Gyermekházasságok Indiában: illegális, mégis évente több ezer áldozata van
A fotós szívbemarkoló felvételei felhívják a figyelmet korunk fontos társadalmi problémájára.

gyermekhazassag cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amióta világ a világ, az élet természetes része a párkeresés, melynek során az ember megpróbál rátalálni arra a személyre, aki teljessé teheti az életét. Ám, míg a nyugati társadalmakban a házasságkötésre többnyire 25 év felett kerül sor, a világ más részein a kislányokat 18 éves koruk előtt férjhez adják.

Saumya Khandelwal, Pulitzer-díjas indiai fotós megrendítő felvételeivel szeretné felhívni a világ figyelmét, hogy, bár az indiai törvények szerint a lányok 18, a fiúk pedig 21 éves koruk előtt nem házasodhatnának, évente több ezer gyermek köt házasságot.

Gyermekházasságok Indiában

Khandelwal Lakhnau városában nevelkedett, és, bár tudta, hogy az előre elrendezett házasság az indiai kultúrában elfogadott, az ország északi részén található Srávasztí történelmi városába tett látogatása sokkal mélyebb nyomott hagyott benne, mint várta. Ott ugyanis a kislányokat sokszor már nyolcéves korukra kiházasítják. Pedig még azt sem tudják, mi is az a házasság. 

De, ami talán ennél is megrázóbb, hogy Indiában az elrendezett házasság olyan, mint megtalálni a megfelelő középiskolát a gyereknek. A fotós egy alkalommal megkérdezte egy helybélitől, akit szintén gyerekként adtak férjhez, hogy miért szán hasonló sorsot gyermekének. Az anya a társadalmi helyzetükkel indokolta döntését:
- Egyik napról a másikra élünk. Ha holnap elönti a házunkat az árvíz, semmink sem marad, amit a lányunk hozományába tehetnénk. Bár az édesanya biztosan jót akar gyermekének, a szigorú tradíciók, az iskolázatlanság, illetve a tény, hogy a gyerekek a háztartási munkán kívül semmihez sem értenek, egy életre mélyszegénységbe sodorja őket.  

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Képek forrása: Saumya Khandelwal.

Ezt is szeretjük