Szalmonella a mosogatószivacson
Biztos, hogy tiszta a konyhád?
A makulátlannak tűnő konyhában is előfordulhatnak veszélyes kórokozók.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy Egyesült Államokban végzett kutatás során 352 háztartási szivacsot és 75 konyharuhát vizsgáltak meg. Minden hetediken találtak szalmonellavírust, és minden ötödiken staphylococcust. Ha belegondolsz, ez azt jelenti, hogy a te konyhádban is jó esély van valamelyik veszélyes vírus előfordulására, még ha első ránézésre minden ragyogó tisztaságúnak tűnik is.

A mosogató és környéke állandó nedvességével és a használt tányérok ételmaradékaival paradicsomi körülményeket teremt a kórokozók számára, akik így vígan szaporodnak a szivacson és a konyharuhán, de a konyhapulton is tanyát verhetnek.

Ha szeretnéd elkerülni a baktériumok okozta kellemetlen és sokszor veszélyes fertőzéseket, tarts be néhány óvintézkedést.

Steril körülmények

A biztonságos konyha megalapozása a berendezésnél kezdődik. Ha éppen most újítod fel a konyhát, válassz olyan anyagból készült munkafelületet, amin nem tapadnak meg a kórokozók. Ilyen anyag például a corian, amiből nemcsak konyhapultot, de mosogatótálat is készítenek, vagy a rozsdamentes acél, amit az üzemi konyhák is szívesen használnak rendkívül jó higiéniás tulajdonságai miatt. Ha nem tervezed mostanában a konyhabútor lecserélését, egy jó bádogos szakemberrel akkor is készíttethetsz acélbevonatot a munkalap tetejére.

Ha már a berendezésnél tartunk, az apróbb konyhai eszközökről sem szabad megfeledkezned. Nem mindegy például, hogy milyen edényeket vásárolsz, egyes anyagok ugyanis reakcióba léphetnek a bennük tálalt étellel, ezzel pedig elősegíthetik a baktériumok szaporodását.

A leghigiénikusabb megoldás, ha mind a főtt, mind a nyers ételeket fedő alatt, üvegedényben tárolod, az üveg ugyanis gyakorlatilag semmilyen étellel nem lép reakcióba - nem véletlenül árulják a babaételeket is üvegkonzervekben.

A mosogató mellett a baktériumok melegágya lehet a vágódeszka. A hagyományos, fából készült tábla helyett használj inkább műanyag lapot, ennek ugyanis nem olyan tágak a pólusai, így a kórokozók nehezebben kapaszkodnak meg benne. Tarts legalább két vágódeszkát, egyiken a zöldséget és a gyümölcsöt, a másikon pedig a nyers húst vágd, így megelőzheted, hogy a nyersen felhasznált, vagy alacsonyabb hőfokon kezelt élelmiszerekre baktériumok kerüljenek. Természetesen a műanyag alátéteket is minden használat után rögtön mosd el, és töröld őket szárazra.

Tisztaság a mosogató mellett

Sajnos konyharuhák és szivacsok nem készülnek antibakteriális anyagból, bár némely gyártó szeretné ezt elhitetni a vásárlóival. Ezeknek a konyhai eszközöknek a sterilizálása a te feladatod. Hogy elkerüld a baktériumok áthordását egyik edényről a másikra, az edényeket lehetőség szerint mosogatógépben tisztítsd, de ha elmosod őket, akkor se törölgess, hagyd őket lecsöpögni és megszáradni.

A nyersanyagok szárazra törléséhez ne a konyharuhát használd, inkább eldobható papírtörlővel itasd fel róluk a nedvességet. Még ha elővigyázatos is vagy, a konyhai kéztörlőket és a törölgetőruhákat akkor is érdemes naponta lecserélni, a használt textíliákat pedig magas hőfokon kimosni. A szivacsokat szintén érdemes naponta fertőtlenítened, ehhez áztasd őket egy liter víz és egy kiskanál hipó keverékébe, majd hagyd teljesen megszáradni. A Floridai Egyetem kutatói szerint a mosogatószivacs mikrózásával is megelőzheted a vírusok elszaporodását.

Elég mindennap két percre a mikrohullámú sütőbe tenni a szivacsot, ennek hatására a baktréiumok 99%-a elpusztul, a szalmonellavírus pedig már fél perc után megsemmisül. Így egyszerűen és gyorsan szabadulhatsz meg a kórokozóktól, de mindig tartsd szem előtt, hogy a melegben a szivacs könnyen lángra kaphat, ezért ha melegre teszed a baktériumokat, soha ne hagyd felügyelet nélkül a mikrót.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Kiadó Árt vagy használ című könyve segített.

Ezt is szeretjük