvá.

Tudtad?
Nemcsak a kiegészítőkkel hathatsz a térérzetre, hanem a padló mintájával is. Ha téglalap alakú a helyiség, akkor olyan padlólapokat vagy laminált padlót válassz, amely némiképp csíkos hatású mintát rejt. Fektesd úgy a lapokat, hogy a csíkok a hosszanti falra merőlegesek legyenek: meglátod, máris változtattál valamit a téren!

A kiegyensúlyozottság helye: a fürdőszoba

Ha icipici fürdővel áldott meg a sors, akkor kesergés helyett láss hozzá a helyiség átformálásához!
A mozaikokat itt felejtsd el, és a hatalmas mintás csempékről is mondj le, ha nem akarod tovább szűkíteni a helyiséget. A mértékletesség itt is legyen irányadó: ha mindenképpen mintát akarsz, akkor válaszd a közepes méretűt, de a legjobb, ha egyszerű, egyszínű csempét választasz.

Lehetőleg azonban ezek téglalap formájúak legyenek, és úgy helyezkedjenek el, hogy a jó hatással legyenek a térre: ha a fürdőd alacsony, akkor függőlegesen, ha nagy belmagasságú, akkor pedig vízszintesen. Utóbbi esetben ügyelj arra, hogy semmiképpen ne csempézd túl magasan a falat!
Ha azonban nincs lehetőséged az újracsempézésre, az is segíthet, ha csupán egy-egy sort bontasz fel: a helyükre tegyél eltérő színű darabokat csíkban, így máris ismét a kezedben a helyiség méretének irányítása!
A csempék mellett játszhatsz a fürdőszoba-szőnyeggel is: minél csíkosabb, annál jobban mutat majd az egyébként halvány árnyalatú helyiségben.

Az intimitás központja: a hálószoba

A hálószobában a nappalihoz hasonlóan sok lehetőséged van a térérzeten változtatni, itt azonban ügyelj arra, hogy a szoba ne veszítse el eredeti funkcióját! Mindig tartsd szem előtt, hogy ez többnyire a pihenés és az alvás helye, ahol nyugodt színekre és mintákra van szükség.
A legjobb választás ezért ide az anyagában csíkos textil az ágynemű esetében, de a szőnyeg terén is érdemesebb lehet inkább a csíkosra nyírt típust választanod, mint a nagyon színes, festett csíkos változatokat.
Ha alacsony a szoba, akkor bátran használj olyan függönyt, amely vékony, de nehéz esésű textilből készült, és amely egészen a padlóig ér. Ellenkező esetben azonban a római roló lehet a megoldás, melyben a tartólécek vízszintesen helyezkednek el - így optikailag szélesítik a teret.
Attól függően, hogy hogyan akarod formálni a helyiséget, válassz gyertyatartókat, lámpákat a hálóba.

Az elegáns, karcsú szárú éjjeli vagy állólámpa az alacsony lakások dísze lehet, míg a tömzsi, ovális vagy négyzet alakú burával rendelkező, modern darabok a nagyobb belmagasságú helyiségekben mutatnak jól.

A lényeg, hogy mind arányukban, mind pedig formájukban kiegészítsék mindazt, ami a környezetükben található, és összhangban legyenek velük.

Ezt is szeretjük