Egy ember, akit soha ne engedj be a lakásodba! Megdöbbentő esetekről hallani

Megint újabb módszert találtak ki a trükkös tolvajok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendőrség már jó ideje fokozott figyelmet szentel annak, hogy felhívja a lakosság figyelmét az úgynevezett trükkös tolvajok jelenlétére, illetve azokra a lehetőségekre, melyekkel védekezni lehet ellenük.

Az említett bűnelkövetők a lakók, különösképp az idősebbek védtelenségét és jóhiszeműségét kihasználva aljasabbnál aljasabb módszerekkel igyekeznek bejutni a lakásokba, ahol aztán kicsalják az áldozat pénzét, figyelmét elterelve értékeket tulajdoníthatnak el, vagy épp egy későbbi, esetleges betörésre készülve végeznek terepfelmérést.

A trükkös tolvajok módszereinek tárháza szinte kifogyhatatlan, jellemző például, hogy a szolgáltatók alkalmazottainak adják ki magukat, rosszullétre hivatkozva kérnek egy pohár vizet, vagy épp a pénzhiánnyal küzdő unoka barátjaként, ismerőseként mutatkoznak be.

Az egyik legújabb módszer

A Nyugat.hu április közepén egy újabb keletű módszerről is beszámolt, mely szerint álmérnökök csengetnek be a lakásokba, azt állítva, energetikai tanúsítványt készítenek a közös képviselő megbízásából.

Ilyen esetekben fel is mérhetik a lakás körülményeit, emellett akár pénzt is kicsalhatnak a tulajdonosoktól, például előleg formájában egy fiktív, de szükségesnek hazudott kazán- vagy épp radiátorcserével kapcsolatban.

Esetükben is igaz, ami minden hasonló próbálkozás tekintetében is: semmiképpen se adj ki pénzt a kezedből hasonló körülmények között, illetve ne is engedj be senkit otthonodba, míg nem igazolta hitelt érdemlően a kilétét.

Érdemes mindig felhívni - zárt ajtó mögött - az illetékes szervet, szolgáltatót, céget, akire hivatkozik, nem árt azonban tudni, hogy hasonló ügyekben jellemzően előzetes értesítést is kapsz.

Ezt is szeretjük