Így szabadulj meg a vízkőtől súrolás és vegyszerek nélkül
Házi praktikákkal
Nem bírod a vízkőoldó szagát? Tüntesd el a foltokat természetesen!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hipermarketekben már rengetegféle tisztítószer közül válogathatsz, melyek nemcsak drágák, de szinte mindenki másikra teszi le a voksát, ha a hatékonyságról van szó, így is megnehezítve a döntést, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

Emellett környezetkárosítók is, hiszen a lefolyóba kerülve a benne lévő vegyi anyagok könnyen a szabadba juthatnak.

Éppen ezért nem árt újra elővenni a régi, jól bevált házi praktikákat a vízkő ellen. Ezek amellett, hogy filléres megoldások, és szinte minden háztartásban megtalálható anyagokat igényelnek, környezetbarát módszereket is jelentenek.

Az lehet, hogy a legmakacsabb, hetek óta halmozódó vízkő ellen kevésbé tűnnek hatékonynak, és többszöri próbálkozásra van szükség, de ha rendszeresen küzdesz a vízkőmentes csaptelepekért és fürdőszobáért, a magad dolgát is megkönnyítheted - nemcsak a filléres csodaszerek feladatát.

A kíméletes: szódabikarbóna

Más néven a nátrium-hidrogén-karbonát egy univerzális csodaszernek tekinthető, mely még a tusfürdőkben, kozmetikai tisztítószerekben is megtalálható - a fogmosáskor történő használatáról pedig már sokan hallottunk.

Az anyag nemcsak kíméletesen tisztít, de a pH-t akármilyen felületen használva a semleges irányba tolja el.

Mivel bármilyen szennyeződés ellen hatékonyan küzdhetsz a segítségével, a vízkő elleni harcban is segítségedre lehet, ráadásul a legérzékenyebb felületeket sem fogja károsítani, így a műanyagtól kezdve az üvegig bármilyen anyag esetében előveheted.

Egy nedves szivacsra szórj egy kis adag szódabikarbónát, tisztítsd vele végig a piszkos, vízköves felületeket, majd egy alapos öblítést követően töröld szárazra a lemosott területeket.

Egy kevés vízzel összekeverve azonban pasztaként is használhatod, melyet legegyszerűbben egy leselejtezett fogkefével vihetsz fel a vízköves felületekre, a 30 perces hatóidő letelte után pedig jöhet a tiszta vizes öblítés és a szárazra törlés, hogy újra ragyogjon a helység.

A krómozott felületek barátja: citrom

A tisztításhoz több formában is felhasználható savanyú gyümölcs hatóanyaga még a makacs vízkővel szemben is hatékonynak bizonyul.

Használatához célszerű elővenned egy szórófejes flakont, mellyel egyszerűen a piszkos felületre juttathatod a tömény citromlevet.

Negyed óra alatt a folyadék szépen feloldja a lerakódott vízkőréteget - miután egy kicsit átdörzsölted a területet, majd bő vízzel lemostad, újra csillogni fog, ráadásul a krómozott csapok esetében is nyugodt szívvel használhatod.

Ebben az esetben egy félbe vágott citrommal dörzsöld át a felületeket, és nemcsak a szennyeződéstől szabadulhatsz meg, de a csaptelepek visszanyerik a csillogásukat is.

Ha igazán makacs vízkővel van dolgod, keverd össze a citromot egy kis mosószódával vagy ecettel, hogy növeld a hatékonyságát - előbbivel kombinálva a tisztító hatás ráadásul fertőtlenítő hatással is párosul.

Az univerzális: ecet

Ez az egyik legrégebbi tisztítószer, mely tényleg bármilyen felületen, bármilyen típusú szennyeződések ellen, sokféle formában használható, hígítással pedig egyszerűen szabályozhatod a töménységét is.

A vízkő ellen nagyon egyszerűen be lehet vetni. A lecsavarozható szerelvények, a zuhanyfej tisztítása talán az egyik legmacerásabb feladat, egy tiszta műanyag zacskóba öntött ecettel azonban ez sem okoz problémát.

Helyezd bele a zuhanyfejet, gumizd össze a zacskó száját, majd a szennyeződés erősségétől függően hagyd ázni - ez lehet akár egy óra, de egy éjszaka is -, ezután folyóvíz alatt nagyon könnyen lemoshatod a feloldódott vízkövet.

Nagyobb felületek esetében hígított ecetes ronggyal egyszerűen töröld át a piszkos részeket, hogy újra tisztán ragyogjanak majd.

Ha némi sütőporral elegyíted az ecetet, egy olyan pasztát kaphatsz, melyet könnyen felvihetsz a csempékre, hogy eltávolítsa a rárakódott vízkövet, csak lemosás előtt legalább egy órát hagyd állni és hatni a keveréket. Ezzel a házi súrolószerrel szép fényessé varázsolhatod a matt, szappanmaradékos, vízköves csempéket és kádat.

Ezt is szeretjük