Rád sem néz, miközben vele beszélsz? A szakértők elárulták, hogy kezeld, ha a másik nem hajlandó szemkontaktust tartani

Sok oka lehet annak, hogy valaki kerüli a szemkontaktust, de akármi is álljon a háttérben, az biztos, hogy megnehezíti a beszélgetést.

beszelgetes cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szemkontaktus a beszélgetések fontos összetevője. Nemcsak hatékonyabbá teszi őket, de kölcsönös tiszteletről, megértésről és figyelemről árulkodik, sőt a felek közti bizalmat is erősíti. Ennek ellenére előfordul, hogy néhányan nem hajlandóak, nem képesek a másik szemébe nézni a kommunikáció során, ami bizony igencsak zavaró lehet.

De mit lehet ilyenkor tenni? Hogy kezelhető a legjobban a helyzet, és hogyan lesz így is eredményes a beszélgetés? Szakértők adtak tanácsokat a hasonló szituációkhoz.

Ne vedd magadra!

Diane Gottsman etikettszakértő szerint számtalan oka lehet a másik viselkedésének, ezért a legjobb, ha nem keresed rá a választ, és nem gondolkodsz ezen túl sokat. A kulturális eltérések, a bizonytalanság, a félelem, a félénkség, az érdektelenség, a hatalmi problémák és eltérések, valamint a kényelmetlenség érzése mellett is rengeteg egyéb dolog eredményezheti azt, hogy valaki kerüli a szemkontaktust, így nem érdemes keresni a probléma forrását. Próbálj ilyenkor magára a beszélgetésre, annak kimenetelére fókuszálni, és ne hagyd, hogy a partner megzavarjon ebben.

Empátia és kedvesség

Nick Leighton etikettszakértő kiemelte, ilyenkor is fontos az empatikus és kedves hozzáállás attól függetlenül, hogy viselkedik a másik. Ignorálhatod is azt, hogy nem néz rád, ám ha úgy érzed, elég közel álltok egymáshoz, akár óvatosan meg is említheted a problémát. 

- Úgy érzem, hogy valami nem stimmel. Mi jár a fejedben? Mondtam, valamit, amivel megbántottalak, vagy van valami, amit megosztanál velem? Talán tudnék segíteni - ez a néhány mondat például remek beszélgetésindító, és feloldhatja a felek közti feszültséget. A támadást és a harcias magatartást viszont mindenképpen el kell kerülni, hiszen ezeknek sosem lesz jó vége. Ha viszont nem vagytok olyan viszonyban, engedd el az egészet, és folytasd úgy a beszélgetést, mintha meglenne a szemkontaktus. Az is remek ötlet, ha megfigyeled, átgondolod, mit tehetsz azért, hogy kényelmesebb legyen a helyzet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Változtass, és törekedj a kölcsönösségre

Jennifer Kammeyer kommunikációs coach szerint az is jó ötlet, ha kicsit változtatsz annak érdekében, hogy előremozdítsd a beszélgetést. Például, ha munkaügyről van szó, fordítsd a figyelmét egy dokumentumra vagy a képernyőre, menj oda a táblához, és rögzítsd az ötleteket, vagy ajánlj fel egy sétát. Sokszor a körülmények megváltoztatása segíthet a problémán.

Ha pedig úgy érzed, csakis te uralod a beszélgetést, próbálj a kölcsönösségre törekedni, és egy kicsit kényszerítsd a másikat arra, hogy szólaljon meg, vegye ki belőle a részét. Erre a legalkalmasabb módszer a kérdezés: „Mi a véleményed erről? Te hogy gondolod?” A hasonló mondatokkal lehetőséget adsz számára, hogy elmondja a gondolatait, és hatékonyabbá tegyétek a beszélgetést még akkor is, ha korábban elzárkózott tőle.

Kérdezz, vagy zárd le a beszélgetést

Jennifer Kammeyer szerint az is beválhat, ha a kommunikáció csatornáját változtatod meg, és megkérdezed, jobb lenne-e, ha mondjuk e-mailben vagy más netes felületen tárgyalnátok meg a témát. Előfordul, hogy valaki sokkal hatékonyabban tud beszélni, ha nem személyesen kell kifejtenie véleményét.

Ha pedig úgy érzed, a másik teljesen érdektelen a témát illetően, és nem egy olyan ügyről van szó, amit muszáj megvitatni, akkor a legjobb, ha lezárod a beszélgetést. 

Így vágj vissza a kötözködő embereknek

Kötözködő személyekért gyakran nem kell a szomszédba menni. Sokszor a saját családtagja vagy rokona vágja az ember fejéhez a legbántóbb, legbosszantóbb mondatokat. Egyszerű lenne azt mondani, hogy szakítsd meg a kapcsolatot azzal, aki folyamatosan kifordítja a szavaidat, mindenbe beleköt, és már-már gyomorgörccsel indulsz neki egy újabb találkozásnak. De sajnos nem minden esetben oldható meg így a probléma.

Ezt is szeretjük