7 hatásos pszichológiai trükk, amivel bárkinél eléred, amit akarsz - Tudat alatt befolyásolhatsz velük másokat

Ezekkel biztosan érvényesítheted az akaratodat, ráadásul úgy, hogy mások szinte észre sem veszik.

Befolyásolás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben gyakran ütköznek olyan akadályba, hogy sehogy sem tudják meggyőzni a másikat, és elérni azt, amit szeretnének még akkor sem, ha tényleg fontos lenne. Ilyenkor általában csak az idegeskedés és a csalódottság következik, pedig valójában nem szabadna feladni a próbálkozást.

Gyakran ugyanis abban lehet a hiba, ahogy megközelíted a problémát vagy éppen a másik felet. Egyáltalán nem mindegy, hogy mit mondasz ilyenkor, vagy hogyan próbálod elérni a célodat. Van azonban néhány, pszichológusok által javasolt trükk, amit érdemes bevetni, ha valakit mindenképpen rá akarsz beszélni arra, amit te szeretnél. A következő tippek egyszerűek, hatásosak, és tudat alatt befolyásolják a másikat, szóval nagy valószínűséggel észre sem veszik majd, hogy egy picit manipulálni próbálod őket.

Mutasd meg a körülményeket

Ne a konkrét dologra világíts rá, hanem vezesd rá a körülmények segítségével a másikat úgy, mintha ő jött volna rá. Például a szakértők szerint vezetők is gyakran alkalmazzák ezt a módszert, igaz, nem túl etikusan, amikor ki akarnak rúgni valakit. Először elkezdik éreztetni a munkavállalónak és a munkatársaknak is apróbb megjegyzésekkel, hogy nem jó munkaerő, majd utána - mivel ugyebár nincs más választásuk - megválnak tőle. De persze bármilyen más szituációban alkalmazható a trükk. A lényeg, hogy úgy vezesd rá a másikat az akaratodra, hogy nem mondod ki szó szerint, csak utalgatsz rá a körülmények segítségével, és a végén eléred, hogy ő mondja majd ki azt, amit te szerettél volna.

Észrevétlen sürgetés

Ha el akarsz menni valahova, például egy koncertre, vagy ha végre le akarod foglalni az utazásotokat, és döntésre akarod kényszeríteni a párodat, aki régóta halogatja a dolgot, akkor sürgesd meg egy picit, de vigyázz, ne feltűnően. A pszichológusok szerint az emberek tudat alatt is a közösség és a történések részei szeretnének lenni, ezért ilyenkor az a leghatásosabb, ha egy mondatba óvatosan beleépítve közlöd, hogy gyorsan fogynak a helyek, vagy már csak egy-kettő van, vagy mások már rég lefoglalták. Ezzel úgy hatsz majd rá, hogy ő is gyorsan beleegyezik, nehogy lemaradjon. A főnöködet szintén tudod így egy picit siettetni néhány dologgal, mert a szakértők szerint az esetek 90%-ában garantáltan beválik a módszer.

Nagyobb szívesség, aztán egy kisebb

Lehet, hogy furcsán hangzik majd, de tényleg beválik ez a trükk. A lényege, hogy először kérj egy nagyobb, kicsit irreális dolgot - mondjuk fizetésemelésnél jóval több pénzt -, amit már te is túl soknak gondolsz, majd miután visszautasítanak, nem sokkal később kérd a reálisat, amit valójában szerettél volna. Az emberek ugyanis a második kérésre hajlamosabbak igent mondani, és úgy fogják érezni, hogy most már - mivel kisebbet kérsz - illik megadniuk, amit szerettél volna.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Keverd őket időhiányba

Ha valaki nem ért veled egyet, és nem akar beleegyezni abba, amit szeretnél, akkor beszélj egyre gyorsabban. Kutatások bizonyították ugyanis azt, hogy ha felgyorsítasz, akkor a másiknak kevesebb esélye lesz ellenkezni, és átgondolni az érveidet. Így pedig hajlamosabbak megadni neked azt, amit akarsz. De azért vigyázz, érthető legyen, és ésszerű, amit mondasz, és arra is figyelj, hogy ne akadj meg, hanem folyamatosan beszélj arról, amit szeretnél.

Kérj a nap végén, és fókuszálj a másikra

Szintén hatásos, ha a nap vagy a munkaidő végén kérsz valakitől segítséget, mondjuk egy kicsit nagyobb feladatban. Ilyenkor ugyanis az emberek hajlamosabbak gyorsabban megcsinálni azt is, ami több időt igényelne, illetve hamarabb hoznak döntéseket, és könnyebben meggyőzhetőek. Túl akarnak ugyanis lenni minden teendőn, és hazamenni.

De sokszor az is beválik, ha úgy kanyarintod a mondataidat, hogy abból ne a te, hanem a másik előnyei jöjjenek ki hangsúlyosabban. Például, ha el akarod adni az autódat, akkor ne azt mondd, hogy "ennyit kérek a kocsiért", hanem azt, hogy "ennyiért adom neked a kocsimat". Bár apró változtatás, mégis az a hangsúlyos benne, hogy a kocsi az övé lesz, ami pedig az ő érdeke is.

beszelgeto munkatarsak

Ha ezt kihagyod, nem működik

A legprofibb manipulátorok trükkjei közé tartozik az is, hogy meg sem fordul a fejükben az, hogy nem működik majd a dolog. Ha ugyanis próbálsz valakit meggyőzni, magadban pedig azon rágódsz, mi van, ha nem sikerül, azt megérzi a másik is. Látja majd rajtad a bizonytalanságot, néhány gesztusod pedig szintén árulkodik majd róla. Ezért légy magabiztos, és ne kételkedj abban, hogy eléred a célodat.

Ezt is szeretjük