Egészen mást találnak vonzónak, mint a legtöbben: mit jelent a szapioszexualitás?

A külső jegyek helyett valami egészen más teremti meg a szapioszexuális emberek számára az elsődleges vonzalmat.

par randevu

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden ember más egy kicsit, így az is természetes, hogy más fogja meg őket egy partnerben, máshoz vonzódnak. A legtöbbeket először a külső ragadja meg, ám vannak, akiknél teljesen más váltja ki a vonzalmat.

A demiszexuálisoknak például először érzelmi kötődésre van szükség, és csakis utána éreznek vágyat, de a szapioszexuálisok számára sem a férfias arcvonások vagy a kockás has a legmegnyerőbb.

Mit jelent a szapioszexualitás?

Erről a fogalomról viszonylag kevés szó esik, pedig a jelenség nagyon is valódi, és egyáltalán nem olyan ritka, mint az sokan gondolnák. Az ilyen beállítottságú embereket sem hagyja hidegen a megjelenés, tudják, milyen típusú partnerek az eseteik, azonban az igazi vonzalmat az intelligencia teremti meg számukra. Szinte csak akkor éreznek vágyat valaki iránt, ha az illető kiemelkedően okos. 

A szó egyébként a homo sapiens, azaz az értelmes ember kifejezésből ered, és dr. Diana Raab pszichológus szerint olyan személyeket takar, akikből szexuális izgalmat, vonzalmat leginkább csak az intelligencia, illetve ennek megnyilvánulása vált ki, ez alapján válogatják ki a lehetséges társakat is. Éheznek a komoly, tartalmas, például tudományos, politikai vagy társadalmi témákat érintő beszélgetésekre, és pontosan ezek azok, amikkel elvarázsolhatja, vagy éppen felizgathatja őket valaki. Ezek járulnak hozzá ahhoz, hogy kialakuljon a vágy, a kötődés és a kémia. A másik szavai, gondolkodásmódja és intelligenciája stimulálja az érzéseiket, érzékeiket, a szakértők szerint nagyjából a partner bölcsességével, intellektualitásával esnek szerelembe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Az intelligencia a legszexibb vonás

Természetesen mindezek nem azt jelentik, hogy a külsőt vagy más tulajdonságokat egyáltalán nem tartanak lényegesnek, csupán azt, hogy a kötődést, a vonzalmat és a vágyat alapvetően az intelligencia teremti meg számukra. Tehát lehet valaki akármennyire is szexi mások szerint, az ő érdeklődésüket addig általában nem kelti fel, amíg nem győződnek meg arról, hogy okos is az illető. 

A szakértők szerint a szapioszexuális emberek gyakran találnak maguknak hasonló beállítottságú párt, hiszen ugyanazt találják vonzónak, és ugyanaz a legfontosabb számukra. Ez azonban nem szabályszerű minta, hiszen bárki iránt érezhetnek vonzalmat, akit elég okosnak, érdekesnek találnak. Az viszont, hogy az értelemhez, az agyhoz vonzódnak, egyáltalán nem jelent semmilyen hátrányt: ugyanúgy képesek kialakítani őszinte, romantikus érzelmekkel átszőtt kapcsolatokat, de ezekhez nélkülözhetetlen számukra az, hogy a másik intelligenciája, gondolatai is elvarázsolják őket.

Milyenek valójában az aszexuálisok?

Laia Abril fotóművész legújabb projektjével felkeltette az internet figyelmét, ugyanis aszexuálisokról készített felvételeket, és szexualitásukról, életükről, érzéseikről is megszólaltatta őket. Az ötlet onnan jött, hogy rengeteg olyan férfival és nővel beszélt az élete során, akiknek fogalma sem volt, mit is jelent ez a fogalom. Majd pedig, amikor elmagyarázta nekik, az első kérdésük az volt: „És hogy néznek ki az aszexuálisok?” Hogy megmutassa, milyen értelmetlen is ez a kérdés, és megváltoztassa a társadalom hozzáállását, rácsodálkozását, lefotózta őket.

Ezt is szeretjük