3 mindennapi, de mérgező szer a lakásban, amiről nem is gondolnád
Gyakran fáj a fejed? Nem fogsz rajta csodálkozni, ha megtudod, mik szennyezik az otthonod levegőjét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyre növekvő légszennyezés és a számtalan vegyi anyag miatt, melyekkel a mindennapokban érintkezünk, szinte nincs is olyan család, ahol ne lenne legalább egy allergiás vagy asztmás.

Ez nem is olyan meglepő, ha belegondolsz, hogy még az otthonodban is mennyi olyan mérgező gázt kibocsátó tárgy van, amelyről nem is sejtenéd, hogy veszélyt jelenthetnek.

Íme, három dolog, amelyek szinte minden lakásban megtalálhatóak, pedig ha nem vagy óvatos, súlyos betegséget okozhatnak!

Nézz a lábad elé...

A meleg, puha, bolyhos szőnyegek otthonosabbá teszik a lakást és melegebbé a padlót, sajnos azonban mágnesként vonzzák a port és ezzel együtt az apró élősködőket is. Arról, hogy mik a jelei, ha poratkák költöztek az otthonodba, és hogyan szabadulhatsz meg tőlük, korábbi cikkünkben már írtunk, ám sajnos nem ez az egyetlen veszélyforrás, amit a szőnyegek rejtenek.

Az újonnan vásárolt műszálas szőnyegek, illetve a habszivacs és latex alátétek az első néhány hónapban mérgező anyagokat bocsájthatnak ki magukból, melyek légzési nehézségeket, megfázásszerű tüneteket, fejfájást, ingerlékenységet okozhatnak.

Bár ezek a gőzök néhány hónap elteltével távoznak az anyagból, a vegytisztítóból hazahozott szőnyeg újból káros anyagokat bocsájthat ki, különösen, ha molyirtóval is kezelteted.

Csökkentheted a kockázatot, ha vásárlás előtt tájékozódsz a szőnyegben, illetve az alátétben és a ragasztóanyagban található szerves vegyületekről, és előnyben részesíted a természetes, pamutból, gyapjúból készült darabokat. A frissen vásárolt kárpitot szellőztesd néhány napig, mielőtt lefekteted a lakásban, a régi szőnyeget pedig a nagyobb biztonság érdekében lekezelheted víztaszító anyaggal, ami bent tartja a szagokat és a gőzöket.

Csillogók és mérgezőek

Egy modern lakás csillogó fémtárgyai vagy éppen egy vidéki stílusú nappali fabútorai ápolást igényelnek. A legtöbb, boltban kapható bútorfény azonban veszélyes anyagokat, például fenolt tartalmaz.

A fenol a levegővel érintkezve csillogó, fényes felületté szilárdul, viszont így a bútorfény használat után akár napokig is irritáló gázokat bocsájthat ki, a fenol pedig belélegezve kellemetlen tüneteket, extrém esetekben akár máj- vagy vesekárosodást is okozhat.

A legjobb, amit tehetsz, ha elkerülöd a veszélyes adalékanyagokat tartalmazó bútortisztítókat, és helyettük természetes pácokkal ápolod a fát, azonban ha ragaszkodsz a bolti fényezőkhöz, néhány egyszerű szabály betartásával akkor is csökkentheted a kockázatot.

A bútorfények használata közben mindig viselj gumikesztyűt. A spray-k helyett, melyeket nehéz célirányosan használni, ráadásul telítik a levegőt a veszélyes gázokkal, válaszd a palackos vagy pumpás kiszerelést, és egy puha rongy segítségével töröld át a bútort az ápoló anyaggal.

A bútorfények és fémtisztítók használata előtt mindig nyisd ki az ablakokat és utána hagyd alaposan kiszellőzni a szobát.

Káros tárgyak

Bizonyos tárgyak fizikai panaszokat okozhatnak, mások a lelkedet, a karrieredet vagy a szerelmi életedet viselhetik meg. Nézd meg videónkat, és ismerd meg őket!

Biotisztító vagy csendes gyilkos?

A virágzó vagy zöld levelű szobanövények nemcsak szépek és életteliek, de a levegőt is megtisztítják. Sajnos azonban, ahogy a legtöbb túl jól hangzó dolog, a növénytartás is rejt veszélyeket.

A növények levelei mágnesként vonzzák a port, amit heti egyszeri zuhanyoztatással, illetve egy nedves kendővel való áttörléssel még kiküszöbölhetsz, ám a kártevők ellen használt növényvédő szerek a levegő minőségén is ronthatnak. A legtöbb rovar ellen létezik természetes védekező módszer, így a szobanövények esetében érdemes ezeket használnod.

Biztonságos szobanövényt szeretnél?
Böngészd Növénylexikonunkat, ahol biztosan találsz olyat, ami megfelel az elképzeléseidnek.

A növények nedves talaja is ideális körülményeket biztosít bizonyos penészfajtáknak - ez különösen akkor lehet veszélyes, ha van a családban asztmás vagy allergiás. Ha virágtalaj helyett biogélt használsz, csökkentheted a gombásodás veszélyét.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Egyes szobanövények önmagukban is mérgezőek lehetnek, ezért ezeket inkább tartsd távol a pici gyerekektől vagy a háziállatoktól.

Ezt is szeretjük