Kegyetlen, megalázó szexrítus Kenyában: az egész falu végignézi az özvegyasszonyok „tisztulását”

Kenya egyes részein úgy vélik, a kitaszított, szerencsétlenséget hozó özvegyasszonyokat csak szexszel tudják megtisztítani démonjaiktól.

afrikai ozvegy cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kenya egyes részein, főleg a szegényebb területeken és többek között a luo törzsben, ha egy nő megözvegyül, az egész addigi élete darabokra hullik, és semmivé válik. Nemcsak hogy a gyásszal, de a kitaszítással, a hibáztatással és egy igen kegyetlen, megalázó rítussal is szembe kell néznie.

Onnantól kezdve, hogy valaki elveszíti férjét, a társadalom teljesen kirekeszti, így a többiek szinte bármit megtehetnek vele. Úgy vélik, egyetlen módja létezik csak annak, hogy megtisztítsák, kiűzzék belőle a démonokat: ez nem más, mint a tisztító szexrítus.

Megalázó szexrítussal tisztulhatnak csak meg az özvegyek

Az özvegység itt egy olyan stigmának számít, ami kitaszítással, szégyennel, valamint bántalmazással és erőszakkal jár. A falu lakói, amikor meglátják az asszonyokat, a boszorkány szót kiáltják feléjük, de az sem ritka, hogy férfiak üldözik, megverik őket. A férjüket elvesztett nők itt értéktelenek, szinte nem is emberként kezelik őket, az életük pedig csupa rettegés, fájdalom, sőt, gyermekeik is veszélybe kerülnek: gyakoriak a halálos fenyegetések a kicsiket illetően is. A helyzet pedig csak akkor változhat meg, ha átesnek a megalázó és kegyetlen rítuson.

kenyai ozvegy
Fotó: Eric Lafforgue/Art in All of Us / Getty Images Hungary

A törzsekben úgy vélik, egy özvegy csak akkor válhat újra a társadalom teljes jogú és értékű tagjává, csak akkor érdemel emberi bánásmódot, ha megtisztítják a hagyományos szexuális beavatási rituáléval. Ennek során arra kényszerítik őket, hogy közösüljenek egy idegen, fizetett szexmunkással vagy egy, a férjük családjából származó férfivel, méghozzá a földön, gyakran az egész közösség szeme láttára. Az aktus néha a házban, néha viszont kint a szabadban zajlik, és a legtöbbször mindenki végignézi, majd az összes ruhát és lepedőt, ami „bepiszkolódhatott”, azonnal elégetik. A rítus része az is, hogy a férfi kopaszra borotválja a nő haját, hogy megmutassa, valóban megtisztult. Ezután levágnak egy csirkét, megsütik, és közösen elfogyasztják. A szertartás maga egyébként akár három-hét napig is eltarthat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Nemcsak kegyetlen, de veszélyes is

A rítus nemcsak erőszakos, fájdalmas és megalázó, de nagyon veszélyes is, ugyanis az óvszer használata egyenesen tilos ilyenkor az aktus során. Így pedig a szexuális úton terjedő betegségek, többek között a HIV-vírus továbbadásának kockázata is hatalmas, mivel a férfiakat semmilyen módon nem vizsgálják meg, vagy tesztelik előtte. Arról már nem is beszélve, hogy egy, a rituálén átesett nő, Esther Athema arról is beszámolt, hogy a tisztítást végző férfi valójában bármit megtehet az áldozattal: ha úgy akarja, bántalmazhatja, sőt meg is ölheti.

A nők próbálnak harcolni, küzdeni ellene, és egyre többen igyekeznek felhívni a világ figyelmét a kegyetlen tradícióra, az igazság azonban az, hogy ha a közösségben maradnak, kevés más választásuk van. Amennyiben ugyanis nemet mondanak, és nem hajlandóak alávetni magukat, az életük állandó félelemmé válik, és súlyos veszélybe kerül. Ráadásul gyermekeiket is bánthatják, megölhetik a törzs többi tagjai. A sorozatos fenyegetések hatására és a rokonok nyomására végül a legtöbb özvegy beleegyezik a tisztításba. Létezik néhány olyan közösség is, amelyet a boszorkánynak ítélt özvegyek alapítottak, ide bárki elmenekülhet, akit ezért taszított ki a társadalom, ám egyrészt erről kevesen tudnak, másrészt pedig alig pár darab van csupán belőlük.

Betiltották, de még mindig alkalmazzák

A rítust hivatalosan 2015-ben betiltották Kenyában, azonban a törvények felett sokszor a hagyomány és a társadalom felfogása győzedelmeskedik, így a mai napig nők százainak kell átélnie ezeket a borzalmakat. Ráadásul nemcsak az özvegyek tisztítására alkalmaznak erőszakot, hanem többek között a mezőgazdasági, az esküvői, illetve a temetési szertartások, valamint a kulturális események során szintén gyakori, hogy szexre kényszerítik, vagy megerőszakolják a nőket.

Egyre több asszony tüntet, és emeli fel a hangját a rítus ellen, és a szervezetek, a törvényhozók igyekeznek olyan intézkedéseket tenni, melyekkel visszaszoríthatják, és végül teljesen megszüntethetik ezeket a rituálékat. Azonban a tradíciókkal nagyon nehéz szembeszállniuk, főleg a kisebb, elszigeteltebb és szegényebb közösségek esetén.

Korbácsütésekkel mutathatják ki szeretetüket a nők

Az Omo folyó völgyében élő etióp törzsekben élénken él egy brutális és kegyetlen hagyomány, amelynek lényege, hogy rituális szertartásokon erős korbácsütésekkel sújtják a nőket. Az ezek után maradt hegek pedig azt jelképezik, hogy valóban méltóak a szerelemre, és a nehéz időkben is fontos szerepet játszanak. Ez természetesen nonszensz, és csak azért, mert hagyomány, nem éppen tisztelendő.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük