7 ember, akit soha ne engedj be a lakásodba: így ismerd fel őket!

Ezért sántítanak a trükkös tolvajok meséi: ismerd fel a leggyakoribb jeleket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A trükkös tolvajok jellemző módszereiről és leggyakoribb hazugságairól már korábban is írtunk, az ellenük való védekezés szempontjából jelenleg is intenzív kampányt folytató rendőrség azonban február elején újabb és részletesebb anyagot tett közzé azzal kapcsolatban, miről lehet felismerni típusaikat, illetve hol sántítanak leggyakrabban történeteik.

Ahogy a rendőrségi közleményben is szerepel, a simulékony modorú idegenek gyakran személyes tartalmú információkkal igyekeznek manipulálni az áldozatokat, pénzzel kecsegtetnek, meghatóan viselkednek, vagy épp magabiztos fellépésükkel férkőznek áldozataik bizalmába. Ha azonban birtokában vagy a következő információknak, illetve átadod azokat családtagjaidnak, idős rokonaidnak is, jóval kisebb lesz a kockázata, hogy bűncselekmény áldozatává váltok.

Hét típus, akivel nagyon vigyázz!

Ha banki alkalmazottak csöngetnek be otthonodba, gyanakodhatsz trükkös tolvajokra is, a rendőrség szerint ugyanis a bankok nem mennek házhoz azért, mert ajándék pénzt szeretnének adni. A szolgáltatók sem tűnnek fel csak úgy, mindig jelzik előre, ha kiszállnak egy-egy lakáshoz, és nem visznek a helyszínre készpénzt.

Az ilyen tolvajok gyakori trükkje, hogy rokonok ismerősének, barátjának adják ki magukat, azt állítva, az illetőnek segítségre van szüksége.

A rokonok azonban, ha megsérülnek, nem idegeneket, még csak nem is barátokat kérnek meg, hogy menjenek el pénzért, hanem személyesen, telefonon beszélik meg a problémákat. Ha nagy baj történt, vagy ismerős, vagy a hatóságok keresik fel a hozzátartozót, és pénzt biztosan nem kérnek.

Az orvos sem megy hívatlanul vagy előzetes jelzés nélkül házhoz, illetve önkormányzatok munkatársai sem mérik fel azt, hogy kinek vigyenek majd házhoz pénzt, és nem hoznak házhoz szociális segélyt. Dolgozóik továbbá rendelkeznek fényképes igazolványokkal, konkrét ügyekkel foglalkoznak, és leellenőrizhetőek.

Az, aki rosszul van, jellemzően nem magánházakhoz csenget be - az életveszélyes, valóban súlyos eseteket emellett nem nehéz megkülönböztetni egy rossz színésztől -, végül, de nem utolsósorban pedig a házalókkal szemben is érdemes élni a gyanúperrel, jellemző ugyanis, hogy fizetés közben megfigyelik, az áldozat hol tárolja a megtakarítását, majd a sértett figyelmét elterelve gyorsan elemelik a félretett pénzt, ezután sietősen távoznak.

Ezeket a szabályokat is tartsd be!

Bár tény, hogy általában idős embereket választanak áldozatul, a trükkös tolvajok ugyanígy fenyegetést jelentenek mindazokra, akik kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, legyen szó akár csak arról, hogy valaki egyedül él.

Ha hozzátartozóidat és magadat is szeretnéd biztonságban tudni, fontos, hogy csak olyan személyt engedj be a lakásba, akit ismersz, és megbízhatónak tartasz. Ha mégis idegent engedsz be, sose hagyd őt magára, ha szükséges, beszéld meg a szomszédoddal, hogy tartson ő is veletek.

Sose vedd elő megtakarított pénzed mások előtt, emellett, ha nem akarod beengedni az idegent, legyél nagyon határozott - ez utóbbi, valamint az óvatosság és figyelem ilyen esetekben megelőzi a későbbi nehéz pillanatokat és a kifosztottság érzését, tényét. Figyelmeztesd minderre családtagjaidat és ismerőseidet is! További információt a rendőrség honlapján, a Police.hu-n találsz.

Ezt is szeretjük