4 veszélyes kórokozókkal teli hely a lakásban, amiről nem is gondolnád
Tudod, milyen veszélyforrások leselkedned rád az otthonodban? Ezekre a helyekre figyelj legjobban!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehet, hogy hazaérve egyből kezet mosol, sőt, napközben rendszeresen használsz kézfertőtlenítőt is, ezzel csökkentve a városban összeszedett apró baktériumokat, és cipővel sem járkálod körbe a lakást, ám az otthonodban a kintről behozott veszélyforrások nélkül is akad néhány különösen fertőzött pont.

A valós helyzetről talán nincs is tudomásod, így a megszokott takarítási folyamatokon kívül nem szentelsz nagyobb figyelmet a tisztántartásukra, ám mielőtt végigfertőtlenítenéd az egész lakásodat, olvasd el az összefoglalónkat.

A vécé környéke

Az talán a legismertebb tény, hogy a vécé ülőkéjén telepszik meg a legtöbb kórokozó, ezért is különösen fontos a helyiségben tett látogatás után a kézmosás. Ilyen szempontból a régebbi típusú vagy épp kisebb alapterületű lakások sokkal kedvezőbbek is lehetnek - bár egyben ez jelenti a hátrányukat is -, hiszen a vécé és a fürdőszoba egy helyiségben került kialakításra.

Amennyiben külön helyiségben található a vécé, úgy nincs lehetőség az azonnali kézmosásra, ez pedig azt jelenti, hogy a vécékagylón található közel félmillió baktérium közül sokat átvihetsz a kezeddel az ajtó kilincsére, onnan pedig tovább, szerte a lakásban.

Éppen ezért, amikor takarítod a helyiséget és a vécé környékét, nem szabad elfeledkezned az ajtókilincs fertőtlenítőszeres lemosásáról sem.

Mosogató

Hiába rendszeresen használt, ráadásul tisztítószerrel érintkező területről van szó, az itt található baktériumok száma majdnem az egyik legmagasabb, ugyanis a meleg vizes környezet jó táptalajt biztosít ahhoz, hogy a lefolyó környékén apró kórokozók telepedjenek meg - egy négyzetcentiméteren több mint 80 ezer baktérium található. Ennek egyik oka, hogy a mosogatással, a zöldségek, gyümölcsök előkészítésével rengeteg fertőző anyagot juttathatsz a mosogatóba.

Ennél fertőzőbb már csak a mosogatószivacs - ennek esetében tesztekkel igazolták, hogy napi egyszeri használat után annyi baktériumot hordoz, amennyi könnyen elég lenne egy egészséges ember lebetegítéséhez, ráadásul olyan kórokozók is megtalálhatók rajta, mint a hasmenést okozó szalmonella vagy camphylobakter.

A szivacs szerkezete, nedvessége és a beletapadt apró maradékok tökéletes környezetet biztosítanak a fertőző apróságok megtelepedéséhez és szaporodásához egyaránt.

Számukat úgy csökkentheted, ha rendszeresen 15 percre antibakteriális, fertőtlenítő anyagba, esetleg hipóba áztatod a szivacsot, de a mosogatógépben történő kimosás is eredményes lehet a magas hőfok miatt. Ennek ellenére havonta legalább egyszer célszerű lecserélned.

Káros tárgyak a lakásban

Nem csak a baktériumok betegíthetnek meg, illetve nehezíthetik meg a mindennapjaidat. Nézd meg videónkat, és ismerj meg még több kárt okozó tárgyat a lakásban!

Vágódeszka

Ma már nagyon sokféle vágódeszkát lehet találni az üzletekben, sokan viszont úgy gondolják, hogy a fából készültek jobbak a műanyagoknál, hiszen azoknak természetes antibakteriális hatása csökkenti a fertőzöttség mértékét. Erre azonban jobb, ha nem alapozol, hiszen ez kevésnek bizonyul a felületen megtapadni képes kórokozók ellen. A fából készültek esetében pedig súlyosbítja a helyzetet, hogy a használat során keletkezett apró barázdákban nagyon könnyen megtelepednek a fertőző baktériumok.

A tisztítást ezért érdemes minden esetben forró, mosószeres víz alatt elvégezni, ám a használatára is külön figyelmet kell fordítanod. Abban az esetben, ha nem használsz külön deszkákat nyers húsoknak, zöldségeknek, gyümölcsöknek, valamint főtt ételeknek, minden esetben alaposan el kell mosnod, mielőtt valami újat kezdenél szeletelni rajta - és nem csak nyers hús darabolása után. Ellenkező esetben akár szalmonellával is fertőződhet az elkészült étel.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Íróasztal

Napjainkban egyre több időt töltünk a számítógép előtt, ezért biztos veled is előfordult már, hogy egy szendvicset vagy valamilyen nasit készítettél be magadnak a gép mellé - akár otthon, akár a munkahelyeden. Annak ellenére, hogy igyekszel óvatosan enni, nem morzsálni, tökéletes környezetet biztosítasz a baktériumok számára már a legapróbb lehulló darabokkal is.

A legfertőzöttebb pontoknak az egér, a billentyűzet, a telefon számít, ráadásul itt olyan kórokozók is megtelepedhetnek, melyek képesek súlyos bőr- és tüdőfertőzéseket okozni.

Ennek elkerülése érdekében célszerű hetente egyszer fertőtlenítő takarítást végezni ezen a helyen, a használati tárgyakat, sőt, még a telefont is fertőtlenítőszeres kendővel, majd száraz ruhával áttörölni.

Ezt is szeretjük