3 életveszélyes tisztítószer a lakásban, ami tragédiát okozhat
Így előzd meg a bajt!
Ha körültekintően használod őket, súlyos sérüléseket előzhetsz meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tisztítószerek közül néhány, természetéből adódóan, komoly veszélyt jelent használóira és a velük rendszeresen dolgozókra, ezért ezeket veszélyes anyagnak kell tekinteni.

A megfelelő óvintézkedések megtétele mellett ezek a termékek veszélytelenül használhatók, ha viszont nem vagy elég körültekintő, súlyos baleseteket okozhatnak használat közben, kisgyermekek kezében pedig tragédiához is vezethetnek.

A megelőzés alapszabályai

Kövesd a gyártó utasításait, mind a termék használatát, mind a hulladék kezelését illetően. Minden, amit a lefolyóba öntesz, eljut a tengerbe, sok tisztítószer és hasonló termék pedig biológiailag nem bomlik le.

Ha a flakon eltörik, akkor a terméket másik tartályba kell áttenni. Erre a célra soha ne használj olyan tartót, amelyben élelmiszert tárolnak! A háztartási balesetek megelőzése érdekében írd fel rá pontosan, hogy mit tartalmaz.

Ha a szer nagyon veszélyes, próbáld meg az eredeti csomagolásában tartani, mert ezeket a termékeket speciálisan kezelik és készítik. Soha ne távolítsd el vagy módosítsd az eredeti címkét.

Minden veszélyesnek minősíthető készítményt tarts távol a hőforrásoktól, mert erősen gyúlékonyak lehetnek. Tárold őket gyermekek számára elérhetetlen helyen. Ne keverd össze a termékeket, kivéve, ha azt a gyártó javasolja. Ha ezek a termékek összeférhetetlenek, fel is robbanhatnak.

Mindig a gyártó által megadott mennyiséget használd. Ha túl sok termék kerül a bútorra, akkor a gyerek a szájába viheti azt, miután hozzányúl.

A leggyakoribb mérgező termékek a lakásban

Hipó - marásos sérülés

Otthoni takarításkor még mindig sokan választják a hipót fertőtlenítésre. Ez azonban korrozív anyag, vagyis károsítja az élő szöveteket, közvetlen érintkezéskor bőrirritációt, sőt, akár marásos sérülést is okozhat.

A korrozív anyagok - amilyenek egyébként a csatornatisztító és vízkőoldó szerek, valamint a lefolyótisztítók is - más anyagokat is megtámadnak. A reakciót víz vagy nedvesség jelenléte válthatja ki.

Így előzd meg a bajt: Tartsd a terméket a saját csomagolásában, elzárt helyen, a biztosítási utasításokat pedig őrizd meg.

Mindig óvatosan vedd elő, és ne tartsd olyan helyen, ahonnan leeshet, például keskeny polcon vagy ablakpárkányon. Használat közben mindig viselj gumikesztyűt és védőszemüveget, hogy megvédd magad a kifröccsenő anyagtól, használat után pedig alaposan mosd meg az arcod és a kezed.

Ha a korrozív anyag sérülést okoz, elsősegélyként azonnal tedd bő folyó víz alá a sérült bőrfelületet legalább tíz percig.

Toxikus fertőtlenítők és folttisztítók - veszélyes mérgek

A koponyával, T vagy T+ jelzéssel ellátott tisztítószerek toxikusak vagy nagyon toxikusak. Ez azt jelenti, hogy már nagyon kis mennyiségben is súlyosan károsíthatják az egészséget. Ezek a termékek belégzéssel, lenyeléssel vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Általában ide tartoznak a fertőtlenítőszerek, a folttisztítók, a festékek és az oldószerek, de a metanol és a borszesz is.

Így előzd meg a bajt: Használatkor viselj védőkesztyűt és védőruházatot, például overallt vagy kötényt, de a védőszemüvegről se feledkezz meg. Ha lehet, szabad levegőn, de mindenképpen jól szellőző helyen használd a toxikus termékeket. Használat közben soha ne egyél vagy dohányozz, a takarítás végén pedig moss alaposan kezet. A legveszélyesebbek az aeroszolok, mert ezek használata közben fennáll a belégzés veszélye, ezért mindig tartsd távol a kisgyerekeket.

Aeroszolok - potenciális bomba

Minden olyan tisztítószer vagy légfrissítő, amely aeroszolos tartályban kapható, 50 fok fölött potenciális bombává válik. Az óvintézkedések az üres palackokra is vonatkoznak, túlzott hő, erős napfény vagy ütögetés hatására ugyanis a kiürült flakonban maradt hajtógáz is robbanhat.

Így előzd meg a bajt: Az aeroszolokat mindig nagyon körültekintően kell használni. Egyrészt ügyelj rá, hogy ne lélegezd be a levegőbe kerülő tisztítószert, másrészt arra is figyelned kell, hogy a palackot ne érje erős ütés vagy közvetlen hőhatás. Soha ne tedd az aeroszolt hőforrás, például lámpa vagy radiátor közelébe, a kiürült flakont pedig kezeld veszélyes hulladékként.

Cikkünk az Alexandra Kiadó Elsősegély című könyve alapján készült.

A kézikönyv az elsősegélynyújtás átfogó irányelveit tartalmazza. Ismerteti, mi a teendő a különböző balesetek és sürgősségi állapotok esetén. Biztosítja, hogy gyorsan hozzájuss a szükséges információkhoz számos speciális helyzetben. A kötetből megtudhatod, mi a teendő ételmérgezés, asztmás roham, ájulás és eszméletvesztés, szívmegállás, balesetek és egyéb sürgősségi helyzetek esetén. Emellett megismerheted az elsősegély alapszabályait és megtudhatod mi az, ami feltétlenül szükséges az otthoni elsősegély-felszereléshez.

Kiadja: Alexandra Kiadó.
Ára: 900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük