Ez volt a krimi királynőjének elbűvölő nyaralója: Agatha Christie gyilkossági történeteit is inspirálta a birtok
Az írónő a házat és környékét a világ legelbűvölőbb helyének tartotta.

greenway
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A krimirajongók számára Agatha Christie munkássága megkerülhetetlen. De nem is kell ahhoz kedvelni a gyilkosságokról szóló történeteket, hogy fel tudjuk idézni a törékeny, kissé kotnyeles Miss Marple alakját vagy épp a gondosan ápolt bajszára és belga származására oly büszke Monsieur Hercule Piorot személyét. Ők mindketten a krimi koronázatlan királynőjének halhatatlan hősei, akiknek csavaros észjárását nemzedékek csodálhatják és csodálják ma is.

Az olvasó gyakran eltöpreng azon, hogy vajon honnan merítette az ihletet a szerző. Az érzékletes leírások alapján elképzeli a környezetet, amelyben a bonyodalmak játszódhatnak. Agatha Christie kedvenc nyaralója több történethez is inspirációforrást jelentett.

Agatha Christie nyaralója

Az angliai Devon megyében a River Dart keleti partján található a Greenway néven ismert birtok, amely egykor Agatha Christie nyári rezidenciájaként működött. Az írónő állítólag első pillantásra beleszeretett a környékbe, amit a világ legszebb helyének tartott. 

Agatha Christie, vagy ahogyan a helyiek hívták, Mrs. Mallowan, már gyermekkorában is ismerte a bájos birtokot. Amikor az 1930-as években a korábbi tulajdonosok eladásra kínálták, második férjével, a régész Max Mallowannel nem tudtak ellenállni neki, és megvásárolták. A forrást mindehhez Christie népszerű regényeiből, valamint a gyermekkori otthonának eladásából befolyó összegek jelentették. Greenway hamarosan a szívükhöz nőtt, tavasszal és nyáron is több időt töltöttek itt, gyakran pedig a karácsonyt is a kedves, fehér villában ünnepelték. Egy fiatal építész tanácsait megfogadva kissé át is alakították a házat, hogy minél inkább megfeleljen az igényeiknek. Mivel mindketten lelkes kertészek voltak, sok időt töltöttek a kertben a növények ápolásával, ültetésével.

A ház magába sűrítette az angol vidéki kúriák jellegzetességeit, ugyanakkor kozmopolita jelleget is öltött a házaspár külföldi utazásairól hazahozott emlékei, szuvenírjei miatt. Iraki és szíriai expedícióikról származó régészeti leletekkel is gazdagították a gyűjteményüket.

A számukra legfontosabb tárgyakat közös hálószobájukban rendezték el. Napjainkban a házban lévő, meglehetősen szerteágazó kollekció több mint 12 ezer darabot számlál, és jól mutatja az egyes családtagok érdeklődési körét. Agatha Christie például fiatalon kémiát tanult, a gyűjteményben orvosságos üvegcsék tanúskodnak ilyen irányú vonzalmáról. Az ingatlanban természetesen fontos szerephez jutottak a könyvek is. A könyvtárszobában a legkülönfélébb kötetek sorakoznak, témájuk a buddhizmustól a kertészeten át egészen az antikvitásokig terjed. Nem hiányozhattak az írónő krimijei sem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gloriett a hullának

Agatha Christie ihletet is merített a szívének oly kedves helyszínből. A már említett könyvtárszoba például a Holttest a könyvtárban egyes elemeit inspirálhatta. Az ABC-gyilkosságok szereplője, a vagyonos Sir Carmichael Clarke a Churston nevű településről származott, ami Greenway közelében található. Ám a mű, amit leginkább a birtok ihletett, az a Gloriett a hullának. A regény első holttestét egy csónakházban találják meg, az írónő a birtokon található csónakházat használta fel a helyszín leírásához, de fontos szerephez jutott még a könyvben maga a ház, a közeli kompkikötő, az üvegház és a teniszpálya is. Az ITV tévécsatorna a Poirot-sorozat könyvet feldolgozó részét 2013-ban Greenwayben vette fel.  Christie további két regénye, az Éjféltájt és az Öt kismalac is tartalmaz olyan elemeket, amelyek a birtokkal kapcsolatosak. 

A család Greenwayben tartózkodását a második világháború megzavarta, először gyermekotthonnak használták az épületet, majd az Egyesült Államok Parti Őrsége szállt meg benne - ebből az időből származik a könyvtár falfestménye. A háború után az ingatlan visszakerült a családhoz. 1959-ben Agatha Christie lánya, Rosalind Hicks megvásárolta a házat édesanyjától, majd az írónő 1976-os és Max 1978-as halálát követően beköltözött a férjével. 2000-ben Greenwayt az Egyesült Királyság örökségvédelmi szervezetének, a National Trustnek adományozták, így egy év múlva megnyithatta kapuit a nyilvánosság előtt. 

Reese Witherspoon háza romantikus regénybe illene

A mindig bájos Reese Witherspoon és férje, Jim Toth a 2020-as év végén vásároltak egy gyönyörű házat. A titokban szerzett fészek külső és belső tere is csodálatos, és nem túlzás azt mondani, hogy romantikus regénybe illene. Los Angelesben, Brentwoodban áll, annak is egy rendkívül csendes, magas fákkal övezett részén, melyet egy privát úton lehet megközelíteni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük