5 jól bevált pszichológiai trükk az erős és boldog kapcsolatért - Tudat alatt hatnak, és örökké tartó szerelmet ígérnek

Ezek a pszichológiai trükkök tudat alatt hatnak a párkapcsolatra: megerősítik a szerelmet, és szorosabbá teszik a viszonyt.

Pszichológiai trükkök a boldog kapcsolatért
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány mozdulat, viselkedés képes tudat alatt hatni a másikra, és befolyásolni az első benyomást, a szimpátiát vagy éppen a két ember közötti viszonyt. A pszichológusok már régóta kutatják, milyen stratégiák hogyan alakítják az emberi kapcsolatokat, és számos érdekes összefüggésre rávilágítottak.

Van például néhány olyan, tudományosan bizonyított hatású módszer, mely erőteljes hatással van a párkapcsolatokra: erősíti azokat, fokozza az érzelmeket, az intimitást, és a tartós szerelemhez, illetve boldogsághoz is hozzájárul. A következő pszichológiai trükkök mindig beválnak a szakértők szerint.

A vélemény valósággá válik

Ha az egyik fél látja a másik pozitív oldalát, és ezt rengetegszer megemlíti neki, akkor ezzel a legtöbbször felerősíti az önértékelését és a személyiségének ezen oldalait. Például, ha a nő sokszor hangsúlyozza a párjának, hogy határozott, magabiztos, vagy mindent meg tud csinálni, amit elhatároz, akkor szép lassan ő is úgy érzi majd, hogy így van, és így is kezd viselkedni. Ha pedig ez kölcsönösen zajlik a kapcsolatban, mindkét fél önértékelése növekszik, és együtt sokkal boldogabbá válhatnak.

Az empatikus hallgatás fontossága

Nagyon egyszerű feladatnak tűnik meghallgatni a partnert, pedig sokak számára egyáltalán nem az. A legtöbben közbeszólnak, inkább önmagukra terelik a figyelmet, kérés nélkül is tanácsokat adnak, vagy ítélkeznek a másik fölött. Pedig ez a viselkedés borzasztóan káros. Az egyik jól bevált, pszichológusok által ajánlott trükk ugyanis az örökké tartó kapcsolathoz az empatikus hallgatás. Ez azt jelenti, hogy mindkét fél engedi a partnerének, hogy teljesen megnyíljon, elmesélje a gondjait, az aggodalmait, méghozzá úgy, hogy a másik csak némán figyel, és együttérzést fejez ki. Ez biztonságérzetet nyújt, szorossá teszi a köteléket, sőt, még a stresszt és a rosszkedvet is csökkenti.

Más oldalról közelíteni a negatív történéseket

Ha az egyik fél rossz időszakot él át, és magával rántják a negatív gondolatok, akkor a másiknak ilyenkor mindenképp támogatnia kell, de a legjobb, ha úgy teszi, hogy a lehetséges jó irányú változásokra, lehetőségekre irányítja a figyelmet. Akármi is történt, arra kell rámutatnia, hogy milyen pozitív oldala lehet a dolognak. Ez a viselkedés azt eredményezi, hogy a felek kihúzzák egymást a legrosszabb helyzetekből is, nem hagyják, hogy eluralkodjanak a káros gondolatok a kapcsolatukon, így nemcsak, hogy jobban kötődnek majd egymáshoz, és erősödik a bizalom, de boldogabbak is lesznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kölcsönös szívességek körforgása

Ha az embernek szívességet tesznek, vagy bókolnak, akkor általában úgy érzi, viszonoznia kell valamilyen formában. Ez a jelenség pedig a párkapcsolatokban egy olyan körforgást indíthat el, ami még erősebbé teszi a viszonyt. Persze, érdemes egy kicsit tudatosan is tenni hozzá: ha a másik megdicséri a partnerét, vagy megtesz érte valamit, akkor nem sokkal később ő is csináljon valami hasonlót. Ezek az apróságok rendkívüli módon képesen megerősíteni a szerelmet.

Az értékelés és a pozitív reakciók hatalma

A boldog párok egyik titka, hogy minden apró tettét értékelik a szerelmüknek, és próbálnak rá feltétel nélküli pozitív szemlélettel tekinteni. Megköszönnek minden kedvességet, akár azt, hogy vacsorát főzött, vagy éppen bevásárolt, és akármit is tett mondjuk a munkahelyén, vagy akármilyen rossz döntést hozott, próbálják az ő szemszögéből nézni a helyzetet, és igyekeznek ítélkezés nélkül tekinteni a helyzetre, kiemelni belőle a legjobbat. Ezáltal a viselkedés által felerősödik majd a bizalom, képesek lesznek megnyílni egymásnak, és annyira szoros és intim kapcsolat alakul ki közöttük, hogy a szakítás esélye minimálisra csökken. Persze, ez azért nem azt jelenti, hogy minden súlyos tettet meg kell bocsátani a másiknak.

Romantikus képeken az igaz szerelem

Egy esküvő mindenkiben érzelmeket mozgat meg. A párnak hatalmas lépés ez a nap az életében, és ezt a legtöbben szeretik meg is örökíteni, hogy később újra és újra átélhessék életük egyik meghatározó pillanatát. A beállított esküvői fotókon kívül sokat tudnak adni azok a képek, melyek az elkapott, meghitt pillanatokat ábrázolják. Ezekből mutatunk néhány könnyfakasztóan romantikusat.

Az igaz szerelem megismételhetetlen pillanatai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük