A makacs konyhai szagok hatékony ellenszerei
Ha eleged van abból, hogy főzés után a szagok veszik át az irányítást a konyha felett, íme, néhány csodaszer!
A szagok elkerülhetetlenek a konyhában, ráadásul bizonyos ételek készítésénél olyan makacs szagok vehetik át a konyha felett az irányítást, melyek maguktól csak nehezen és napok múlva tűnnek el. A szagelszívók nagy segítséget jelentenek a konyha illatának megőrzésében, ám néhány házi praktikával is gondoskodhatsz a helyiség levegőjének frissességéről.
Ha a természetes csodaszereket választod, a pénztárcádnak és az egészségednek is kedvezel, hiszen többségük fillérekbe kerül, ráadásul semmilyen káros anyag nem kerül a levegőbe használatuk során, ellentétben a mesterséges illatosítókkal.
Praktikák makacs ételszag ellen
Az olajban történő sütés vagy az olyan ételek készítése után, mint például a töltött káposzta, a konyha levegője szinte elviselhetetlen. Fűszerekkel vagy citrommal azonban megszüntetheted a szagokat - a következő praktikákat lehetőleg nem sokkal a főzés befejezte után alkalmazd, hogy a szagokat ne szívják be a konyhai textilek.
Citrommal, fűszerekkel
A fillérekbe kerülő citrom fűszerekkel keverve kitűnő szagtalanító. Nemcsak frissíti a levegőt, de fertőtleníti is. Főzés után tölts meg egy lábast vízzel, tedd bele két citrom héját, egy-két fahéjrudat, szegfűszeget és almahéjat. Lassú tűzön forrald fel a keveréket - mire felforr, már hatástalanította is a szagokat.
Ha a konyha felől friss illat árad, az az egész lakásnak jót tesz. Cseréld le a konyhai szagokat kellemes aromákra fűszerekkel!
Az is elég ugyanis, ha egy lábasba csak egy egész szegfűszeget vagy egy fahéjrudat teszel, és azt forralod fel lassú tűzön. Fél óra forralás elegendő a legmakacsabb szagok elűzéséhez is. De az is jó megoldás, ha a fűszerek őrölt változatából szórsz egy-két teáskanálnyit egy tepsibe, majd 90°C-os sütőben, nyitott sütőajtó mellett fél óráig melegíted. Akármelyik módszert is választod, a lakást kellemes fűszerillat tölti be.
Ecettel és sóval
Ecetet is használhatsz szagtalanításra forralással: keverj el fél pohár ecetet egy pohár vízben, majd a tűzhelyen forrald addig, amíg a folyadék szinte teljesen elpárolog. Nemsokára friss levegőt szippanthatsz.
Ez kifejezetten jó módszer a káposzta- és halszag ellen. Ha odaégetted a húst, vagy más kiűzhetetlennek tűnő szag uralkodik a konyhában, tölts meg kis tálkákat ecettel, és tedd őket a helyiség különböző részeibe - egyet a hűtő tetejére, egyet a konyhaszekrényre. A szagoknak egy óra múlva hűlt helyük lesz. Ugyanilyen hatásos az is, ha egy csészényi sót, egy citrom szárított héját és mentalevelet tartalmazó keveréket tartasz a konyhában.
Űzd el a hűtő és a szemetes kellemetlen aromáit!
Hiába frissíted azonban fel a konyha levegőjét, ha a hűtőszekrényből minden egyes nyitásnál újabb szagok áradnak a helyiségbe. Szerencsére azokat is hatékonyan megszüntetheted citrommal vagy ecettel.
Miután eltávolítottad a romlott élelmiszereket, cseppents egy kevés citromlevet egy szivacsra, és azzal töröld át nagyjából a szekrény belső falait és a polcokat. Ecet és szódabikarbóna keverékével is átmoshatod a hűtőt: ez a természetes súrolószer a makacs szennyeződések eltávolításakor tesz jó szolgálatot, de a kellemetlen aromákat is megszünteti, és a penész megjelenésének megelőzésében is segít.
Ha alapvetően tiszta a hűtő, egy korábbi romlott étel miatt azonban bűzlik, szódabikarbónát helyezz bele egy kis tálban. Ez a filléres csodaszer tökéletesen magába szívja a szagokat.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A konyhában nyáron a szemetesvödör is kellemetlen szagokat áraszthat. A szemetest rendszeresen mosd át szódabikarbónába mártott, nedves szivaccsal, a szagok megelőzéséhez pedig szórj a kuka aljába egy kis adagot belőle. Ha kávézol, rendszeresen ürítsd ki a kávégépet: a szemetes szagát a kávézacc is elűzi.
Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.
OLVASD EL EZT IS!
- házimunka
- ecet
Így szüntesd meg a dohos szagot a lakásban!
- takarítás
- házimunka