Szex a terhesség alatt? Íme, a szakértő véleménye
Sok tévhit és félelem kapcsolódik a várandósság alatti együttlétekhez. Mire kell figyelned?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos gyermeket váró szülő tart attól, hogy a szex káros lehet a terhesség ideje alatt. Félnek, hogy megsértik a magzatot, így spontán vetélést okozhatnak, esetleg más módon károsítják őt.

A férfiakat az is nyugtalaníthatja, hogy várandós párjuknak talán kényelmetlenséget okoz a szeretkezés. Ezek az aggodalmak gyakoriak, és teljesen normálisak, azonban általában feleslegesek.

Ha az orvos nem javasol mást, folytatható a szex a terhesség ideje alatt is, ez nem jelent kockázatot sem az anyának, sem a magzatnak. Csak akkor kell kerülnötök a szexet, ha komplikációk adódnak.

Amire figyeljetek

Minden pár másképp közelíti meg a kérdést. Van, akiknek kényelmetlen a szex, míg mások esetében szinte minden addiginál élvezetesebb. A várandósság ideje alatt több változás és ingadozás is tapasztalható a vágyat érintően, és ezek hatnak a fizikai kapcsolatra is.

A legajánlottabb pózok

Van néhány dolog, amire mindenképp figyelnetek kell. Fontos, hogy nyíltan beszéljetek arról, kinek mi és hogyan kényelmes, ki mit szeretne, és, ha a szex mellett döntötök, állapodjatok meg arról,
hogy milyen pózban szeretkeztek majd.

Soha nem szabad kellemetlenséget, nyomást vagy fájdalmat érezned a szeretkezés alatt. A legajánlottabb pózok, ha a férfi mögötted helyezkedik el, mindketten oldalt fekszetek, vagy te vagy felül.

Hogyan változik a vágy?

Az eddig végzett vizsgálatok szerint a nők valamivel több mint fele libidócsökkenést tapasztal az első három hónapban, viszont olyanok is vannak, akik fokozottabb szexuális vágyat éreznek, és ebben az időszakban intenzívebbé válhatnak az orgazmusok is. A második három hónapban ismét változik a helyzet, ekkorra a legtöbben alkalmazkodnak az új helyzethez, így sok aggodalom és félelem szűnik meg.

Ekkor gyakran növekszik a szexuális étvágy, és sokan több örömet lelnek a szeretkezésben, mint valaha. A terhesség utolsó harmadában aztán ismét háttérbe szorul a szex, mert a kismama gyakran feszült, és a pocakja is akadályozhatja. A gyönyör és a vágy egyaránt csökkenhet annak ellenére, hogy a kutatások szerint a párok 75%-a él nemi életet a harmadik trimeszterben.

Bárhogy is döntsetek a szeretkezésekkel kapcsolatban, a lényeg, hogy egyikőtök se érezze kényszernek, de ne vegye a szívére azt se, ha a másik mégsem akar szeretkezni, hiszen más lehetőségek is kínálkoznak az együttlétre, és felfedezhetitek az intimitás más formáit is.

Cikkünk megírásában A szexuális élet című könyv segített.

A szexualitás az ember esetében nem puszta fajfenntartás. A szex elősegíti a lelki egyensúly fenntartását, lehetővé teszi az érzelmek kifejezését, a bensőségesebb kapcsolatok kialakítását. A kötet foglalkozik a szexualitás biológiai, szociális és kulturális oldalával is, anatómiával, élettani vonatkozásokkal, a szexuális fejlődéssel és neveléssel, a nemi identitással, a biztonságos szexszel és a nemi betegségekkel, a szexuális zavarokkal és kezelésükkel, valamint többek között olyan devianciákkal és következményeikkel is, mint a kisgyermekek szexuális molesztálása.

Kiadja az Alexandra Kiadó
Ára 2999 forint.
A könyvet itt rendelheted meg »
Ezt is szeretjük