Ha így beszélnek a párok, sokáig együtt lesznek - A legtöbben teljesen máshogy viselkednek egymással
Ezek az egyszerű, mégis nagyon hatásos kommunikációs módszerek hosszú, boldog kapcsolatot eredményeznek.

par beszelget
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy egy kapcsolat hosszútávon is boldog, kielégítő legyen, rengeteg munkára és odafigyelésre van szükség mindkét fél részéről. Az egyik legfontosabb dolog pedig, amire ügyelni kell, az a kommunikáció: a szavaknak ugyanis hatalmas erejük van, így erősíthetik, de akár tönkre is tehetik a párkapcsolatot.

A beszélgetéseknek, illetve azok módjának sokan nem tulajdonítanak elég nagy jelentőséget, pedig gyakran okoz problémát egy-egy ki nem mondott vagy félreérthető szó, esetleg egy rosszul felhozott sérelem. A pszichológusok szerint azonban van néhány technika, melyet mindenképpen érdemes bevetni, mert erősíti a kapcsolatot, és hozzájárul ahhoz, hogy sokáig együtt maradjanak a felek. 

Így érdemes elmondani a problémákat

A nehézségeket, problémákat óvatosan kell megosztani a másikkal, mert könnyen vitát és sértődést okozhatnak, ez pedig nem vezet semmilyen változáshoz, csak a kapcsolat megromlásához. Julie Spira párkapcsolati és randiszakértő szerint ezért is lényeges, hogy a gond említése előtt felvezesse a fél, hogy szeretne valamit elmondani, és kedves szavakkal kezdjen hozzá a részletezéshez. Azt tanácsolja, érdemes ilyenkor kiválasztani a nap egy nyugodtabb időszakát, amikor egyikük sem túl ideges vagy fáradt. Ezután pedig el kell mondani, hogy van valami, ami zavar, majd megkérdezni, hogy beszélhettek-e róla most. 

Ha a partner szerint is ideális az idő, érdemes kedvességgel kezdeni a mondandót, például: „Tudom, hogy sok a dolgod, és értékelem, hogy ennyi erőfeszítést teszel a kapcsolatunk érdekében, de úgy érzem/gondolom, hogy…”. Természetesen ez csak egy minta, a témától függően eltérhet a kezdőmondat, de a lényeg, hogy szerepeljen benne valami olyan dicsérő, szeretetet kifejező bevezetés, ami segít szorosabbra fűzni a viszonyt, és megelőzi, hogy a másik támadásnak vegye a beszélgetést.

Két szó, ami nagyon fontos

Jonathan Robinson párterapeuta szerint a tartós kapcsolat egyik kulcsa, hogy a beszélgetések vagy leginkább a nézeteltérések során a párok az „én” vagy a „mi” személyes névmást használják a „te” helyett. Így ugyanis a másik hibáztatása helyett a saját érzelmeik, gondolataik megosztására, valamint a közös érdekek képviselésére törekednek, és a szavakkal is érzékeltetik, hogy vállalják a felelősséget. Így elkerülhetik azt, hogy a partner védekező üzemmódba kapcsoljon, és hárítás, támadás vagy nagy veszekedés legyen a beszélgetés vége.

A pozitív és negatív mondatok aránya

Egy kutatás kimutatta, hogy a régóta boldog kapcsolatban élő párok ügyelnek arra, hogy a mondandójuk nagyobb része legyen pozitív, mint negatív. A vizsgálat szerint az ideális arány 5:1, de persze ezt nem lehet tökéletesen kiszámolni és tartani. A lényeg csupán annyi, hogy a szerelem és a szeretet megőrzéséhez szükség van arra, hogy ne csak a rossz dolgokat, a gondokat említsék, vagy kritizáljanak, hanem koncentráljanak a jó dolgokra, a kedvességre és a dicséretre is. Ez ugyanis felerősíti az érzelmeket, javítja a hangulatot, és a viszonyt is boldogabbá teszi.

Amiről sokan elfeledkeznek

A rohanós hétköznapok során a legtöbben csak a szükséges témákat beszélik meg, mint például a teendők vagy a bevásárlás, esetleg csak esténként marad energiájuk a „Milyen napod volt ?" kérdésre, de sokan megállnak ennyinél. Ahhoz azonban, hogy a kapcsolat hosszútávon is boldog legyen, többre van szükség. A szakértő szerint pár apró mondat és üzenet is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy szoros maradjon a viszony. Érdemes néha egy jó reggelt vagy egy jó éjt köszönéssel megörvendeztetni a másikat, megkérdezni a munkaidő alatt, hogy telik a napja, de egy "hiányzol" üzenet is csodákra képes. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy még akkor is erősödjön az intimitás, amikor nincsenek együtt.

A boldog kapcsolat titka a hetven éve házas pár szerint

A 95 éves úr és a 91 éves hölgy már hetven éve élnek együtt boldogan, de még egyetlen teljes napot sem töltöttek a másik nélkül. Elmesélték, hogy csinálják, hogy még mindig ennyire szeretik egymást.

Ezt is szeretjük