Így maradnak mélyfeketék a ruháid: természetes szer a gyönyörű, sötét színekért
Íme, egy egyszerű szer, mellyel megőrizheted ruháid fekete színét.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Csakúgy, mint az élénk, színes ruhadarabok, többszöri mosás után a gyönyörű, ébenfekete kelmék is fokozatosan veszítenek mélységükből és színükből, idővel pedig kifakulnak, szürkévé válnak.

Szömörcebokor
Szömörce

Sokak szerint a probléma megelőzésére és megoldására az egyre több változatban kapható, speciálisan fekete ruhák mosásához javasolt folyékony mosószerek is kiválóan alkalmasak, ha azonban a természetes megoldások híve vagy, és lehetőség szerint minél kevesebb kémiai hatóanyagot szeretnél alkalmazni otthonodban, egy egyszerű népi praktikát is kipróbálhatsz.

Gyógynövény az ébenfekete ruhákért

Ahelyett, hogy gépi mosásnál valamilyen, a kereskedelemben kapható termékkel kezelnéd a ruhákat, használj a kezed ügyébe eső anyagokat. Önts forrásban lévő vizet a kádba, majd adj hozzá néhány marék szömörcét - cotinus coggygria.

A hazánkban a Balaton-felvidéken, a Bakonyban, a Vértesben, a Mecsekben és a Bükkben, valamint a kertekben is gyakori, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásáról is ismert növényt a textilipar előszeretettel használja cserzésre és festék kinyerésére, a kézművesipar pedig kelmefestő anyagként alkalmazza.

A szömörcét, melyet bioboltokban és gyógynövény-szaküzletekben is beszerezhetsz, hagyd ázni két-három órán át, majd távolítsd el szűrővel. Áztasd a fekete ruhákat ebben a lében egy éjszakán át, majd másnap csavard ki, és hagyd megszáradni.

Ezután mosd ki, az öblítővízbe pedig tegyél kis ecetet. A ruha olyan fekete lesz, mint a vásárlás napján. Bár az ecet rögzíti a festéket, az első két-három alkalommal az adott darabokat más ruháktól elkülönítve használd, nehogy fogjanak.

Még több tipp, hogy fekete maradjon a fekete

A fekete ruhák színének megőrzéséért már azzal is sokat teszel, ha elővigyázatos vagy. Épp úgy, ahogy a színes ruhákat sem szabad, a fekete darabjaidat se mosd soha 40 Celsius-foknál magasabb hőfokon, ha pedig különösen kényes az anyag, lehetőleg a 30 Celsius-fokot se haladd meg.

Mindenképp nézd meg a ruha címkéjét, ha pedig az az előírás, hogy azt ne is tedd a gépbe, maradj a kézi mosásnál. Sokat segít továbbá, ha mosás előtt a fekete ruháidat fél órára hideg vízbe áztatod, emellett a mosódió is hatékony természetes mosószer, mely szintúgy segít a színek, többek között a fekete mélységének megőrzésében.

Ha nem is tudsz mindig ezzel mosni, spórolhatsz, és ruháidat is óvhatod, ha minden második-harmadik mosásnál alkalmazod a mosódiót. Ha szeretnél megismerni még több nagyon furcsa, de annál hatékonyabb tisztítószert, kattints ide!

Cikkünk Nicolas Priou Nagymamáink fortélyai című könyve alapján készült, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Te mit használsz a fekete ruhák színének megőrzéséhez?

Ezt is szeretjük