18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Mit lehet tenni, ha a másik sokkal kevesebbet kívánja a szexet? A pszichológus tanácsa libidókülönbség esetére
A szakértő elárulta, mi a teendő akkor, ha a partner libidója sokkal alacsonyabb az övénél.

par agyban kezdemenyezes

A szex a kapcsolatok igen fontos része, ha pedig ezen a téren problémák merülnek fel, az az egész viszonyra kihathat, sőt, hosszú távon tönkre is teheti a szerelmet.

A hosszabb ideje együtt élő pároknál teljesen normális, hogy néha-néha felbukkannak apróbb gondok, és az is, ha nem egyezik meg a felek libidója - hiszen nincs két teljesen egyforma ember. Fontos azonban, hogy ezt a helyzetet megfelelően kezelje az erősebb vággyal rendelkező partner is, mert ha nem így történik, az könnyen eltávolodáshoz, szakításhoz vezet. Vanessa Marin szex- és pszichoterapeuta elárulta leghasznosabb tanácsait erre az esetre.

A leghasznosabb tanácsok, ha a partnernek alacsony a libidója

Több kutatás is rámutatott már, hogy az élete során mindenkinek változik a szex iránti igénye. Kihathatnak rá pszichológiai, fizikai, párkapcsolati és környezeti tényezők, de persze az is előfordul, hogy valaki alapvetően az átlagnál kevesebbszer kívánja a szeretkezéseket. Ezzel az erőteljesebb vággyal rendelkező félnek gyakran igen nehéz megbirkózni, ám van néhány módszer, ami segíthet enyhíteni a különbségeket, megelőzni a problémák elmélyülését.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az alacsony libidóval rendelkező emberek gyakran elítélik, hibáztatják magukat emiatt, és úgy érzik, valami nagyon nincs velük rendben. A társuknak ezért óvatosan, érzékenyen kell a témához állnia, a szexuális életüket pedig egy közös projektként érdemes kezelnie, amin türelmesen, együtt kell dolgozniuk. Ilyenkor szükség van az őszinte, nyílt beszélgetésekre, arra, hogy bátran elmondhassák, hogyan éreznek a helyzet miatt, mit szeretnének, hogyan oldhatják meg együtt a szituációt. Ennek hatására ugyanis sokkal szorosabbá válik köztük a kapcsolat, újra egymásra hangolódnak, és ez nemcsak hogy pozitívan hat a viszonyukra, de megelőzi a sértődéseket, nézeteltéréseket is.

Megismerni a másik igényeit

Bár van, akinek alapból alacsonyabb a libidója, a pszichológus szerint az is előfordul, hogy valakinek csupán azért nincs kedve sokszor a szexhez, mert nem kapja meg, amire vágyik, de nem mer szólni miatta. Sőt, akár az is megeshet, hogy a szeretkezések időpontjával van gond: míg egyeseknek este van a csúcson a libidójuk, mások inkább reggel vagy napközben vágynak az együttlétekre. A partnernek ezért érdemes felderítenie, hogy milyen számára a tökéletes együttlét, feltennie néhány óvatos kérdést azzal kapcsolatban, hogy mi izgatja fel, mi az, amit szeretne kipróbálni. Előfordul, hogy egy ilyen beszélgetés meghozza a várva várt áttörést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem szabad feladni a kezdeményezést

Vanessa Marin szerint, ha szinte mindig csak az egyik fél kezdeményez, és párja sokszor visszautasítja, az gyakran azt eredményezi, hogy feladja az egészet, és elmegy a kedve a szeretkezéstől. Persze érthető, ha kellemetlenül érinti a helyzet, vagy elszomorodik, esetleg kicsit megalázónak találja, és nem akarja már tovább erőltetni a dolgot, hiszen a legtöbben így reagálnak hasonló esetben. A szakértő viszont hangsúlyozta: minél hamarabb el kell hessegetni a negatív érzéseket, mert ha a másik fél úgy érzi, társa nem akarja az összebújást, az csak még távolabb sodorja őket egymástól. Nem egyszerű a helyzet, de a kapcsolat érdekében toleranciára és kitartásra van szükség.

Semmit sem szabad erőltetni!

Mindezek mellett igen fontos észben tartania a magasabb libidójú félnek azt, hogy semmit sem szabad ráerőltetnie a másikra, ha ő nem akarja. Sokan úgy vélik - nagyon is tévesen - hogy a partnerük, ha már a szeretkezést nem kívánja, tartozik nekik annyival, hogy más módon kielégíti őket. Tudni kell azonban, hogy ez nem igaz, hiszen egyik félnek sincs semmilyen hasonló kötelezettsége a másik felé. Ha szeretne örömet okozni a párjának szex helyett, az persze természetes és jó kompromisszum lehet, ám ha nem, akkor nem szabad semmilyen módon ráerőltetni a dolgot.

Figyelmes érintések - szex nélkül

A hosszú távú kapcsolatokban egy idő után sokszor elmaradnak a simogatások, a puszik, ez pedig könnyen eltávolodáshoz, az intimitás gyengüléséhez, később pedig a szex iránti igény csökkenéséhez is vezet. Érdemes ezért tudatosan odafigyelni arra, hogy a felek igyekezzenek visszahozni a szerelmes vagy akár erotikus érintéseket, csókokat, az apró kedvességeket, figyelmességeket, ezek ugyanis képesek felerősíteni az érzéseket, visszahozni a tüzet, a vágyat a kapcsolatban.

Kompromisszumok és a végső megoldás

A beszélgetések során érdemes felhozni azt is, hogy milyen kompromisszumok jöhetnek szóba, melyek mindkettőjük számára megfelelnek. Törekedni kell arra, hogy minél kevesebb nyomás helyeződjön a felekre, és a helyzet megoldása közös ügy legyen. Beválhat akár az is, ha előre megbeszélik, milyen napokon bújnak össze, és azokat az estéket igyekeznek minél romantikusabbá, izgalmasabbá tenni - a rendszeres szeretkezés ugyanis növeli a vágyat, és mivel a test hozzászokik, egy idő után még jobban kívánja majd az együttléteket.

Ha azonban úgy érzik, sehogy sem történik változás, és sehogy sem tudják megoldani a különbségeket, érdemes szexuálpszichológushoz fordulni, vagy átgondolni, hogy hosszú távon működhet-e így tovább boldogan a kapcsolat.

A jó szex hatása a testre

A szeretkezés nemcsak a párok közötti kapcsolatot erősíti, és teszi boldogabbá, hanem a testedre nézve is rengeteg szuper következménye lehet. Például csökkenti a stresszt, és megszünteti a fejfájást, ám ezeken kívül is számos pozitív hatása van, melyekről kevesen tudnak. Mutatjuk, melyek ezek.

Képek: Getty Images Hungary.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük