Csillogó ablaktáblák súrolás és csíkok nélkül
Bevált házi praktikákkal
Nem kell, hogy az ablakpucolás fárasztó házimunka legyen. Szabadulj meg a kosztól könnyedén!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Házi praktikákból nincs hiány, ha takarításról van szó. Nagyanyáink olyan ügyes kis trükköket vetettek be a takaros otthon érdekében, amelyek még napjainkban is megállják a helyüket.

Ilyenek a következő ablakpucolási tippek is, amelyek segítségével meseszép, csillogó üvegfelületet varázsolhatsz a lakásba. Hiszen az ablaktisztítás akkor sikeres, ha a végeredmény ragyogóan tiszta kilátás, mintha nem is lenne semmi az ablakkeretben.

Mielőtt nekikezdenél

Az ablakmosás nem csak annyiból áll, hogy egy szivaccsal végigsúrolod az üveget. Elsőként mindig az ablakkeretet kell megtisztítani, hiszen ez is éppen olyan poros, mint az átlátszó felület. Majd miután már csillog-villog a keret, és előtűnik az eredeti színe a porréteg alól, akkor érdemes először tiszta vízzel áttörölni a felületet, hogy a rárakódott kosztól megszabadulj, és ne azt mázold el újra és újra.

Az sem mindegy, hogy mikorra időzíted az ablakok tisztára mosását, ugyanis, ha közvetlen napsütésben pucolod az üveget, hamar megszárad, és még a leggondosabb sikálás ellenére is foltos és csíkos marad.

Újrahasznosítva

Az újságpapírt manapság már a legkülönfélébb formákban hasznosítják újra a szelektív hulladékgyűjtők, ám mielőtt a kukába dobnád az oldalakat, először hasznosítsd újra te magad a kiolvasott lapokat.

A papír ugyanis kifejezetten alkalmas takarításhoz is. Miután lefújtad valamilyen vegyszeres, illetve saját magad által kutyult ablaktisztítóval az átlátszó felületet, összegyűrt újságpapír segítségével töröld át az ablaktáblákat. Ez nem hagy csíkot, ráadásul a rongyokkal ellentétben nem is szöszölődik. A legjobb, ha nem színes magazint, ha valamilyen nyomtatott napilapot használsz - ezek puhábbak, ráadásul jobb a nedvszívó képességük.

Segítség a konyhából

Bármilyen meglepő, nemcsak vegyszerek tömegével tüntetheted el a kéz és esőcsepp nyomokat az ablakról, hanem a konyhában található kincsekkel is. Többek között az ebédhez felhasznált krumpli héját is alkalmazhatod, így sem a zöldség, sem a héja nem megy kárba.

A krumplit mosd meg nagyon alaposan, majd hámozd meg. A héját öntsd le forrásban lévő vízzel, majd ezzel töröld át alaposan az ablaktáblát. Ily módon az összes rárakódott piszok - például a kipufogógáz is - eltüntethető az ablakról, de ha azt szeretnéd, hogy csillogjon is a felület, vesd be az ecetes flakont is.

Keverj egy fél üveg ecetet egy vödörnyi vízbe, majd márts bele egy lyukas lepedőt vagy egy szivacsot, és mosd át vele az ablaktáblákat. Az ecet remek fertőtlenítőszer, ráadásul csillogást és fényt ad. Ha még tökéletesebb végeredményt szeretnél, konyhai papírtörlővel is dörzsöld át a felületet.

Részeges megoldás

A részeges címszó alatt ne a sörösüvegből való kortyolgatást értsd, miközben a házimunkát végzed - ez amúgy veszélyes is, könnyen kieshetsz az ablakon -, hanem a gyógyszertári alkohol tisztító és fertőtlenítő hatását.

Egy liter vízbe önts egy-két deci szeszt, majd egy szarvasbőrből készült szivaccsal töröld át az ablakot. Az alkohol megtisztítja a felületet a rárakódott szennyeződésektől, míg a szarvasbőr fényt ad az üvegnek anélkül, hogy teljesen erőbedobással súrolnod kellene az ablakot.

Milyen gyakran mosod le az ablakokat?

Ezt is szeretjük