Azért küzd, hogy ne várják el a 12 éves lányoktól, hogy szüljenek: Theresa harca Afrikában
Malawiban a lányok több mint felét férjhez adják 18 éves kora előtt, sokan pedig már 12-14 évesen anyává válnak. Ez ellen küzd a bátor asszony, Theresa Kachindamoto.

theresa kachindamoto cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Két másodpercenként férjhez adnak valahol a világon egy olyan lányt, aki még nem áll készen rá. Az UNICEF adatai szerint körülbelül 700 millió olyan nő él a Földön, akit 18 éves kora előtt házasítottak ki, közülük 125 millióan Afrikában. A kontinensen különösen elszomorító a helyzet, van azonban egy bátor és elszánt asszony, aki mindent elkövet, hogy megvédje a fiatalokat.

Theresa Kachindamoto 1988 óta az afrikai Malawi Dedza területének törzsi elöljárója, és körülbelül 900 ezer ember tartozik a fennhatósága alá. Régóta küzd a gyermekházasságok ellen, és igyekszik megakadályozni, hogy a lányok tizenéves korukban anyává váljanak. 

Theresa Kachindamoto a gyermekekért küzd

Hagyományőrző családba született Malawi Dedza nevű településén, a 12 testvér közül ő volt a legfiatalabb. 27 évig titkárnőként dolgozott egy másik városban, ezalatt pedig férjhez ment, és öt gyermeket hozott a világra. 2003-ban aztán visszahívták szülővárosába, és felkérték arra, hogy ő legyen a vezető. Úgy véli, azért rá esett a választás, mert mindig is jól bánt az emberekkel. 

Amikor visszatért, teljesen ledöbbent: azt látta, hogy sok 12-14 éves lánynak már két gyermeke van. Feldühödött, mert még túl fiatalok voltak ehhez, és tudta, hogy tennie kell valamit. Azóta harcol a gyermekházasságok ellen, és azért, hogy a gyerekek ne essenek ki emiatt az iskolából, és ne kelljen tizenéves korukban szülniük.

Malawiban egyébként a lányok több mint felét férjhez adják 18 éves kora előtt részben a hagyományok miatt, részben pedig azért, mert a mélyszegénységben élő családok azt remélik, hogy a férfi segítségével javulhat saját, illetve gyermekük anyagi helyzete. Az ilyen, korán köttetett frigyekben azonban igen gyakori az erőszak és a bántalmazás is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyermekházasságok terminátora

Theresa Kachindamoto először felkutatta azokat a lányokat, akik az emberi alapjogokat sértő gyakorlat áldozatául estek, és mindent megtett, hogy folytathassák a tanulást. Ha kellett, házról házra járt segítőcsapatával, hogy megkeressék őket, és olyan is előfordult, hogy saját pénzéből finanszírozta az oktatásukat.

2015-ben elfogadtatott egy törvényt, amely betiltotta a gyermekházasságokat, 18 évre emelte a korhatárt, azonban egy kiskapu sajnos így is maradt: szülői engedéllyel ugyanis továbbra is megköthető a frigy a kiskorúak között. Intézkedéseinek köszönhetően 2019-re körülbelül 3500 korai frigyet érvénytelenítettek, ezért is hívják az asszonyt a gyermekházasságok terminátorának.

Mindezek mellett betiltatta azokat a tisztító táborokat, amelyekbe a lányokat küldik az esküvőjük előtt, hogy felkészítsék őket. Valójában az ezeket vezető idősebb férfiak szexuálisan zaklatják a gyermekeket, akik sokszor csak akkor mennek át a vizsgán, ha aktust létesítenek tanáraikkal. Persze, választásuk általában nincsen, így ez egyértelműen erőszaknak számít.

Theresa Kachindamotónak nincs egyszerű dolga, hiszen régi hagyományokat akar eltörölni, megváltoztatni. A szülők és a vezetők egyaránt támadják, gyakran kap fenyegetéseket is, ő azonban megállíthatatlan. Szerencsére támogatói is akadnak, és az UN Women nevű szervezet is segíti küldetésében. Szeretné elérni, hogy ne kötelezzék a tizenéves lányokat a házasságra, ne várják el tőlük, hogy szüljenek, és úgy gondolja, a változtatások legfőbb kulcsa az oktatás, mely fényesebb jövőt ígér számukra.

Megrázó fotók: gyermekházasságok Indiában

Saumya Khandelwal Pulitzer-díjas indiai fotós megrendítő felvételeivel szeretné felhívni a világ figyelmét, hogy bár az indiai törvények szerint a lányok 18, a fiúk pedig 21 éves koruk előtt nem házasodhatnának, évente több ezer gyermek köt házasságot.

Képek: Twitter.

Ezt is szeretjük