Mit jelent, ha valaki hosszan, és mit, ha röviden pislog? Többet mond, mint gondolnád

A pislogásnak, mint a mimikának is, szerepe van a nonverbális kommunikációban.

Hosszú és rövid pislogás jelentése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok minden kiderülhet egyetlen szempillantás alatt. Ez most szó szerint értendő, mégpedig a szavak nélküli, azaz nonverbális kommunikáció terén. Ahogy mozdulatainkkal és gesztusainkkal a testbeszédben, úgy a szemünk pislogásával is üzeneteket küldünk, kommunikálunk egymással.

A legtöbb ember nem is sejtené, hogy olyasmiről van szó, amit egy beszélgetés közben érdemes megfigyelni, ahogyan azt sem gondolná senki, hogy ő maga milyen sok plusz információt közvetít pislogásával. Annak gyakorisága, hosszúsága rendkívül beszédes.

Napi 13 500 plusz üzenet a szavakon felül

Az ember átlagosan naponta 13 500-szor pislog, percenként átlagosan tízszer. Megfigyelések szerint az ember akkor pislog gyakrabban, amikor mentális stimuláció éri, és akkor a legtöbbet, ha épp egy másik emberrel kommunikál.

Ez utóbbi érdekes szempont, ugyanis, mint azt egy holland kutatás megállapította, az ember, miközben beszélget, nem random módon pislog, hanem - Hömke, Holler és Levinson, a vizsgálódó kutatók szerint - a pislogás a gesztikuláció részeként jelenik meg a kommunikációban. Például másképp pislogunk, ha azt mondjuk, értem, és másként, ha azt mondjuk, megértelek téged.

Nem minden pislogás egyforma

Az említett holland kutatók azt is górcső alá vették, miben különbözhet két pislogás, és arra jutottak, hosszúságuk a meghatározó. 35 ember részvételével végeztek vizsgálatot. Az alanyoknak le kellett ülni egy virtuális illetővel beszélgetni, aki különböző kérdéseket - például hogy telt a hétvége - tett fel, majd végighallgatta az alanyok válaszait. A hallgatás közben az avatar olykor pislogott egyet, ezt az alanyoknak meg kellett próbálni értelmezni. Hosszú pislogása 607 milliszekundumos, rövid pislogása 208 milliszekundumos volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Megfigyelték, hogy az alanyok válaszadását befolyásolta a pislogások hossza. Ha hosszan pislogott a képernyőn megjelenő figura, az alanyok részletesebb választ adtak, ha rövidebbet, a válaszuk is rövidebb lett. A kutatók szerint ez azért van, mert a hosszú pislogás azt üzeni, a kérdezőt mélyebben érdekli, mit válaszol az alany, míg a rövid csak azt mondja, figyel rá, és követi a szavait.

A kutatás rámutatott, a kommunikációban szerepe van a pislogás hosszának, hiszen akaratlanul, észrevétlenül is fordítjuk annak üzenetét: vajon mennyire figyel ránk a másik? Mennyire érdeklődik, mennyire elkötelezett a beszélgetésben? Voltaképpen ez nem is tudatosul, ám így már érthető, miért érezzük néha azt, hogy, bár a barátunk azt mondta, figyelek, értelek, mégis, mintha valójában nem is figyelt volna ránk. Valószínűleg túl rövideket pislogott.

Apró mozdulatok a vonzalomért

Nyolc apró mozdulattal bárki vonzóbb lehet a másik ember számára. A tudatos testbeszéd sokat segíthet ebben.

8 apróság a testbeszédben, amitől mindenki vonzóbbnak tűnik - Tudományosan bizonyított trükkök

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük