Ha vitatkozol a pároddal, te a szemébe nézel? A hosszú kapcsolathoz elengedhetetlen a legújabb kutatás szerint
Egyetlen aprócska szokás is hozzájárul ahhoz, hogy tartós és boldog legyen a kapcsolat: ezért kell egymás szemébe nézni beszélgetés közben.

vitazo par
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos egészen jelentéktelennek tűnő szokás, gesztus is befolyásolhatja a kapcsolat minőségét. A felek viszonyát ugyanis akár egy ölelés, egy csók vagy egy kis kedvesség is jobbá, kiegyensúlyozottabbá teheti. Hosszú távon pedig ezek segítenek megőrizni a szerelmet, és erősítik a kötődést.

Többek között a kommunikációs technikák is nagy szerepet játszanak abban, hogy sokáig együtt maradjon egy pár - legalábbis az új kutatás szerint. A szemkontaktus például, mint kiderült, jóval lényegesebb, mint azt bárki gondolná.

A szemkontaktus hatása a viták során

A klinikai pszichológus, dr. John Gottman és a matematikus, James Murray 130 párt vizsgáltak meg: azt figyelték, hogyan viselkednek egymással különböző vitás helyzetekben, hogyan beszélik meg a problémákat, nézeteltéréseket. Rámutattak, hogy azok, akik képesek pozitív irányba terelni a veszekedéseket, hajlamosabbak együtt maradni, de észrevettek még egy kulcsfontosságú szokást.

Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a konfliktusok során is jórészt szemkontaktust tartó felek nagyobb eséllyel maradnak együtt az átlagnál. Dr. Adi Jaffe párkapcsolati szakértő pedig azt is kifejtette a kutatással kapcsolatban, hogy miért is lehet ez így. Elárulta, hogy a viták alatt gyakran előfordul, hogy a pár tagjai a harag és az indulatok miatt elutasítják a partnert, annak érveit, nem tartják tiszteletben őt. Ha azonban a tekintetükkel ekkor is egymást fürkészik, biztosítják a másikat arról, hogy figyelnek rá, könnyebben tudnak fókuszálni a problémára és a társukra is. Ebben az esetben ráadásul felerősödik az empátia, jobban egymásra hangolódnak, valamint úgy érzik majd, hogy nem ellenségek, hanem egy csapatot alkotnak, így nem a támadás a legjobb taktika, hanem mindkettőjük érdekében az, hogy közösen megoldást találjanak a felmerülő nehézségre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ellenben ha hátat fordítanak egymásnak, azzal felborítják az erőegyensúlyt, azt sugallják a másiknak, hogy nem érdemli meg a figyelmet, nem elég értékes, illetve hogy valójában nem érdekli őket a felmerült gond, nem veszik elég komolyan. Mindezek pedig még súlyosabbá tehetik a problémát, és elmélyíthetik az ellenérzést, a haragot.

A pozitív-negatív reakciók ereje

A kutatás még arra is rámutatott, hogy az sem mindegy, hogyan oszlik meg a pozitív és a negatív reakciók aránya a felek között. Azok esetében, akiknél a legkisebb kockázata volt a válásnak, öt az egyhez volt ez az arány, míg azoknál, akiknek a legnagyobb esélye volt a szakításra, egy az egyhez. Ez tehát azt jelenti, hogy a hosszú kapcsolat érdekében arra is ügyelniük kell a feleknek, hogy a másik viselkedésére, szavaira adott válaszok között jóval több legyen a pozitív, mint a negatív.

A szakértők szerint ezeket a szokásokat minden pár képes egy kis odafigyeléssel, tudatosan beépíteni a kapcsolatába, így némi munkával boldogabbá, szorosabbá tehetik a viszonyukat, és megnövelhetik a hosszan tartó szerelem esélyét.

Meghitt rajzok a szerelemről

Philippa Rice, korosztályának tehetséges és nagyon inspiráló illusztrátora gondolt egy nagyot, és úgy döntött, saját történetén keresztül megmutatja az őszinte szerelem és szeretet valódi arcát. Ami szerinte velünk van a nap minden pillanatában, csak a legtöbben nem veszik észre. Ezek a pillanatok mindenkinek ismerősek lesznek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük