4 szín, ami álmatlanságot és depressziót okoz
A színek pszichés ereje régóta ismert. A pozitív hatások mellett azonban negatívan is befolyásolhatják a közérzetedet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A színeknek nemcsak az esztétikai szerepük nagy: jelentős hatással vannak a közérzetedre, és az egészségi állapotodat is befolyásolhatják - nem véletlenül beszél az orvostudomány gyógyító színekről, és nem véletlenül alkalmazza őket színterápia formájában különböző betegségek, közérzeti problémák, fejfájás esetén.

Ha megfelelően használod az egyes színeket, csökkentheted a stressz káros hatásait, védheted az idegrendszered, de akár a fogyást is elősegítheted velük, és energiával is feltöltheted magad általuk.

A jótékony hatások mellett azonban bizonyos színek károsak is lehetnek, ha nem megfelelő árnyalatokat használsz, és nem tartod szem előtt a lakás egyes helyiségeinek funkcióit. Eláruljuk, melyiket hol ne alkalmazd az otthonodban, ha egyébként is alvásproblémákkal küzdesz, és a hangulatod sem a legjobb.

Erős narancsárnyalatok

A sárga és a piros színek keverékéből előállított narancsszín élénkké és mozgalmassá tesz. Jó választás a konyhába vagy a nappaliba, enyhe pasztelles árnyalatait pedig bátran használhatod a lakás olyan helyiségeiben is, ahol nyugalomra vágysz.

Az erősebb árnyalatokkal viszont légy óvatos: a narancsnak a stimulálótól egészen az idegesítőig terjed a hatása, ami feszültté, idegessé tehet, a hálószobában használva pedig megzavarja a pihenést, és az álmatlanság kialakulásában is nagy szerepet játszhat. Ha mindenképpen ragaszkodsz ehhez a színhez, akkor csak kis felületen használd, az egész szobát ne fesd le vele.

Mély, élénkvöröses árnyalatok

A vörös meleg árnyalatai melegséget árasztanak a lakásban - arannyal társítva különösen kellemes atmoszférát teremthetsz vele. A vörös azonban akár fojtogató is lehet, ha túl erős árnyalatával fested be a falakat, és túl nagy felületen alkalmazod. Emellett túlságosan felfokozza az energiákat, amitől nyugtalanná válhatsz. Éppen ezért nem alkalmas a hálószobába, ahogy a konyhában vagy az étkezőben sem tanácsos használni, ha súlyproblémákkal küzdesz. A vörös ugyanis falánkká tehet, hiszen növeli az étvágyat - ugyanakkor az anyagcserét nem pörgeti.

Gyógyulj színekkel!
Kíváncsi vagy, melyik színnel milyen betegségeket gyógyíthatsz, és melyekkel csökkentheted a menstruációs görcsöket vagy a depressziót? Kattints ide! »

A barna és a sötétbarna árnyalatai

A természetes földszínek jól mutatnak a klasszikus berendezésű vagy vidékies stílusú lakásokban. A barna is jó választás ezekben az esetekben, de csak módjával.

Egy kevés barna szín - ha például a padló vagy a bútorok egy része barna - nem árt, hiszen biztonságérzetet kelt, és önuralomra sarkall. Ha nem a háttérben bújik meg, hanem olyan domináns felületen, mint a falak, akkor azonban könnyen magányossá és depresszióssá tehet. Hatását ilyen esetben a bútorok vagy kárpitjuk cseréjével, esetleg egy nagyobb, világos szőnyeg és világos árnyalatú függönyök alkalmazásával enyhítheted, de a sárga, a narancs és az okker is feloldja a barna komorságát.

Sok és erős lila árnyalat

A lila egyre kedveltebb szín a divatban és a lakberendezésben egyaránt. A kék és a piros színek keverékéből jött létre, ezáltal e két szín hatásait ötvözi.

A lila végleges hatása a közérzetre attól függ, hogy az adott árnyalatban melyik szín a domináns. A kék nyugtató, relaxáló hatással bír, ugyanakkor hideg és rideg is lehet. Ha ez a szín uralkodik a lilában, akkor az elnyomja a piros élénk, energetizáló hatását, és túlságosan nyugodttá, visszahúzódóvá tehet, egy idő után pedig nyomasztó hatással bír.

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Ha gyakran van rossz kedved, és olykor a depresszió jeleit tapasztalod magadon, érdemes a lakásban lévő túl sok lilát fehérrel és élénk színekkel kompenzálni.

Ezt is szeretjük