Depresszió, menstruációs görcs, fejfájás ellen

Melyik szín mit gyógyít?

Ismerkedj meg a színek gyógyító erejével, és használd tudatosan a különböző árnyalatokat nap mint nap!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több emberben tudatosul, hogy a hagyományos orvoslás, a gyógyszerek és a különféle kémiai anyagok mellékhatásai sok esetben nem veszélytelenek. A különféle egészségügyi problémák gyógyításának az utóbbi évtizedekben mind több természetes alternatívája alakult ki - az egyik ezek közül a szín- és fényterápia.

Mit kell tudnod a fényterápiáról?

Nem mai találmány, hogy a fény, illetve a színek gyógyító erejét betegségek kezelésére alkalmazzák. Már az ókori Egyiptomban is használták a napfény jótékony hatásait, és Hippokratész is több javaslatot jegyzett fel a napfény ilyen jellegű hasznosításáról.

A modern fénygyógyászat története 1903-ban kezdődött, amikor Niels Ryberg Finsen, dán fizikus megkapta az orvostudományi Nobel-díjat a bőrtuberkulózis koncentrált fénysugárzással történő kezeléséért. Az első polarizált fényű gyógylámpát pedig egy magyar kutatócsoport alkotta meg 1981-ben.

Napjainkban az orvostudomány a fény- és színterápia több változatát is alkalmazza. A sárgaságot kapott koraszülött babák gyógyításában például kék fényt használnak. Ez a szín segít eltávolítani a csecsemő testéből a felhalmozódott bilirubint, melyet a még fejletlen máj nem tud lebontani. Az évszakfüggő kedélybetegség kezelésében szintén alkalmazzák a fény- és színterápiát. A téli hónapokban napfény hiányában a szervezetben túl sok melatonin hormon termelődik. A polarizált fényű lámpa segítségével a tobozmirigy hormontermelése csökkenthető, és a depresszió tünetei elmúlnak.

A színek hatásai

A különböző színek más-más hatással vannak a szervezetedre, gyógyító erejüket egyre több szakember alkalmazza. A fény és a színek mind nagyobb szerephez juthatnak a 21. századi orvostudományban. Ismerd meg a különböző színek emberi szervezetre gyakorolt hatását. A színek tudatos használatát elkezdheted kicsiben is: viselj olyan színű ruhákat, melyek pozitív hatással vannak rád, otthonodban domináljanak azok az árnyalatok, melyek gyógyító tulajdonságaira szükséged van.

Vörös

Ez a szín leginkább a melegséggel kapcsolható össze, serkentő, stimuláló hatással van a szervezetre. Fokozza az étvágyat és a vitalitást, hatására gyorsul a szívverés, erősödik a vérkeringés. Bakteriális vagy vírusos fertőzések gyógyításában jelentős szerepe lehet. A fényterápiás eljárások során az elfertőződött sebekre vörös fényt sugároznak, mely segíti a gyógyulást. Serkentő hatása miatt a vérszegénység, a depresszió és a székrekedés kezelésének kiegészítő gyógymódja lehet. Ha hajlamos vagy ezekre az egészségügyi problémákra, viselj több vörös ruhát.

Narancssárga

A narancssárga meleg szín, ám hiányzik belőle a vörösre jellemző hő. Mivel erős hatást gyakorol a szexcsakrára, kapcsolatba hozható a szexualitással, a termékenységgel. A narancssárga egyúttal a vitalitás, az öröm színe is, olyan biokémiai változást idéz elő a szervezetben, mely segít csökkenteni a depressziós tüneteket. Emellett görcsoldó hatású is, menstruációs fájdalmak esetén érdemes narancssárga ruhákat viselned.

Sárga

A napfény színeként a sárga energiával tölti fel a szervezetedet, melegítő hatású. A homlokcsakrán keresztül stimulálja az idegeket, megtisztítja azokat a megrekedt energiáktól. Támogatja a test kalciumfeldolgozását, így segít megelőzni a csontritkulást. Serkenti a mentális funkciókat, valamint az emésztőrendszer működését. Eredményesen használható kisebb gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén.

Zöld

A természetben a zöld az élet színe, az emberi testre egyrészt nyugtató hatást gyakorol, másrészt élénkíti az idegeket. Segít fenntartani a szervezet egyensúlyát, jótékonyan hat az érzelmekre, a szívproblémákra. Serkenti a nyirokkeringést, ugyanakkor gátolja a fokozott sejtnövekedést - mely a daganatos betegségekre jellemző. Ha munkád miatt gyakran vagy feszült és stresszes, otthonodban domináljon a zöld szín!

Kék

Érzelmi szempontból a kék színt a depresszióval hozzák összefüggésbe, ezért ne használd, ha szomorú vagy letört vagy. Ugyanakkor a kék a béke érzetét is kelti, így remekül alkalmazható a hálószobában vagy relaxációhoz. Használd ezt a színt feszült idegállapot, magas vérnyomás vagy fejfájás esetén, de pozitív tulajdonságait még az asztma, az allergia és a különböző légúti betegségek esetén is érezheted.

Lila

A felsorolt színek között a lilának van a legrövidebb hullámhossza, egyúttal a legnagyobb energiája is. A középkori orvoslás a lila virágokból készült olajokat altató orvosságként használta. Ehhez a színhez elsősorban nyugtató, gyulladáscsökkentő hatás társítható. Használhatod magas vérnyomás és álmatlanság esetén is.

OLVASD EL EZT IS!

gyogynovenyek 2
  • menstruációs görcsök ellen
  • Életmód

Így szabadulj meg a görcsöktől gyógyszer nélkül!

Ezt is szeretjük