8 évesen szökött el Nice a nemiszerv-csonkítás elől, azóta 15 ezer kislányt mentett meg a kegyetlen hagyománytól
Körülbelül 200 millió nő él a világon, akik átestek a nemiszerv-csonkításon. Nice Nailantei Leng'ete elmenekült a beavatkozás elől, és azóta nők ezreit mentette meg tőle.

nice lengete cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nemiszerv-csonkítás hagyománya sajnos még mindig jelen van bizonyos országokban. A borzalmas tradíció csecsemőket, illetve öt és kilenc év közötti lányokat érint, akik elviselhetetlen testi kínokat élnek át a procedúra során. Nem beszélve a hatalmas vérveszteségről, a fertőzések kockázatáról és a lelki traumáról, és a későbbi fájdalomról, illetve a szexuális élvezetre valóképesség elvesztéséről. A rítus lényege, hogy a gyermekek nemi szervét részlegesen vagy teljesen eltávolítják, általában a kisajkaktól, a nagyajkaktól és a csiklótól, de gyakran a hüvelybemenettől is megfosztják őket. Mások számára elképzelhetetlen az a fájdalom, amin keresztülmennek. 

A gyakorlat célja, hogy ellehetetlenítsék az orgazmus, az élvezet átélését és a szex örömforrásként való megélését. Ezzel korlátozni akarják a női szexualitást, illetve úgy vélik, segítségével megőrizhetik a lányok erkölcsösségét, tisztaságát. A WHO adatai szerint több mint 200 millió olyan nő él a világon, aki átesett a beavatkozáson. Gyakori,hogy már Európában élő, bevándorló szülők kényszerítik rá a lányaikat. Egy fiatal lánynak azonban sikerült elmenekülnie a tradíció elől, és hosszú ideje minden erejével azért küzd, hogy minél több kislányt mentsen meg tőle.

Gyermekként menekült el a nemiszerv-csonkítás elől

Nice Nailantei Leng'ete 1991-ben született a kenyai Kimana faluban. Hat, illetve hét évvel később édesanyja és édesapja is elhunyt, az árván maradt kislány pedig házról házra került a településen, mindig más nevelte. Nyolcéves korában egy bentlakásos iskolába küldték, ahol bevett gyakorlatnak számított a nemiszerv-csonkítás: minden lány átesett rajta, így Nice tudta, hogy hamarosan ő következik. 

nice lengete (2)
Fotó: Neil Mockford / Getty Images Hungary

Rávette testvérét, hogy szökjenek el, majd hetven kilométer távolságot tettek meg ketten, hogy elérjék nagynénjük házát. Nemcsak attól félt, hogy át kell esnie a procedúrán, hanem attól is, hogy utána hamarosan - egy-két éven belül - férjhez adják. Ott ugyanis ez a szokás. Végül nagybátyja és a falu férfijai rájuk találtak, és megverték, megfenyegették őket, majd mindkettejüket visszavitték az otthonukba. 

Egy évvel később a lány ismét elmenekült a körülmetélés elől, de újra sikertelenül. Nagyapja elé vezették, akit ekkor azzal fenyegetett meg, hogy ha engedélyezi a beavatkozást, soha többé nem látja majd, és az utcán fog élni. A férfi beleegyezett unokája kérésébe, és abba is, hogy visszatérjen az iskolába anélkül, hogy elvégezték volna rajta a csonkítást. Nice-t ezután a falu szégyenének tartották, és rossz példaként hozták fel a többi lánynak. A közösség kitagadta, az anyák eltiltották tőle gyermekeiket, és alig volt, aki szóba állt vele. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az évek során számos női körülmetélési ceremónián vettem részt, és rengeteg fájdalmat láttam. A falumban élő lányok, miután átestek a beavatkozáson, mind kiestek az iskolából, és idős férfiak feleségei lettek - persze, nem saját döntésükből. 10-12-éves lányokról van szó. Még gyerekek. Csak azért tekintik őket nőnek, mert végrehajtották rajtuk a csonkítást. De ettől még ugyanúgy gyerekek - mondta a fiatal nő a Health magazinnak. A szenvedések hatására döntött úgy már gyermekként, hogy nem fogja átélni. Azt sem akarta, hogy ne végezhesse el az iskolát, illetve, hogy férjhez adják, és ahogy ő fogalmazott: ezzel véget érjen az élete. 

Az egyetlen írástudó, középiskolát végzett nő a faluban

Később ő lett az első középiskolát végzett nő a falujában, és lassan a környezetében élőkben is feloldódtak az iránta táplált indulatok. Az asszonyok, lányok példaképként kezdtek tekinteni rá, ő pedig igyekezett minél többjüket megmenteni a csonkítástól. Sokakat bújtatott el a beavatkozás elől, és beszédekkel próbálta felhívni a közösség figyelmét ezek kegyetlenségére, veszélyességére.

nice lengete
Fotó: Carlos Alvarez / Getty Images Hungary

- Rájöttem, hogy ha több olyan lány lenne, mint én, akkor a közösségben végre változások kezdődnének - több Nice lenne, és ezt az egészet nem egy olyan jelenségként látnák, amire csak én nem vagyok hajlandó - mondta az Independentnek

17 éves volt, amikor az Amref Health Africa nevű jótékonysági szervezet a falujukba látogatott, és az idősektől kértek engedélyt arra, hogy a fiúkat és a lányokat is egészségügyi oktatásban részesítsék. Mivel Nice volt az egyetlen, aki tudott írni, őt választották ki. A fiatal nő a tanultakat arra használta, hogy meggyőzze a vezetőket a rítus kegyetlenségéről, szükségtelenségéről, és ez részben sikerült is. Először saját falujában mentett meg 17 lányt, majd a szervezettel összefogva még több gyermeket óvtak meg. 

Több mint 15 ezer lányt mentett meg a csonkítástól

Nice azóta emberi jogi aktivistává vált, a világ minden táján tartott már előadásokat a beavatkozásról, és igyekszik mindenki figyelmét felhívni a jelenség súlyosságára. 2014-ben az ő hatására saját törzse, az 1,5 milliós maszáj közösség vezetői kijelentették, hogy véget vetnek a fájdalmas gyakorlatnak, és nem végeznek többé nemiszerv-csonkítást. És nem csak az ő behatásuk alá tartozó lányokat óvta meg: az Amref Health Africa nevű szervezeten belül saját projektjével ma már összesen több mint 15 ezer kislányt mentett meg a beavatkozástól.

Nice Nailantei Leng'ete Amal és George Clooney-val.
Nice Nailantei Leng'ete Amal és George Clooney-val.
Fotó: Duncan McGlynn / Getty Images Hungary

Nice több kitüntetést és díjat elnyert tevékenységéért, 2018-ban pedig a Time magazin beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé. A most 29 éves aktivista elárulta, egyáltalán nem ritka, hogy életveszélyes fenyegetéseket kap a férfiaktól, ám ez sem tántorítja vissza őt semmitől. Tudja, hogy a több évszázada berögzült felfogást, gondolkodásmódot, viselkedést és szokást nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. De reméli, hogy kitartó munkával, összefogással és küzdelemmel véget vethet a kegyetlen gyakorlatnak.

- Sose add fel! Mindannyian lehetünk azok a nők, akikről álmodunk - a nők, akik lenni akarunk… Az út még hosszú, de ha összefogunk, felerősítjük a néma nők hangját, és minden asszonyt, kislányt bátorítunk, akkor meg tudjunk csinálni - mondta az Independent magazinnak.

A nők helyzete Szaúd-Arábiában

Eric Lafforgue fényképész a szigorú szabályokat betartva értékes képeket készített a vitatott hírű ország mindennapjairól - beleértve a nők helyzetét is. A művész a Bored Pandán mutatta be fotósorozatát, melynek legfontosabb felvételeiből válogattunk.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük