Minden harmadik nőt érint a szex utáni depresszió: lehangoló kutatás született
Sokaknál a szerelmi együttlétet nem követik örömteli érzések.

szud 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szexuális együttlét ideális esetben örömforrás a pároknak, hiszen az aktus során endorfin termelődik, ami stimulálja a testet, és kellemes érzést kiváltó folyamatokat indít el a szervezetben.

Előfordulhat azonban, hogy hiába alapul közös megegyezésen, illetve hiába kielégítő az aktus, a jóleső érzés mégis elmarad, helyette letargia, szomorúság, és depresszióra emlékeztető tünetek jelentkeznek. Ez a posztkoitális depresszió, azaz PCD. Bár a jelenségről ezidáig nem készült sok kutatás, néhány figyelemreméltó dolog már kiderült. 

Minden harmadik nőt érint

A Queensland Műszaki Egyetem tudósai egy alkalommal női önkénteseket kérdeztek a szex utáni depresszióval kapcsolatos tapasztalataikról. A kutatást megelőzte egy korábbi, az International Journal of Sexual Health című szaklapban publikált tanulmány. Utóbbiból amelyből kiderült, hogy 200 nő csaknem 33 százaléka találkozott már a betegséggel, 10 százalékuk pedig súlyos depressziós tüneteket, például kétségbeesést, kínzó ürességet, érzelemmentességet is észlelt már magán egy-egy szerelmi légyott után.

A férfiakat is érintheti

Egy másik, több mint ezer férfi közreműködésével vizsgálták a PCD-t. Az alanyok közel fele élete során többször megtapasztalta a szex utáni depressziót. -Ódzkodtam az emberi érintéstől, csak egyedüllétre vágytam.-, -Kielégítetlen, zaklatott és nyugtalan voltam.-, Eltűntek az érzelmeim, és kínzó üresség vette át a helyüket.- 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alanyok ilyen és hasonló, aggasztó lelkiállapotokról számoltak be a kutatóknak. A szakemberek hozzátették, hogy a tünetek a fentiek kívül rendkívül szerteágazóak lehetnek, hiszen mindenki más szinten élheti meg a lehangoltságot.

Mi lehet a kiváltó ok?

A kutatásban megpróbáltak összefüggéseket találni a PCD és más betegségek, mint a depresszió, szorongás, szexuális és érzelmi bántalmazás között. Ahogy már említettük, a PCD kutatási területe még merőben új, ezért a szakemberek mindössze arra jutottak, hogy a felsorolt kórképek  ugyan összefüggésbe hozhatók a posztkoitális depresszióval, de önmagában nem adnak magyarázatot kialakulására.

Szerintük sokkal valószínűbb, hogy a valódi okot a hormonháztartás zavara jelenti, mivel a posztkoitális depressziót átélt személyeknél kevesebb endorfin szabadul fel. Azaz fizikailag ugyan minden stimmel az orgazmus eléréséhez, az agyban mégsem tudnak felszabadulni a megfelelő hormonok.

Érdemes segítséget kérni

Denis Knowles szexterapeuta az Independent magazinnak elmondta, hogy a szex utáni depresszió gyakori probléma, az eddigi kutatások pedig egyrészt rávilágítanak, hogy egyaránt érinthetik mindkét nemet, másrészt megdöntik a régi sztereotípiát, miszerint a férfiak mindig készek a szexuális kapcsolatra. Knowles hozzátette, hogy ha valakinek negatív érzései vannak az együttlét után, elképzelhető, hogy elsősorban a párkapcsolattal lehet gond, ezért érdemes szexuálpszichológushoz fordulni.  

Milyen dolgok fogják meg a férfiakat egy nőben?

Az első benyomás rányomja a bélyegét a további kapcsolatra. Ha előfordult már, hogy egy-egy első találkozás után nem jelentkezett a vágyott pasi, vagy problémáid akadnak az ismerkedéssel, érdemes tudatosan átgondolnod azt, hogy mit látnak belőled az emberek.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük