Így szüntesd meg a dohos szagot a lakásban!
A kellemetlen, dohos szagot csupán elnyomják a légfrissítők. Ha végleg meg akarsz szabadulni tőle, vesd be praktikáinkat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tévhit, hogy a dohos szag kizárólag az öreg, nem megfelelően tisztán tartott lakásokban jelentkezik. A doh minden olyan helyen felütheti a fejét, ahol magas a páratartalom, és nedvesség csapódhat le a felületeken.

Az átnedvesedett falakon, könyveken és szekrényeken pedig hamar megjelenik a penész, vele együtt pedig a kellemetlen bűz.

Így ahhoz, hogy a dohos szagot ne csak elnyomd, hanem végleg ki is űzd a lakásból, a páratartalmat kell mérsékelned, valamint kiszárítanod a nedves bútorokat, tárgyakat - beázás, csőtörés vagy burkolás után például minden esetben számíthatsz dohos szagra, ha a falak nem száradnak ki kellően.

Tüntesd el a penészt!

Azokban a helyiségekben, ahol magas a páratartalom, és olyan hideg felület van, melyen a nedvesség könnyen kicsapódhat - például a spájzban vagy a kamrában -, igyekezz mérsékelni a páratartalmat páraelszívó készülékkel. Ezt már egy-két ezer forintért beszerezheted bármelyik barkácsáruházban. Ha a helyiséghez tartozik egy kis ablak, a páraelszívó mellett nem árt azt is nyitva tartanod.

A penész és vele a dohos szag gyakran a konyhaszekrény, legfőképpen a mosogató környékén üti fel a fejét, ha a szekrény és a fal közötti rész nincs megfelelően leszigetelve, és a víz beszivárog a szekrénybe. De megjelenhet a lakás bármelyik részén, azokon a helyeken, ahol hideg felületen a pára lecsapódik, és penész keletkezik. A penésszel igyekezz minél előbb leszámolni - az ecet és a szódabikarbóna is kiváló erre a célra -, és csak utána foglalkozz a szag eltüntetésével.

Praktikák penész ellen
Kíváncsi vagy, milyen filléres fegyverekkel számolhatsz le a legkönnyebben a penésszel a lakásban? Kattints ide, és megtudhatod.

Praktikák kellemetlen, dohos szag ellen

A konyhaszekrény vagy a gardrób dohos szagát úgy szüntetheted meg a legkönnyebben, ha - miután kipakoltad a szekrény tartalmát -  egy pohár ecet, egy pohár ammónia, negyed pohár szódabikarbóna és három és fél liter víz oldatába mártott ronggyal mosod le a szekrény falait, valamint felső és alsó részét. Tartsd nyitva a szekrény ajtaját, és hagyd teljesen megszáradni a belsejét, mielőtt visszapakolnád a tartalmát.

Macskaalommal a szagok ellen

A macskaalom kiváló szagtalanító. Ha még nem vagy elégedett az eredménnyel, helyezz egy tálka macskaalmot a szekrénybe - ezt elegendő néhány naponta cserélni, amíg a szag meg nem szűnik teljesen. Ha erős dohszagot tapasztalsz a lakásban, az egyes helyiségekben is helyezz el egy-egy alacsonyabb falú edényben egy keveset belőle.

Illatosító szódabikarbónával

A fiókok és tárolóhelyiségek erős dohos szagát úgy szüntetheted meg, hogy szódabikarbónát tartalmazó illatszeres zacskókat helyezel el a fiókokban, a ládákban és a tárolóhelyiségekben.

Töltsd meg egy tiszta zokni vagy harisnya talprészét három-négy evőkanál szódabikarbónával, köss rá csomót két centivel feljebb, majd akaszd fel vagy helyezd egy félreeső sarokba. A nagyobb légterű helyiségekben, például a pincében vagy a padlástérben használj több zacskót. Körülbelül kéthetente cseréld az illatosítókat. Ezzel a módszerrel a molyirtó szagával is leszámolhatsz.

Ha a könyveket hosszú ideig dohos helyen tárolod, átveszik utóbbi kellemetlen szagát. Hogy megszüntesd a dohos szagot, tedd a köteteket külön-külön egy papírzacskóba, és szórj bele két evőkanál szódabikarbónát. Nem kell megrázni a zacskót, csak kösd be a száját. Egy hétig tartsd száraz helyen. Amikor kinyitod, porold le a maradék szódabikarbónát a könyvről, és búcsút is mondhatsz a dohos szagnak. A régi könyveken az is segít, ha tiszta macskaalommal töltött dobozba helyezed őket éjszakára.

Házi pot pourrik és filléres praktikák

  • Percek alatt saját kezűleg is készíthetsz hatékony illatosítót a konyhába borsmenta, kamilla, kakukkfű és többek között rozmaring felhasználásával. A házi pot pourrik receptjeit itt találod. »
  • Ha a nappalit vagy a hálót szeretnéd illatosítani, akkor a fahéjat, szerecsendiót vagy rózsaolajat és levendulavirágot tartalmazó házi illatosító a jó választás. A receptet itt találod. »
  • Pot pourri helyett olyan filléres csodaszerek is segítenek megőrizni a friss, tiszta illatot a lakásban, mint a citrom vagy a szalmiákszesz. Itt megismerhetsz néhány csodaszert, mellyel az étel- és a cigiszaggal is leszámolhatsz.

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük