A házi szőnyegtisztító folyadék receptje: ne költs vegyszerekre!
Folt maradt a szőnyegen, vagy csak szürke, és kellemetlen a szaga? Így orvosold a problémát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szőnyegtisztítás minden háztartásban embert próbáló feladat, egyrészt, mert padlószőnyeg esetén igen nagy felületről lehet szó, másrészt, mert a többség nem rendelkezik szőnyegtisztító géppel, így kölcsönöznie kell, vagy, ha megteheti, erre szakosodott cégekkel is elvégeztetheti a feladatot.

Ha azonban nem a félévente vagy évente esedékes, nagy szőnyegtisztításra vállalkozol, inkább csak szeretnéd felfrissíteni az adott textileket, vagy épp a makacs foltokat akarod kitisztítani belőlük, az előbbieknél jóval egyszerűbb módszerrel is elérheted a kívánt eredményt. Ráadásul mindehhez háztartási boltokban kapható, erős kémiai anyagokra sincs szükséged, a következő szőnyegtisztító sampont házilag is elkészítheted.

Így készítsd el a házi szőnyegtisztítót!

A házi szőnyegtisztító folyadék elkészítéséhez keverj össze 50 dkg burgonyakeményítőt négy evőkanál szappanpehellyel. Szappanpelyhet házilag is készíthetsz, ha reszelő segítségével - ez lehet egyszerű konyhai sajtreszelő is - felaprítasz egy bármilyen illatszerboltban kapható mosószappant.

A csak természetes összetevőket tartalmazó mosószappan kímélő mosásra is alkalmas, emellett a természetben, az élővizekben teljes mértékben lebomlik.

A szappanpelyhet ezután még finomabbra kell aprítanod, a legjobb, ha megőrlöd, vagy késsel nagyon apróra vágod. Ezután keverd össze a keményítővel, majd, amennyit épp felhasználsz belőle, elegyítsd langyos vízzel.

Többféleképpen is alkalmazhatod

A keveréket tedd az adott foltra, majd kefével alaposan dörzsöld át. Ha teljes szőnyegtisztítás a célod, és nem csupán egy-egy frekventált helyen akarod kifejteni a tisztítóerőt, a keményítőből és szappanból álló port ne vegyítsd vízzel, hanem szórd szét a szőnyegen. Ezután hagyd hatni jó fél órát, majd porszívózd fel. A szőnyeg így nemcsak friss és tiszta lesz, de kellemes illatot is kap.

Épp ezért ezt a praktikát alkalmazhatod csupán illatosításra is, például, ha kutyát vagy macskát tartasz otthon, különösen praktikus lehet, hiszen, ha piszkos nem is feltétlenül lesz tőlük a szőnyeg, a szagukat könnyen beszívhatja. A keveréket továbbá alkalmazhatod falvédők szagtalanítására is, többek között a dohányszag ellen is remek megoldást jelent. Ha megismernél még egy teljesen természetes, olcsó folttisztítót, kattints ide!

Te mit használsz szőnyegtisztításra?

Ezt is szeretjük