Ki és hogyan igényelhet albérlet-támogatást? Így lehet kevesebb a havi bérleti díjad

A havi bérleti díj költségeit segíthet állni az albérlet-támogatás.

GettyImages-1158286556

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pénzügyi szempontból az a legkedvezőbb, ha az ember saját ingatlanában él, és nem kell havi bérleti díjat fizetnie azért, hogy tető legyen a feje felett. Azonban rengeteg olyan ember van, aki valamilyen okból lakás bérlésére adja a fejét, ami borsos anyagiakat von maga után.

Noha a bérleti díjak az utóbbi időben csökkentek, még mindig mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki kivesz egy lakást. A terhek enyhítésére, szerencsére, van lehetőség lakhatási támogatás igénylésével. Amennyiben az ember megfelel bizonyos kritériumoknak, kérelmezheti az anyagi segítséget.

A lakhatási támogatás

Az állami lakhatási támogatást azok igényelhetik, akik a járási hivatalok nyilvántartása szerint legalább egy hónapja álláskeresők, pályakezdő álláskeresők, közfoglalkoztatást követően álláskeresőként nyilvántartottak, illetve csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalók.

GettyImages-1249761030

Ha ugyanazon lakóingatlanban egy ember felel meg az igényléshez kiszabott feltételeknek, akkor a támogatás összege havi 100 ezer forint, ha kettő, akkor havi 150 ezer forint, ha pedig három vagy több ember is megfelel a kritériumoknak, akkor havi 200 ezer forint. A kapott támogatás a bérleti és közüzemi díjak finanszírozására használható fel.

A lakhatási támogatás igénylésének feltételei

A lakhatási támogatás igényléséhez bizonyos kritériumoknak kell teljesülnie. A támogatást az kérheti:

  • aki legalább egy hónapja álláskereső, közfoglalkoztatottság után álláskereső, vagy létszámleépítés során bocsátották el,
  • aki legalább 6 hónapra és heti 20 órás munkaidőre szóló munkaviszonyt létesít, és a végzés helye az állandó lakcímtől legalább 60 km-re található (korábban 100 km),
  • aki nem rendelkezik a munkavégzés helyén lakóingatlannal, sem annak 60 km-es körzetében (korábban 100 km, a módosításról: itt),
  • aki másik munkáltatóval létesít jogviszonyt, mint az eddigi,
  • aki bérelt ingatlanban kíván lakni a munkavégzés helyén,
  • illetve aki a kérelem időpontjában nem részesül más jogcímen lakhatási vagy közüzemi támogatásban.

Mi kell a lakhatási támogatás igényléséhez?

A kérelem leadásakor szükség van az igénylő azonosító adataira (beleértve a lakó-, illetve tartózkodási helyet igazoló lakcímkártyát), az igénylő utolsó munkáltatójának megnevezését kell tartalmaznia. Vagy az igénylés beadásakor vagy a hiánypótlás határidejéig szükséges biztosítani a létesíteni kívánt foglalkozás adatait, a lakóingatlan bérletével kapcsolatos adatokat, a bérbeadó adatait, az igényelt támogatás mértékét, időtartamát és teljes összegét, az előlegfizetési igényt (2 havi kapható), valamint egy nyilatkozatot arról, ha az igénylő valaki mással közösen venné igénybe az adott ingatlant.

Az ügyintézéshez szükséges az eredeti munkaszerződés vagy annak a munkáltató által hitelesített másolata, az ingatlan bérleti szerződése vagy annak a bérbeadó által hitelesített másolata, az utolsó munkahely által kiállított, munkaviszonyt igazoló vagy annak megszűnését igazoló dokumentumot, ha a kérelmező csoportos létszámleépítésben volt érintett, akkor az írásos felmondást.

Amennyiben a támogatást megítélik, arról hatósági szerződés születik. Ez akkor szűnik meg, ha az igénylő munkaviszonya megszűnik, és nem sikerül 30 napon belül másik állást találni, ha megszűnik a bérleti jogviszony, és a támogatás időtartama alatt az igénylő nem talál újabb bérleményt, ha a rendszeres havi bruttó munkabér több, mint amennyi a 39/1998. (III. 4.) Korm. rendelet 4. § (4) bekezdés d) pontjában meghatározott, ha az igénylőt nyugdíjazzák, rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásra lesz jogosult, ha saját lakóingatlanra tesz szert, illetve ha életét veszti.

A lakhatási támogatást a helyileg illetékes Munkaügyi Hivatalnál kell igényelni. A támogatásról ide kattintva lehet bővebben is tájékozódni. A linkelt kormányrendeletben tett módosításokról ide kattintva lehet olvasni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A másik út, rászorulóknak: a lakásfenntartási támogatás

Lakásbérleti díj megfizetéséhez szükséges anyagi segítséget szociális alapon is lehet igényelni, lakásfenntartási támogatás formájában. A támogatást azok a rászorulók kaphatják meg, akik önerőből nem tudják finanszírozni a lakhatásukat és az azzal kapcsolatos kiadásokat, például a számlák összegét, a közös költséget vagy a lakáscélú banki kölcsön törlesztőrészletét. A lakásfenntartási támogatás összegét az elismert havi költség alapján állapítják meg. A támogatás megítéléséről a lakóhely szerint illetékes járási hivatal szociális osztálya dönt.

Lakásfenntartási támogatásra az jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem kisebb, mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250%-a. Az is kitétel, hogy a háztartásban élők között senki se rendelkezzen vagyonnal. Egyazon háztartásban csak egy ember igényelheti a segítséget.

További tudnivalókról az önkormányzati honlapokon lehet tájékozódni. Ide kattintva például a budapesti, Józsefvárosi Önkormányzat tájékoztatója olvasható, itt pedig Debrecen önkormányzatáé.

Gyakori albérlői félelmek

Bármikor bemehet a bérelt lakásba a tulajdonos? Eladhatja a lakást a bérlő feje fölül? Dr. Dobozy Lilla ügyvédhez fordultunk válaszokért.

Ezt is szeretjük