Az első transznemű modell ma, 85 évesen is gyönyörű: karrierje azonnal véget ért, amint kiderült a titka

April Ashley keresett modell volt, amíg ki nem derült, hogy transznemű.

april ashley cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A divatvilág ma már szerencsére egyre nyitottabb, ám korábban igen szigorú szabályok vonatkoztak a modellekre. És nemcsak az számított, hogy milyen az arca, az alakja a manökennek: az 1950-es években például szóba sem jöhetett, hogy színes bőrű vagy transznemű modellek szerepeljenek a magazinokban, esetleg vonuljanak a kifutókon.

Éppen ezért is lett olyan nagy botrány, amikor kiderült, hogy a Vogue-ba is fotózott April Ashley férfiként született, és nemátalakító műtéten esett át. A tehetséges, gyönyörű nő karrierje gyorsan derékba tört, miután a nyilvánosság tudomást szerzett titkáról.

Az elsők között vállalta a nemváltó műtétet 

George Jamieson néven született 1935-ben Liverpoolban a római katolikus apa, Frederick Jamieson és a protestáns anya, Ada Brown gyermekeként. Már fiatalkorában sokat szenvedett, hiszen érezte, hogy bár férfitestbe született, ő valójában nő - ezért pedig számtalanszor bántalmazták verbálisan és fizikailag. 1951-ben csatlakozott a kereskedelmi flottához, és hamarosan kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg, ezért egy évvel később az ormskirki elmegyógyintézetbe küldték. Később The First Lady című könyvében számolt be arról, hogy itt szobatársa megerőszakolta, melynek következtében súlyos sérüléseket szenvedett.

April Ashley 1962-ben és 1972-ben
April Ashley 1962-ben és 1972-ben

Miután elhagyta az intézetet, Londonba költözött, ahol már gyakran viselt női ruhákat. Az 1950-es évek végén elhagyta a várost, és Párizsba utazott: ekkor vette fel a Toni April nevet. Hamarosan pedig csatlakozott egy színházi társulathoz. 25 éves korában vetette alá magát a több mint hétórás nemváltó műtétnek, amire közel 3000 fontot, azaz 1,157 millió forintot gyűjtött. Ez ma is hatalmas összeg, de 1960-ban még nagyobbnak számított. Ő volt az egyik első brit állampolgár, akin ilyen beavatkozást végeztek, és az őt operáló orvos, dr. Georges Burou hetedik betege, aki vállalta ezt. A sebész figyelmeztette arra, hogy a műtét rendkívül veszélyes, és akár halálos is lehet, de ez nem tartotta vissza attól, hogy megvalósítsa régi álmát, és végre teljes életet élhessen nőként. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ő volt az első igazán sikeres transznemű modell

Szerencsére minden jól alakult, az operáció sikeres volt, így visszatérhetett Angliába. Ekkor vette fel az April Ashley nevet, és modellkarrierbe kezdett, méghozzá úgy, hogy szinte senki nem tudott a nemváltásról. A The Guardian beszámolt arról, hogy igazi szexszimbólum, ünnepelt szépség volt, imádták a férfiak, és gyönyörű felvételek készültek róla. Gyorsan sikeres lett: a híres fényképész, David Bailey is fotózta, a csodás felvételek pedig a Vogue lapjain jelentek meg. Még egy kisebb filmszerepet is kapott az Út Hongkongba című vígjátékban. A BBC szerint őt tartják az első, igazán sikeres transznemű modellnek a történelemben.

Népszerűsége sebesen ívelt felfelé, ám egyre csak növekvő sikerének gyorsan véget vetett a róla megjelent cikk. Egy barátja mindössze 5 fontért, azaz körülbelül 2 ezer forintért leplezte le féltve őrzött titkát a Sunday People-nek 1961-ben. A hír hatalmas botrányt kavart, és véget vetett karrierjének.

April Ashley 2012-ben és 2018-ban
April Ashley 2012-ben és 2018-ban

- Az ügynököm felhívott, és közölte: April, a karrierednek vége. Soha többé nem kapsz majd munkát ebben a városban - mesélte Ashely a BBC-nek, akinek még a filmből is kivágták a jeleneteit, miután kiderült, hogy transznemű. Ezután már nem dolgozhatott modellként, és szinte az egész világ elutasította. Innentől kezdve folyamatos megaláztatásokkal és diszkriminációval nézett szembe.

Élete a modellkarrier után

1963-ban hozzáment Arthur Corbetthez, de kapcsolatuk megromlott, házasságukat pedig 1970-ben érvénytelenítették azon az alapon, hogy April Ashley valójában férfi. Bár férje tisztában volt a múltjával, Angliában a nemváltó műtéten átesett embereknek ekkor még csak születési nemüket ismerték el. A törvény 1999-től tette lehetővé, hogy megváltoztassák hivatalos, születési okmányaikat.

A transznemű közösségek felismerték a hölgy szerepét az egyenlőségért, az elfogadásért vívott harcban, 2012-ben pedig a Brit Birodalom Érdemrendjével is kitüntették. Életéről a 2006-ban megjelent The First Lady című könyvben mesélt, 2013-ban pedig a liverpooli múzeumban egy kiállításon mutatták be fotóit. April Ashley azóta számos magazinban és tévéműsorban is szerepelt, és a diszkrimináció ellen harcol. Most, 85 évesen már visszavonult, Londonban él, de a mai napig elegáns és gyönyörű.  

A leghíresebb transznemű modellek

Isis King volt az első transznemű hölgy, aki jelentkezett az America's Next Top Model című valóságshow-ba, és ezzel történelmet írt a műsorban. Megjelenése hatalmas mérföldkőnek számított, és megnyitotta vele az utat utódjai számára. Azóta a világhírű modellek listájára több transz férfi és nő is felkerült. Sokan közülük rengeteg nehézséggel megküzdöttek, mire rátaláltak valódi önmagukra, és családjuk, ismerőseik elfogadták őket, azonban semmi sem állhatott sikerük útjába: ma már hatalmas elismerésnek örvendenek, és másoknak is inspirációt nyújtanak.

A világ leghíresebb transznemű modelljei: semmi sem állhatott a sikerük útjába

Nézegess képeket!

Elolvasom

A világ leghíresebb transznemű modelljei: semmi sem állhatott a sikerük útjába

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük