Lehet valaki több emberbe egyszerre szerelmes? A poliamorok szerint igen

Ki mondja, hogy a nagy őből csak egy létezik? Ilyen, amikor valaki több emberbe képes egyszerre szerelmes lenni.

GettyImages-1199065304
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember a monogámiát részesíti előnyben, azonban vannak, akik akkor érzik a legkielégítőbbnek a kapcsolatukat, ha egyszerre több partnerrel élnek szerelmi viszonyban.

A poliamoria, azaz a többszerelműség igazából nem is maga a párkapcsolati struktúra, sokkal inkább a személyiséghez kapcsoló érzések sokasága, mely révén a szerelmet több ember irányába is ki tudják fejezni.

Szerelem több emberbe: ez a poliamoria

Poliamoria esetén a kapcsolatot kettőnél több személy alkotja. A viszony alapja az őszinteség, a beleegyezés és az elfogadás mindegyik fél részéről. A partnerek tudnak egymásról, az intim együttlétek egyidejű gyakorlásáról, sőt, megegyezés alapján még akár együtt is lakhatnak. De természetesen mindegyik poliamor pár más és más szabály szerint él.

A legáltalánosabb felállás, hogy van az alappár, és hozzájuk mellékszálként csatlakozik egy harmadik vagy egy negyedik fél is. Akár kisebb kommunák is kialakulhatnak. Erre az őszinte és szabad párkapcsolati hálóra jellemző még, hogy bármilyen szexuális irányultságú partnerek élhetnek többszerelmű kapcsolatban.

A poliamor emberek

Deborah Anapolpárkapcsolati coach szerint a poliamoria eszméjének fő csapásvonalait nők hozták létre. A monogámiát eredetileg férfiak találták ki, ezzel ugyanis biztosítani tudták a leszármazottaik öröklését, mivel egy anyától így elméletileg csak az ő gyerekeik születtek meg. Ezzel együtt a házasság rendszere is ezért jött létre, illetve később az is fontos funkciójává vált, hogy az anyákat a történelem viharos időszakaiban meg tudják védeni férjeik. Később ez a védelem már átcsapott a nők bizonyos joggyakorlásának a limitálásába. A szakértő szerint a poliamorok elsősorban ezekből a megrögzött szerepektől szabadulnak meg, és próbálnak ki újdonságokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A poliamor emberek általánosságban empatikusak, magas a figyelem- és szeretetigényük. Ezeken a szoros, nyíltan vállalt, intim kapcsolatokon keresztül tudják kielégíteni a számukra szükséges testi és lelki igényeket.

Természetesen ennek is megvan a maga árnyoldala, többek között a féltékenység. Noha éppen az őszinteség és a bizalom miatt nem szabadna féltékenynek lenni a másikra, mert nem birtokolni akarják egymást, hanem boldogan együtt élni. De elkerülhetetlen, hogy olykor-olykor az egyik fél nem érzi magát biztonságban ezekben a kapcsolatokban, mert egy új személy kiszorítja őt az addigi pozíciójából, vagy nem tud annyi időt tölteni szíve választottjaival, mint amennyit igényelne, és ezek előbb-utóbb konfliktushoz vezetnek.

Poliamor családok

Sokan úgy tartják, hogy egy ilyen családban nem lehet egészséges lelkű gyermekeket felnevelni, de egy nemrégiben publikált kutatás éppen ennek az ellenkezőjét mutatja. Figyelni kell, hogy a gyerekek előtt nem szabad felvenni egy hamis, monogám kapcsolat szerepét, hanem a partnereket is be kell mutatni a kicsiknek. Így a fejlődő gyereket rengeteg hatás éri, új emberekkel tud megismerkedni, aminek a pozitív hatása a későbbi életben a szociális, társas képességeknél mutatkozik meg.

Nem mindenki képes poliamor kapcsolatban élni, éppúgy, ahogy sokan képtelenek a monogámiára is. A lényeg, hogy egyik fél se próbálja meg letuszkolni a saját nézeteit mások torkán, mert egyik sem rosszabb a másiknál.

Romantikus képek őszintén újragondolva

Peter Nidzgorski klasszikus képregényrajzokat gondol újra. Szatirikus, ironikus és lehangoló, ám sok esetben ma tényleg valóságosnak számító mondatokat szúr az ábrákba, melyekkel a jelenlegi szokásokat, párkapcsolatokat parodizálja ki. Alkotásainak központi eleme a csalódás témaköre, a hatás pedig nem marad el: őszinte, vicces, mégis provokatív és lehangoló lesz az eredmény.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük