Kik a tükörikrek, és van-e különbség az ikrek ujjlenyomata között? 5 érdekes tény

Az ikerpárok kapcsolata nemcsak azért különleges, mert egyszerre születtek.

ikrek (3)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan, akik gyerekként olvasták A két Lotti című regényt, vagy, akiknek az ovis csoportjába, iskolai osztályába ikrek jártak, kiskoruktól csodálattal, picit irigykedve szemlélhették az ikrek kapcsolatát. 

Az ikrekről mondják, egymástól távol is megérzik, a másik hogy érezheti magát, vagy, ha esetleg a másik bajban van. Ugyan csináltak és csinálnak erre irányuló teszteket, eddig nincs egyértelmű bizonyíték, hogy az ikrek között létezhet bármilyen ilyesféle gondolati kommunikáció, hacsak nem az egypetéjűek egymáséval azonos agyhullám-mintázata lenne egyfajta gondolatátviteli kommunikáció eszköze. Erre nincs evidencia, mindenesetre, érdekes lenne. Léteznek azonban az ikrekről elismert tények is, melyek közül a következőkben hozunk néhány érdekes példát.

Tükörikrek

Amilyen horrorfilmbe illően hangzik, annyira ártalmatlan fogalom a tükörikerség. A tükörikrek elsőre épp olyanok, mint a többi ikerpár, mégis egymás szöges ellentétei. Ennek a biológiai oka az, hogy a megtermékenyített petesejt az első héten még nem válik szét utódsejtekre. 

A tükörikreknél felfedezhető, hogy egypetéjűségük ellenére mindenben éppen ellentétesek. Ha az egyik jobbkezes, a másik bal-, ha az egyiknek jobb oldalon van születésjegy a bőrén, a másiknak a balon. Az ikerpár tulajdonképpen egymás tükörképével azonosan néz ki. Ez a jelenség az egypetéjű ikrek negyedénél fedezhető fel.

Az egypetéjű ikrek ujjlenyomata eltérő

Hiába a rendkívüli hasonlóság, az egypetéjű ikrek ujjlenyomata teljesen más. Hogyan lehetséges ez? Az apró mintázatok az ujjon nem genetikailag meghatározott formát alkotnak. A magzat kezei, lábai a hatodik-hetedik hétben, az ujjak párnácskái a nyolcadik héten alakulnak ki, az ujjlenyomat a 18. héten, amikor a dermális papillákból kiemelkednek a bőrfodorszálak. Az ujjlenyomat alakzatainak jellegét az ujjakat a méhben érő súrlódás, úgynevezett fejlődési zaj befolyásolja, illetve a kéz növekedése, alakjának változása is a fejlődés során. Ha kifejlődött, attól fogva örökké megmarad a mintázat jellege. Mivel a két magzat más-más módon súrlódik, növekszik, természetes, hogy ujjlenyomatuk is más lesz.

Már akkor szocializálódnak, mikor még meg sem születtek

Az ikrek már akkor is szocializálódnak, amikor még meg sem születtek. Vizsgálatok szerint a 14-18. héttől kezdve elkezdenek ismerkedni testvérükkel a méhben, akaratlagosan megérintik egymást, figyelnek egymásra, és különös módon nagy figyelmet fordítanak egymás szemeinek területére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy ikerpárnak lehet két apja

Ikrek esetén előfordulhat, hogy az ikreknek különböző lesz az apjuk. Ez több esetben lehetséges. Az egyik, ha az anya szervezetében két pete ért egyazon hónapban, és termékeny napján két férfival is létesített szexuális kapcsolatot védekezés nélkül. Ily módon a két férfitól származó spermiumok elérhetik a két külön petesejtet, és a nő két apától lesz kétpetéjű ikrekkel várandós. Furcsa és ritka véletlen, de előfordulhat.

A másik lehetőség, hogy az érett petesejt megtermékenyülése után a szervezetben nem áll le a peteérés, és egy-két héten belül még egy pete megérik, vagy, ha két érett pete közül először csak az egyik termékenyül meg. Ha a már terhes kismama ekkor egy másik férfival is létesít kapcsolatot, és meglévő terhessége mellé újabb babával lesz várandós, szuperfetációról beszélünk. Ez a petesejt egy külön apától megtermékenyülhet, és így az anya két apától származó ikreket fog várni. Ennek a jelenségnek a neve homeopaternális szuperfekundáció: féltestvérek, akik mégis ikrekként jönnek a világra.

További lehetőség a több apától születő ikrek eseteire, ha nagyon rövid időn belül két férfival közösül egy nő. Ha mindkettejük hímivarsejtjei elérik ugyanazt a petét, akkor egypetéjű, de két apától származó ikrek születhetnek. Ez épp olyan ritka, amilyen lehetetlennek hangzik, mégis előfordulhat, és ilyen esetben, szemben a hagyományos egypetéjűekkel, lehetnek eltérő neműek a babák.

Sajátos a kommunikációjuk

A babák nyelve önmagában is érdekes, ám, ha két ikerbaba beszélget, az különösen az. Az ikrek között már nagyon korán, babaként kifejlődik egyfajta saját nyelv, melyet ők egymás között láthatóan értenek. Ennek a jelenségnek a neve kriptofázia. Egyes nyelvészek összefüggésbe hozzák az idioglossziával, azaz az egyetlen ember által ismert nyelvvel. Az ikernyelv ugyanis ikerpáronként egyedi.

Közös nyelv, tükröződő tulajdonságok, különböző apák. Az ikrekről számos érdekesség sorolható fel, melyeket egyedül születettekként sokan irigyelnek. Nem hiába kutatják az ikrek kapcsolatát oly szorgalmasan a kutatók. Bizonyára sok felfedezendő érdekességre számíthatunk a jövőben is.

Egy különleges ikerpár

A két fiatal nőről senki sem hinné, hogy ikrek, mégis azok: történetük a következő cikkben olvasható.

Ezt is szeretjük