Így mondható ki nyugodtan bármilyen kritika - A szakértő szerint ez az egyetlen módszer, amivel elkerülhető a sértődés
Kedvesség és néhány egyszerű lépés a titka.

beszelgetes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kritikát megfogalmazni gyakran még akkor sem könnyű, ha tényleg valami apróságról van szó. Nem beszélve a jelentőségteljesebb problémákról, mind a párkapcsolatban, mind a munkahelyen. A gondok azonban nem maradhatnak kimondatlanul, és sokszor lehetetlen is elkerülni a kellemetlen beszélgetést. Az viszont nem mindegy, hogy történik meg a dolog.

Ilyenkor minden részlet számít még abban az esetben is, ha valóban építő jellegű a bírálás, hiszen akármennyire igyekszik az illető, van esély arra, hogy sértődés lesz a vége. Egy filozófus viszont kidolgozott egy olyan módszert, mellyel szerinte minimálisra csökkenthető a konfliktus lehetősége.

Kritizálás kedvességgel, négy lépésben

Daniel Dennett Intuition Pumps and Other Tools for Thinking című könyvében lépésről lépésre mutatja be a lehető legtökéletesebb, legkevésbé sértő kritizálás folyamatát. A filozófus úgy gondolja, kedvességgel lehet a leginkább elkerülni a kínos helyzeteket, ezért apró dicséreteket és együttérzést is be kell építeni ilyenkor a mondandóba. A szakértő szerint a bírálatot három fontos lépés kell, hogy megelőzze.

beszelgetes 2

Először vissza kell adni olyan pontosan, tisztán és érthetően a másik álláspontját, hogy a legvégén valami hasonlót mondjon majd: „Köszönöm, bárcsak így csináltam volna!” Tehát beszélni kell az ő nézőpontjáról, az ő érzéseiről, véleményéről, körül kell írni azt, mert így érezni fogja, hogy a másik megérti, nem akar neki rosszat, és képes egy kicsit átérezni a helyzetét. Ezután fel kell sorolni azokat a részeket, melyekben az illető egyetért a kritizált alannyal, vagy a témától, helyzettől függően dicséretet kell megfogalmazni. Aztán a harmadik lépésben érdemes említeni néhány olyan dolgot, amit a másik tanított, vagy, amire ő ébresztett rá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha ezek után kialakult a kellően pozitív légkör, és a két fél között a jó kapcsolat vagy a bizalom, akkor jöhet a valódi kritika, de kedvesen, megértően és óvatosan. Ezeket a szabályokat betartva a filozófus szerint nem valószínű, hogy sértődés lesz a vége, sőt, kifejezetten kellemes, építő beszélgetések jöhetnek létre a módszerrel.

Bár elsőre nem tűnik egyszerűnek, valójában könnyű megtanulni a technikát. Csak végig kell játszani fejben egy példaszituációt az éles helyzetek előtt, és máris bevésődik majd, hogyan alkalmazható az adott problémára.

Ezt is szeretjük