Rabszolgasorba született, később híres nőimitátor vált belőle: az első drag queen, William Dorsey Swann története

William Dorsey Swann drag queenként az LMBTQ-közösségek jogaiért is harcolt.

william dorsey swann cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cross-dressing jelensége valójában már az ókorban is megjelent, többek közt a görög kultúrában és mitológiában is volt rá példa. Maga a drag queen kifejezés azonban jóval később került be a köztudatba. 

William Dorsey Swann volt az első a 19. században, aki így nevezte magát. Rabszolgából lett a világ egyik leghíresebb nőimitátora, aki már ekkor harcolt az LMBTQ-emberek szabadságáért.

Rabszolgából lett a világ első drag queenje

1858-ban született Marylandben, 13 testvére volt. 1863-ban szabadították fel a katonák a rabszolgaság alól az emancipációs kiáltvány életbe lépése után. A polgárháborút követően szülei farmot vettek, ő pedig pincérként kezdett dolgozni. Viszonylag korán rájött, hogy imád női ruhákba bújni, majd az 1880-as években titkos bálokat rendezett Washingtonban: az eseményekre nagyrészt egykor rabszolgasorban élő férfiakat hívott meg, akik selyem- és szaténestélyikben táncoltak. Bár hivatalosan semmiféle törvény nem tiltotta a cross-dressinget, féltek a hatóságok reakcióitól, ezért szórakoztak privát összejöveteleken.

William Dorsey Swann ekkor már drag queenként emlegette magát, a nevet pedig állítólag fényűző összeállításai miatt kapta. A rendőrséggel többször is összetűzésbe keveredett élete során, 1896-ban például azzal vádolták meg hamisan, hogy bordélyházat vezetett, majd tíz hónapra be is börtönözték. Letartóztatásáért egyenesen Grover Cleveland elnöktől követelt bocsánatkérést nyilvánosan, ezt azonban nem kapta meg. Már ekkor igyekezett a queer közösség jogaiért, szabadságáért, elfogadásáért harcolni, és meg akarta szüntetni az elnyomást, valamint a rendőri erőszak veszélyét. Ő volt az első amerikai, aki jogi és politikai lépéseket tett az LMBTQ-közösségek gyülekezési jogának védelméért. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Az ellenállás témaköre egyébként báljain is erősen megmutatkozott. A résztvevők öltözködésükkel, táncukkal és viselkedésükkel az előkelő, gazdag úrinőket és férfiakat gúnyolták, aki pedig a leglátványosabban, legjobban csinálta ezt, jutalmat kapott, méghozzá egy torta formájában. A House of Swan, azaz a Hattyú Háza volt az a hely, ahol a korábban borzalmas körülmények közt élő, embertelen bánásmódot átélt személyek végre teljesen felszabadulhattak, és megmutathatták valódi énjüket. Az egykor még a földeken dolgozó rabszolgák itt fényűző, extravagáns összeállításokban pompázhattak, és igazi királynőnek érezhették magukat.

Swann bátyja még akkor is jelmezeket készített a drag közösségeknek, amikor ő maga már abbahagyta az események szervezését. William Dorsey Swann végül 1925-ben hunyt el Marylandben, halála után a helyi tisztviselők felgyújtották, és porig égették az otthonát. Ő volt a történelem első, igazi drag queenje, aki kikövezte az utat utódai előtt, és harcolt a queer közösségek jogaiért.

A világ első transznemű modellje

Az 1950-es években szóba sem jöhetett, hogy színes bőrű vagy transznemű modellek szerepeljenek a magazinokban, esetleg vonuljanak a kifutókon. Éppen ezért is lett olyan nagy botrány, amikor kiderült, hogy a Vogue-ba is fotózott April Ashley férfiként született, és nemátalakító műtéten esett át. A tehetséges, gyönyörű nő karrierje gyorsan derékba tört, miután a nyilvánosság tudomást szerzett titkáról.

Képek: Pinterest, Pinterest

Ezt is szeretjük