Öt kedvelt kézmozdulat, ami hatalmas sértés Európán kívül: nem azt jelentik, mint nálunk

Érdemes tisztában lenni a különböző kultúrák eltérő szokásaival.

gesztus4
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akik gyakran járnak külföldön, főleg Európán kívül, jól tudják, hogy mennyire drasztikus kulturális és vallási eltérések vannak a nemzetek között. Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, melyik országban milyen magatartásformák számítanak sértőnek.

Gyakran a nyelvi korlátok is útját állják a kommunikációnak, épp ezért sok turista a kézzel mutogatást választja, ha szeretné kifejezni magát. Viszont érdemes az ilyen gesztusokkal óvatosan bánni, egyes kultúrákban teljesen más jelentése van bizonyos, általunk teljesen ártalmatlannak tartott kézmozdulatnak.

Egy gesztus, számos eltérő jelentés

A gesztusok hivatalos meghatározásánál is szerepel, hogy a tudatosan vagy tudattalanul irányított kifejezési formák egy része az egész világon egyezményes jellé alakult át. Ilyen például az integetés vagy a fejrázás. Azonban vannak olyan mozdulatok, amik kifejezetten egy-egy földrajzi területre vagy kultúrára specifikálódnak, vagy bár ugyanaz a gesztus, mégis más jelentéstartalommal bír.

gesztus1
Fotó: CoffeeAndMilk / Getty Images Hungary

Az egyik ilyen különös mozdulat az ujjakkal történő kör formázása. Nálunk és a legtöbb nyugati országban ezt az „oké” kifejezésére használják, ám Japánban például a pénzt jelenti. Ez még nem is lenne bántó, nem úgy, mint a braziloknál. Ott nagyon komoly sértésnek veszik, ha valaki ilyet mutat, nagyjából úgy fogadják, mint itt a középső ujjas kifejezésformát. Érdemes ezt a jelzést elkerülni Görögországban és Törökországban is, hiszen ezeken a helyeken is vulgáris jelentéssel bír.

gesztus2
Fotó: Zozulya / Getty Images Hungary

A Fülöp-szigeteken a „gyere ide” mozdulattal kell vigyázni, hiszen nekünk ebben semmi bántó jellegű nincs, viszont az ottani lakosok nem így ismerik a gesztust. Náluk ugyanis csak a kutyáknál alkalmazzák, ember felé mutatva egyenesen derogálónak számít. Sajnos olyan esetek is adódtak, amikor a kézjel fizikai konfliktushoz vezetett a szigeten.

Figyelj, hol és mit mutatsz

Egyik gyakran használt kifejezési forma nálunk a keresztbe tett ujjak mutatása, ami leginkább reménykedést, drukkolást jelent. Viszont nem mindenhol számít ennyire ártalmatlannak. Vietnámban nem ajánlott ilyen módon bízni a jó szerencsében, hiszen ott a női nemi szervre asszociálnak általa. A Távol-Keleti országban ráadásul a középső ujj felmutatásával egyenértékű.

gesztus3
Fotó: Cirilopoeta / Getty Images Hungary

Amikor a kisujj és a mutatóujj kerül a magasba, sokan nálunk a rockerekre, illetve a keményebb zenék kedvelőire gondolnak, ez a metakommunikációs eszköz azonban egészen máshogy ismert Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, Argentínában, Brazíliában, Kolumbiában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezekben a mediterrán országokban ugyanis nem a rockzene kedvelői, sokkal inkább a megcsalt férjek találkoznak vele, hiszen egyik férfi a másiknak ilyen módon jelzi, hogy a felesége megcsalja őt. Talán a hűtlenség másik kifejezésmódja, a „felszarvazás” vezetett a gesztus kialakulásához, mindenesetre nagyon nagy indulatokat válthat ki, ha valakinek a feleségét ezzel a mozdulattal leszajházzák.

gesztus5
Fotó: Antonio_Diaz / Getty Images Hungary

A felfelé tartott hüvelykujj is pozitív jelentéssel bír számunkra, hiszen sokan így jelzik, hogy minden rendben van, jól vannak. Másrészről a stopposok jeleként is ismerjük. Irakban és Iránban viszont jobb elkerülni a használatát, hiszen ott kifejezetten sértőnek számít, nagyjából úgy értelmezik, hogy „Menj a francba!” Hogy jó példákat is említsünk, a pénzre utaló, ujjakat összeérintő mozdulat Japánban a szeretetet jelenti, a fej felé emelt „L betűt” pedig Kínában nem a lúzereknek mutatják, hanem a nyolcas számot jelöli, ami az országban szerencseszámnak számít.

„Túl öreg vagy ahhoz, hogy ujjatlant vegyél fel” - 8 nőnek elege lett a sértő ruhaszabályokból

Úgy érezték, betelt a pohár, ezért bevállalós képekkel üzentek az embereknek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük