A tökéletes fehérítő, amiért fizetned sem kell: filléres mosási praktikák
Trükkök a ragyogó fehérségért, a gyors száradásért, a szín- és mérettartó ruhákért.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen bármilyen modern is egy mosógép, a ruhák tisztítása nem merül ki abban, hogy elindítod a megfelelő programot, számos olyan probléma létezik ugyanis, melyre előbbi nem jelent megoldást. A következő praktikák azonban igen.

Így lesznek ragyogóan fehérek a ruhák

Ha semmiféle vegyszert nem akarsz bevetni annak érdekében, hogy ruháid vakító fehérek legyenek, a tél ideális fegyvertársat jelent. A téli fagy ugyanis visszaadja a fehér ruhák, elsősorban a vászonneműk ragyogását. Használd tehát ki a hideg időjárást, és az éjjeli fagyok idején teregess a szabadba!

Csodálkozni fogsz, hogy másnap reggel a ruhák fehérebbek lesznek, mint valaha. Fontos azonban, hogy csakis jól kicentrifugált ruhákat tegyél ki fagy idején a szabadba, ha ugyanis darabjaid csöpögnek a víztől, nem fehérek lesznek, hanem szó szerint megfagynak éjszaka.

Így száradnak gyorsan a ruhák

A száradást előbbi esetben és máskor is elősegítheted anélkül, hogy a szobában maximumra tekernéd a fűtést, vagy szárítógépet kellene beszerezned. Időt és pénzt takaríthatsz meg, ha száraz frottírtörülközőt dobsz a kimosott, vizes ruhákhoz, vagy épp körbetekered vele őket, és megnyomkodod.

A törülköző magába fogja szívni a nedves ruhákból a vízcseppeket, így jelentősen csökken a szárítási idő. Ezzel pedig azt is megakadályozhatod - ha a szobában szárítod télen a ruhákat -, hogy a száradás során keletkező pára dzsungelhangulatot varázsoljon otthonodba, valamint lecsapódva a penészesedést is beindítsa.

Előzd meg, hogy összefogják egymást a ruhák!

Bizonyára veled is előforduld már, ha máskor nem, kezdő háziasszony korodban, hogy egy színét engedő anyagot tettél a többi ruha közé, mely mosás közben összefogta a többi ruhát.

Legközelebb egy egyszerű óvintézkedéssel is megelőzheted a bajt. Ha gyanúsnak tűnik egy anyag, első alkalommal kifordítva mosd ki a ruhaneműket, és az öblítővízbe tegyél egy pohár fehérborecetet. Az ecet megköti a festékanyagot, így a ruha a jövőben nem fogja ereszteni a színét. Mindemellett azt is könnyen ellenőrizheted, hogy a ruha színtartó-e.

Az első mosás előtt nedvesítsd be a ruhadarab egy kevésbé feltűnő részét - a szegély például tökéletes -, és csúsztasd két régi, fehér vászonanyag közé. Vasald át a szendvicset, és, ha nem üt át a fehér anyagon a másik szín, akkor a ruhád színtartó. Ha még egy természetes trükköt megismernél, mellyel fekete marad a fekete, kattints ide!

Összement mosás közben a ruha?

Kedvenc gyapjúpulóveredet véletlenül magas hőmérsékleten mostad ki, esetleg beraktad a szárítógépbe? Még van esély, hogy helyrehozd a kárt. Áztasd be az összezsugorodott gyapjút olyan vízbe, melyben előzőleg fehér babot főztél, vagy tegyél a vízbe egy csésze glicerint.

Ezután szárítsd meg a pulóvert vízszintesen egy törülközőre terítve, a szabadban. A gyapjúszálak összeugrott hurkait ezzel kissé meglazíthatod. Az összezsugorodás mellett gyakran problémát okoz a gyapjú durva szúróssága is.

Ezt is könnyen orvosolhatod, ha mosás előtt a pulóvert egy nejlonzacskóban a mélyhűtőbe teszed két-három órára. Amikor kiveszed a mosógépből, már nem fog szúrni.

Cikkünk Nicolas Priou Nagymamáink fortélyai című könyve alapján készült, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Te milyen mosási praktikákat ismersz?

Ezt is szeretjük