Kockacukor a penész ellen: 4 sosem hallott, filléres tipp makacs gombák ellen
Számodra is problémát jelent a penész? Íme, néhány hatásos trükk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A penészgombák megjelenése a lakásban nem csupán esztétikailag számít kellemetlen jelenségnek. Amellett, hogy a zöld, illetve fekete foltok rideg és piszkos hatást keltenek, egészségedet is veszélyezteti jelenlétük, szaguk pedig egy idő után képes beleinni magát ruháidba, hajadba, bőrödbe is. A házi praktikák azonban penész esetén is segítenek: a következőket kevesen ismerik.

Előzd meg a teáskanna megpenészesedését!

Sokan nem mindig tisztítják ki a teáskannát vagy épp a teafőző kancsóját használat után, ami nagyon rossz szokás, a kannában ugyanis mindig marad egy kevés folyadék, mely gyorsan megpenészedik, emiatt a következő tea poshadt és büdös, valamint az egészségre ártalmas lesz.

A problémát úgy orvosolhatod, ha az üres teáskannában mindig egy darab kockacukrot hagysz. A cukor ugyanis felszívja a nedvességet, ezzel együtt pedig megelőzi, illetve eltünteti a penészt.

Makacs penész a csempék fugáiban?

Ha a fürdőszoba nem szellőzik jól, penészfoltok jelenhetnek meg a csempék fugái és lezárásai mentén. A penész hatékony eltávolításához kend be a fugákat súrolóporból és hipóból kevert pasztával. Hagyd a fugán egy napig, majd dörzsöld le a masszát szivaccsal vagy kefével, végül alaposan öblítsd le.

Ha penészedik és dohosodik a szekrény

A szekrényben a dohosságot és a penészesedést szintén az elégtelen szellőzés okozza. A probléma megoldásához gondold át, hogyan tudnád ésszerűbben elrendezni a polcokat. Ne tömd túlságosan tele a szekrényeket és a fiókokat, a penészesedésre hajlamos tárgyakat pedig - főleg a bőrből készülteket - tedd kis állványokra, ahol a levegő átjárhat rajtuk. Ha lehetséges, fúrj kis lyukakat a bútor aljába, valamint használj hálószerű polcokat és fiókokat.

Így tüntesd el a penészt a könyvek lapjairól!

A régi könyvek magukba szívják a nedvességet, így végül könnyen megpenészednek. Bár nehéz teljesen helyrehozni a kárt, megmentheted őket. Pörgesd át a könyv lapjait, miközben a másik kezeddel kukoricalisztet hintesz a lapok közé. Hagyd a könyvet néhány óráig nyitva a gerinccel fölfelé, hogy kiszellőzzön, ezután pedig keféld át mindegyik lapot, hogy eltávolítsd róluk a penész és a kukoricaliszt maradványait.

Cikkünk Nicolas Priou Nagymamáink fortélya című könyve alapján készült, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Milyen trükköt vetsz be penész ellen?

Ezt is szeretjük