A legegyszerűbb folttisztító, 150 forintért: legyen mindig kéznél
Minden konyhában ott van, és a legmakacsabb foltokat is kitisztítja. Így használd a tejet!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A tej élet, erő, egészség, ráadásul ügyes segítőtárs a házimunkában is. Ha olyan makacs foltokkal találkozol, mint a vörösbor vagy a tinta, az olcsó, akár 150 forintért is beszerezhető tejnél jobb és természetesebb tisztítószert aligha találhatsz. De előbbieken túl még számos területen alkalmazhatod a háztartásban.

Tejjel a legrémesebb foltok ellen

A ruhákból vagy épp a vászon asztalterítőből a legegyszerűbben forró tejjel veheted ki a borfoltot. Önts a foltra forrásban lévő tejet, majd erőteljesen dörzsöld át, és öblítsd le tiszta vízzel. Ezután tedd be az abroszt a mosógépbe, de még jobb, ha mosószappant használva, kézzel mosod ki.

A tej továbbá a tintafoltok ellen is jó. Ki ne ismerné a bosszantó érzést, mikor a zsebében vagy a táskájában felejtett toll folyatni kezd, majd mindent kékkel vagy épp pirossal, feketével fog össze.

A makacs, látszólag eltávolíthatatlan tintafoltot tejjel könnyen eltüntetheted: áztasd az elszíneződött, akár ragacsos területet tejbe, és erőteljesen dörzsöld át kézzel, amíg a pecsét el nem tűnik. Ha szükséges, ismételd meg a műveletet. Ha nagyon makacs a folt, hagyd az anyagot egy egész éjszakán át ázni a tejben, majd másnap tedd be a mosásba. Ez a módszer hatékony makacs fűfoltok, illetve friss kávéfoltok esetén is.

A cipőfényezéstől a kádsúrolásig

A tej mindemellett nemcsak a ruhaanyagok, de a cipők és táskák tisztítására is alkalmas, különösen, ha azok lakkbőrből készültek. Ha ezzel az egyszerű folttisztítóval akarod gyönyörűvé varázsolni őket, dörzsölj a bőrbe egy keveset, hagyd megszáradni, majd vegyél a kezed ügyébe egy puha rongyot, és fényesítsd ki a bőrt a szokásos módon.

Ha tej és víz egyenlő arányú oldatába mártasz egy rongyot, azzal az ablakkeretre tapadt légypiszkot távolíthatod el hatékonyan, de a tejbe mártott puha vászondarab az antik bútorok tisztítására is jó, ráadásul fényt is ad nekik. Ha otthonodban vörösréz felületek, például ilyen csaptelepek vagy épp kilincsek találhatók, tisztításukhoz szintén segítségül hívhatod a tejet. Dörzsöld be őket aludt tejjel, majd öblítsd le, és töröld szárazra.

A tej továbbá kiváló tisztító tulajdonságáról tesz tanúbizonyságot akkor is, ha bőrödről szeretnéd eltávolítani a házimunka, például a kerti tevékenységek során rárakódott, makacs piszkot. Ha a folyékony kézmosóval vagy átlagos szappannal ez nem jön le, vegyél egy kis tejet, majd keverd össze zabdarával. Így remek súrolószert készíthetsz, mely ugyanakkor kíméli is a bőrödet, simává és puhává teszi a kezed. Nem utolsósorban pedig egy csapásra a kád vagy a mosdókagyló szennyeződéseit is eltávolíthatod vele. Szeretnél megismerni még egy természetes szert, mely a ruhák, különösen a feketék színét segít megőrizni? Kattints ide!

Cikkünk elkészítésében Nicolas Priou Nagymamáink fortélyai című könyve segített, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Használtad már a tejet folttisztításra?

Ezt is szeretjük