Mit jelent az, ha valaki pánromantikus? Nem a másik neme érdekli őket
A pánromantikusok számára a vonzalom egy kissé mást takar, mint a legtöbbeknek.

kezfogas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számtalan olyan szexuális és romantikus beállítottság létezik, melyekről sokan nem tudják, mit is jelentenek pontosan, vagy éppen teljesen mást hisznek róluk, mint amit valójában takarnak.

A demiszexuálisok például csak erős érzelmi kötődés mellett képesek vonzódni másokhoz, míg a szapioszexualitás azt jelenti, hogy az illető számára az intelligencia az igazán csábító, nem pedig a testi tulajdonságok. De mit takar az, ha valaki pánromantikus? 

A pánromantikus beállítottság jelentése

A fogalmat rengetegszer összekeverik a pánszexualitással, pedig van köztük különbség. Ez azt jelenti, hogy az illető mindkét nem iránt ugyanúgy érezhet erotikus vonzalmat, sőt valójában teljesen hidegen hagyják a nemek, mert a személyiségek iránt táplál vágyat. A romantikus beállítottság azonban egy kicsit más.

Ez azt takarja, hogy valaki nemtől függetlenül esik szerelembe, és számára a romantikus kötődés sokkal fontosabb bármi másnál. Nem érdeklik a férfias vagy a nőies vonások, ugyanúgy a személyiség az elsődleges számára, de vonzódása a szexualitás helyett érzelmeken alapul. Nélkülözhetetlen számukra az intimitás, és az ő esetükben a vágyat is ez teremti meg. Kapcsolataikra jellemzőek az erős, szinte rajongáshoz hasonló érzések, melyekhez azonban nem mindig társul hasonlóan erős szexuális vágy: előfordul, hogy a hihetetlenül mély kötődés mellett nem, vagy csak igen gyengén jelenik meg az erotikus vonzalom.

A cikk az ajánló után folytatódik

Demiszexualitás és aszexualitás

Xanet Pailet szexterapeuta és -edukátor szerint a pánromantikus beállítottság gyakran társul a demiszexualitással, számukra ugyanis az érzelmi kapcsolat teremti meg a szexuális vágyat, és az sem ritka, hogy az aszexuálisoknál is megjelenik. Ők így tehát szerelmet, kötődést éreznek egy bármilyen nemű társ iránt, de erotikus vonzalmat nem. Ezt a fajta viszonyt a szakértő szerint egy nagyon szoros barátság is jelentheti.

Számos különböző szexuális vagy romantikus beállítottság létezik, és mindegyik egy kicsit eltér egymástól. Ezek egy része az elmúlt években kezdett elterjedni, ugyanis - bár eddig is léteztek - korábban nem kaptak megfelelő elnevezést. A legfontosabb azonban az, hogy érdemes ismerni a jelentésüket, hiszen így lehet csak igazán megérteni őket.

Ilyen a szerelem a valóságban

A szerelem szó hallatán legtöbben a párkapcsolat első fél-egy évéből pörgetnek le képeket egy, a fejükben lévő, belső mozivásznon. Mert a lángolás, az ilyenkor mindenkit leteperő heves érzelem olyan jó! Az ezután érkező, jóval kevésbé viharos hétköznapokat már kevesebben értékelik, pedig lenne miért. Az igazi meghittség csak ekkor jön el. Egy hosszú távú párkapcsolatban a napi interakciók fontosabbak, mint a nagy gesztusok. Egy Puuung nevű koreai művésznő grafikáival igyekezett ezeket a pillanatokat, perceket megörökíteni.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük