Brutális módszerekkel hizlalják a lányokat, hogy szépek legyenek - A sovány nőket undorítónak tartják Mauritániában
Mauritániában szégyen soványnak lenni, ezért kegyetlen, veszélyes módszerekkel hizlalják a lányokat, hogy elérjék a kívánt súlyt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ minden táján eltér egy kicsit a szépségideál, és sajnos számos országban egészen brutális módszereket vetnek be a nők, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, elérjék a vágyott, a másik nem számára vonzó külsőt.

Míg itthon rengetegen diétáznak, hogy leadják a feleslegesnek titulált kilókat, Mauritániában az anyák erőszakkal hizlalják a lányaikat. Ott ugyanis a társadalom egyenesen undorítónak találja a vékony asszonyokat, ezért a nők mindent megtesznek, hogy gyermekeik elérjék a kívánt súlyt, hogy aztán férjhez adhassák őket.

Ahol szégyen és undorító a vékony testalkat

Az ottani felfogás szerint egy nő mérete azt mutatja meg, hogy mekkora helyet foglal el a férje szívében - így tehát minél nagyobb, annál jobb. A karcsúság a szegénység, a betegség jelképe, szégyennek számít, és a férfiak úgy vélik, egy sovány nővel ágyba bújni olyan, mintha egy másik férfival feküdnének le. 

A leblouh, azaz a kényszeretetés hagyománya a szakértők szerint a gyarmatosítás előtt alakult ki, ekkor ugyanis minél gazdagabb volt egy férj, a feleségének annál kevesebb tennivalója akadt: csak pihent, evett, és nézte, ahogy a szolgák elvégzik a feladatokat. Ezzel együtt sorra kúsztak fel az asszonyokra a kilók, az úszógumikra, a nagy fenékre, a narancsbőrre és a striákra pedig imádattal, áhítattal tekintettek - ez ma sincs másképp. A hurkák, a vastag combok és a méretes hátsó igazi szexepilnek számítanak az asszonyoknál, ám az ottani férfiak nagy része vékony testalkatú.

Hizlalótáborokba küldik a lányokat

Mauritániában így, aki nem elég kövér, azt szinte kitaszítja a társadalom, és esélye sincs férjhez menni. Az anyák ezért már 5-8 éves korukban elkezdik lányaik kényszeretetését, hogy minél hamarabb elérjék a kívánt súlyt, és kiházasíthassák őket. A gazdag családokban pedig a személyzet gondoskodik arról, hogy a gyermek bevigye a szervezetébe a szerintük minimálisan szükséges 13-16 ezer kalóriát. Tegyük hozzá, egy átlagos testalkatú felnőtt nő napi kalóriaszükséglete körülbelül 2000 és 2500 kalória között van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Léteznek direkt úgynevezett hizlalótáborok is, ide szállítják a lányokat az iskolai szünetekben. A táborokban az idősebb nők, a szülők, a nagyszülők vagy más rokonok segítenek tömni a fiatalokat. A hatéveseknek naponta több liternyi tevetejet kell elfogyasztaniuk két kiló kölessel, melyet vajjal kevernek össze, néha pedig étvágygerjesztő gyógyszereket is kapnak. A gyerekek rengeteget sírnak, gyakran rosszul lesznek, megbetegednek a hihetetlen mennyiségű, nehéz ételtől. De ha bármennyi is visszajönne belőle, azt újra megetetik velük, és még büntetésre, például verésre is számíthatnak.

Sokan közülük ellenállnak, azonban nincs más választásuk, ráadásul a felnőttek elhitetik velük, hogy csak így lehetnek igazán boldogok. A folyamat egyébként akkor mondható sikeresnek, ha egy 12 éves lány eléri a 80 kilót. Az egészségtelen ételek és a túlsúly miatt egyébként sokkal idősebbnek is néznek ki a koruknál: 15 évesen már jó néhányan harmincnak festenek.

Súlyos következményekkel jár a folyamat

Ha sikeres volt a hízókúra, a lányokat hamarosan férjhez adják, sokszor azt sem várják meg, hogy nagykorúvá váljanak. A házasság után általában hormon- és étvágygerjesztő tablettákkal igyekeznek megőrizni alakjukat, melyek rengeteg kellemetlen mellékhatással járnak, akár halállal is.

A kényszeretetés nemcsak rövid, hanem hosszú távon is hihetetlenül egészségtelen és veszélyes. Sok nőnél alakul ki később cukorbetegség, magas vérnyomás, de a szívproblémák és a rák esélye is jóval magasabb az erőszakkal hizlalt asszonyoknál.

A kegyetlen hagyomány egyébként több területen, például Kamerunban és Nigériában is él, de ma már egyre kevesebben követik. A szervezetek szerint viszont vidéken, a kisebb falvakban, városokban még mindig jelen van. A kormány és az aktivisták igyekeznek ráirányítani a figyelmet a súlyos problémára, mivel azonban régi, megszokott tradíciónak számít, annyira mélyen él az emberekben, hogy nehéz teljesen, véglegesen kiirtani. 

A világ legszebb női a kutatás szerint

A szépség egy igen tág, széles körű és mindenki számára egy kicsit mást jelentő fogalom. Minden korban, minden országban más az ideál, az embereknek pedig személyenként is eltér a véleménye arról, hogy mit és kit tartanak igazán gyönyörűnek. Dr. Julian De Silva plasztikai sebész új kutatása során azt állapította meg, hogy tudományos szemmel kik most a világ legszebb női, majd az interneten publikálta az eredményeket. 

Képek: insidearabia.com, enteresan.com, huffingtonpost.com, Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük