3 mondat, ami segít abban, hogy bármilyen kényes témában őszinte legyen a férfi

A párterapeuták szerint ezeket érdemes mondani a partnernek, ha nehezen akar beszélni egy kényes témáról.

Kényes téma kezelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokkal könnyebb lenne egy párkapcsolatban megbeszélni a gondokat, ha mindkét fél nyíltan, bátran el merné mondani a problémáit, mesélni tudna azokról a dolgokról, amik bántják, és ki merné önteni a lelkét a másiknak. Sajnos azonban ez igen ritka eset.

Általában nem mennek ilyen egyszerűen a dolgok, főleg nem a kapcsolatok elején, de később is adódhatnak hasonló nehézségek a felek között. Előfordul, hogy a férfi kicsit zárkózottabb, nem szívesen fedi fel a véleményét, nem szeretne beszélni arról, hogy mi zavarja. Ebben a helyzetben igen nehéz dolga van a nőnek, mert alaposan át kell gondolni, hogyan lehetne felszínre hozni a problémákat. Az erőltetés és a nyaggatás a legrosszabb, amit tehet, de a szakértők azt is elmondták, mi lehet a legjobb. Párterapeuták árulták el azt a három mondatot, ami eléri, hogy minden kényes témában őszinte legyen a férfi.

„Gyere, sétáljunk egyet!”

Mary Jo Rapini szerint, bár furcsának hangzik, a sétára invitálás minden esetben elindítja a megnyílás folyamatát. A páros séta segít kikapcsolódni, kimozdulni a szokásos közegből, és tévé, számítógép nélkül, zavartalanul beszélgetni. Ráadásul ilyen helyzetekben a szemkontaktus csak még inkább megnehezítheti a vallomást, ezért is jobb ötlet, mint egy romantikus vacsora. Így kisebb a nyomás, és optimálisabb a helyzet ahhoz, hogy a férfi kiönthesse a lelkét, és bátrabban meséljen a gondjairól.

par beszelgetes

„Ez rossz lehetett. És mi történt utána?”

Ha szót ejt valami olyanról, ami láthatóan zavarja, akkor óvatosan kell tovább boncolgatni a témát. A legjobb megoldás erre a szakértő szerint az együttérzés kifejezése, majd pedig a további érdeklődés. Még akkor is, ha a másik nem ért egyet vele. Ha a férfi megkapja, hogy nincs igaza, akkor valószínűleg nem beszél majd tovább egy olyan témáról, ami bántja, hanem inkább magába fojtja. A problémamegoldás és véleménynyilvánítás csak a meghallgatás után következhet, és akkor is óvatosan, nem bántó módon. Érdemes megjegyezni, hogy rossz lehetett, ami vele történt, majd megkérdezni, hogy mi következett utána. Ezzel a partner elindul a mesélés útján, és könnyebben megosztja majd a gondolatait.

A cikk az ajánló után folytatódik

„Amikor azt mondtad, hogy rosszulesett, hogy értetted?

Dean Stattmann szerint az érzelmek megemlítése, majd kérdéssé formálása szintén segíti a másikat a megnyílásban. Ezután kényelmesebben érzi majd magát, és előbb lesz képes beszélni a gondokról. Ráadásul érzékelni fogja, hogy a partnere figyel rá, észrevette, hogy valami nem stimmel, ami szintén hozzásegíti majd a probléma elmeséléséhez.

A szakértők szerint a fenti kérdések nemcsak akkor vethetők be, ha valami nagyobb baj adódik. A hétköznapokban is javítják a kommunikációt, illetve a felek közötti kapcsolatot, és növelik az intimitást.

Ezt is szeretjük