A 4 legrosszabb alkoholos ital, ami durván hizlal: észrevétlenül emelik a kalóriabevitelt
Ezekkel az italokkal jobb vigyázni, ha testsúlycsökkentés a cél.

koktél
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A diétázók gyakran elkövetik azt a hibát, hogy ami a táplálkozást illeti, kizárólag az ételekre fókuszálnak, a folyadékfogyasztással kapcsolatban jóval megengedőbbek, nincs ez másként az ünnepi időszakban sem. Ha a cukros üdítőitalokat sikerül is kiiktatniuk, az alkohollal már kevésbé számolnak.

Pedig az alkoholos italok amellett, hogy olykor kifejezetten sok kalóriát tartalmaznak, többféleképpen is szabotálhatják a fogyókúrát, és az érintettek nem is mindig gyanakodnak rá, hogy a poharuk tartalma miatt makacsolják meg magukat a pluszkilók. 

A legrosszabb alkoholos italok a fogyókúra alatt

Az alkoholfogyasztás világszerte növekvő tendenciát mutat, nemcsak a partikon isznak egyre többen egyre többet, hanem a saját otthonukban is. Egy pohár bor vacsora után sok esetben a nap levezetésének része lett. A mérsékelt italozás általában nem jelent problémát, de bizonyos betegségek kockázatát növelheti és a napi kalóriamennyiséget is észrevétlenül megemelheti. Ez karácsony környékén különösen igaz, hiszen egymást érik a céges partik és vendégeskedések, de sokan otthon is szívesen lazítanak egy pohár itallal az ajándékvadászat után.

Az alkoholos italokra az üdítőkhöz hasonlóan „üres kalóriaként” szokás hivatkozni, mivel amellett, hogy sok kalóriát tartalmaznak, alig látják el tápanyagokkal az embert. Az alkohol befolyásolja a szervek működését, hosszú távon károsíthatja a zsíranyagcserében is nélkülözhetetlen szerepet betöltő májat. Ronthatja az alvásminőséget, ami megnehezítheti a súlyfelesleg leadását, fokozhatja a vízvisszatartást, ennek tünete a testszerte, például az arcon megfigyelhető puffadás. Jó tudni, hogy amikor valaki alkoholt fogyaszt, a szervezet elsősorban azt használja fel energiaforrásként, így a zsírokból származó lipidek és a szénhidrátokból származó glükóz gyakran zsírszövetként végzik. Mindemellett azt is tapasztalhattad már, hogy egy-egy italozás után a szokásosnál jóval éhesebb leszel, és hajlamos vagy máskor - főleg a fogyókúra alatt - általában mellőzött finomságokkal kényeztetni magad.

Ezért aztán különösen érdemes odafigyelned arra, hogy mit és mennyit iszol, alkohol és alkohol között is van különbség. A következők túlzásba vitele például könnyűszerrel távol tarthat a fogyási céljaidtól:

Kézműves sörök

A sörök kalóriatartalma a konkrét típus függvénye. Míg egy átlagos sör kalóriatartalma 100-150 között mozog, addig egy magasabb alkoholtartalmú, testesebb, ízesített kézműves sör akár 300 kcal is lehet. Általánosságban elmondható, hogy az édeskésebb íz és a sötétebb szín azt is jelezheti, hogy az italban több szénhidrát található. 

Cukros koktélok

Az édes, gyümölcsös koktélokat még azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem rajonganak az alkoholért. Bár előfordulhat, hogy az alapjukat képező alkohol kalóriatartalma nem túl magas, a kevert finomságé már igencsak nagy. Például a rendkívül népszerű, rumos, ananászléből és kókszszirupból vagy -tejszinből készülő Piña Colada kalóriatartalma az alapanyagok függvényében 200 és 500 kcal között mozog. A koktélokban található gyümölcslevek, szirupok jócskán megdobják a napi cukorfogyasztás mennyiségét is. 

Krémlikőrök

A krémlikőrök az ünnepi időszak kedvencei, az édes koktélokhoz hasonlóan könnyen itatják magukat, étkezések mellett, desszert gyanánt sokan szívesen kortyolgatják őket, ugyanakkor az alkohol-, a cukor- és a kalóriatartalmuk is kifejezetten magas lehet. Hiába fogyasztják őket kisebb mennyiségben, egy 17 százalékos, 50 milliliteres krémlikőr körülbelül 150 kcal-t tartalmaz, tehát egy pohár vörösbor átlagos kalóriatartalmát is meghaladhatja. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Édes desszertborok

A borokra is igaz, hogy minél magasabb az alkoholtartalmuk és minél édesebbek, annál több lehet bennük a kalória. Az édes desszertboroktól a diéta ideje alatt jobb távol maradni, ha mindenképp borozni szeretnél, egy kevés száraz fehérbor vagy vörösbor tűnik a legjobb választásnak. Előbbi a kalória szempontjából előnyösebb, utóbbiban több antioxidáns hatású polifenol található. 

A fogyókúra során is alapelv, hogy a legjobb, ha a folyadékpótlás leginkább vízzel történik. Hosszú távon viszont általában nem jó stratégia, visszaüthet, ha az ember valamit teljesen száműz az étrendjéből. Egészséges személyek esetén ez a helyzet az alkohollal is, azonban az okos választás mellett a mértékletességre is mindenképp figyelni kell, és erről karácsonykor sem érdemes megfeledkezni. 

8 ital lefekvés előtt, ami felgyorsítja a fogyást

A megfelelő folyadékfogyasztás nélkülözhetetlen a fogyáshoz, lefekvés előtt pedig érdemes olyan italokat kortyolgatni, amik támogatják az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük