A sikeres karrierváltás 6 kulcsa szakértők tollából: az önmagadba vetett hittől az önéletrajzig

Először neked kell elhinned, hogy valóban megtörténik, utána mások is el fogják, sőt, elismerik a bátor lépésedet!

Sikeres karrierváltás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha megfordult a fejedben, hogy más utakat járnál, mint amin most vagy, véletlenül se érezz bűntudatot miatta, sőt! Kutatások bizonyítják, hogy a boldogsághoz, a személyes fejlődéshez és a sikerhez elengedhetetlen a rendszeres változtatás, különösen a munkahelyek tekintetében. 

A The Guardian brit napilap ezért a legjobb szakértők tanácsait gyűjtötte össze arról, hogyan lehet sikeresen véghezvinni a karrierváltást, legyen szó egy saját vállalkozás létrehozásáról vagy munkahelyváltásról. 

Többesélyes próbálkozás

Tracy Johnson karriercoach, a Brainbox Coaching alapítójának tanácsa

Ne ragadj le annál az ésszerűtlen gondolatnál, hogy csak egy esélyed van a karrierváltásra. Amikor az emberek elkezdenek beszélni a valós küldetésükről vagy a hivatásuk megtalálásáról, azzal nagyon sok nyomást helyeznek magukra pluszban az amúgy is nehéz döntés súlya mellé. Valószínű, hogy az életed során többször is váltasz majd karriert, úgyhogy érdemesebb úgy gondolni a jelenlegi választásra, hogy csak egy időre szól. Fejben pedig akár ki is gondolhatod, hogy mi lesz majd az ez után következő lépésed.

laptop-gondolkodik

Az álláskereső portálokon található karriertervező programok megadhatják a kezdőlökést, inspirálódhatsz, ötleteket meríthetsz belőlük. A kulcs azonban az, hogy azokra a képességeidre alapozd a választásodat, amikben jó vagy, és amelyeket örömmel használsz a munkád során. Gondold át, milyen környezetben lenne számodra inspiráló és öröm a munka, és milyen típusú emberekkel dolgoznál együtt szívesen. Az után, hogy leszűkítetted a kört két-három területre, elkezdhetsz részletesebb kutatást végezni és konkrét állásokat keresni. Azt pedig soha ne feledd: mindig meggondolhatod magad.

Fokozatos megközelítés

Corinne Mills író, a Personal Career Management vezérigazgatója

A karrierváltás fokozatos megközelítése jól működő stratégia lehet. Míg egyes emberek hirtelen fordulatot véve változtatnának a karrierjükön, sokkal reálisabb, ha időt adsz magadnak. Ez jelentheti azt, hogy a jelenlegi munkádban viszel véghez néhány változtatást, vagy esti kurzust végzel, ami elősegíti az újonnan választott karriered sikerét, és olyan képességeket szedsz magadra, amelyek vonzóak a potenciális, jövendőbeli alkalmazók szemében.

Megvalósítanád az álmodat, de nem tudod, hogyan?
Átadjuk a megoldás kulcsát!

A Femina Klub októberi estjén két sokszorosan sikeres váltó osztja meg az eredményes váltáshoz szükséges lelki és gyakorlati lépéseket, útmutatókat.

Szily Nóra coach, pszichológus a váltás gyakorlati útmutatóját adja át, míg Singer Magdolna, aki bőven 50 felett vágott bele álmai megvalósításába, és vált kirakatrendezőből mentálhigiénés szakemberré, sikeres íróvá, a lelki lépésekhez és az önmagadba vetett hit megtalálásához ad segítséget.

Jegyek limitált számban kaphatók 2990 forintért!

Promóció

Ez a fokozatosság azt jelenti, hogy lassan közelíted meg a választott karriert, egy okos stratégiával, akár úgy, hogy hosszabb-rövidebb időintervallumokra olyan munkákat szerzel, amik az új karrier irányába visznek. Ez főleg akkor fontos, ha szeretnéd anyagi biztonságban tudni magad, ugyanis egy nagyot lépni mindig rizikósabb, mint fokozatosan sok kicsit.

Tömör önéletrajz

Hayley Stovold, a Jobulo karrieroldal és a CV-tartalom applikáció vezetője

Csábító lehet minél több részletet beleírni, de az önéletrajzod ne legyen egy oldalnál hosszabb - ha nagyon muszáj, kettő még lehet. A legtöbb munkáltatónak nincs ideje több oldalas szövegeket elolvasni, ezért kulcsfontosságú, hogy a CV tömör, lényegre törő és teljesen releváns legyen a választott pozíciót tekintve.

cv-oneletrajz-allas-munkakereses

Mielőtt összeállítanád, mindig olvasd el a betöltendő munkakör részletes leírását, és gondold át, mi lehet a munkáltató célja. Ezeket és az eddigi munkatapasztalataidat, jövőbeni céljaidat vegyítve állítsd össze az önéletrajzodat. A legfontosabb, hogy megragadd a munkáltató figyelmét úgy, hogy még többet akarjon tudni rólad. Amikor pedig eljutsz az állásinterjúig, ott elmondhatod az összes részletet, ami a CV-dből kimaradt. 

Valóban megtörténik

Robin Kermode, Európa egyik legjobb személyi kommunikációs trénere, a Zone2 alapítója

El kell hinned, hogy a karrierváltásod valóban megtörténik. Az egyik legnehezebb dolog ilyenkor elhinni, hogy tényleg képes vagy rá, hogy sikeresen helyt tudsz állni az új feladatokban. Az ember hajlamos elképzelni magát fotósként, könyvelőként, bármiként. Úgy tűnhet, ez az, amit meghatároz minket. A karrierváltás sikerénél azonban ez már nem elég: újra kell definiálni önmagad, és elhinni mélyen belül is, hogy ez az új ember is te vagy.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha már egyszer elhitted, mások is el fogják. Kezdd el mondogatni magadnak és mindenkinek, akivel találkozol, hogy fotósként, könyvelőként vagy bármiként dolgozol - azt mondd, ami az új választott karriered. Amikor Kermode váltott, továbbra is színészként mutatkozott be, aki emellett coachként is dolgozik. De amikor elkezdte azt mondani, hogy ő coach, aki régen színész volt, az új karrierje szinte szárnyalni kezdett.

Ki vagy te?

Sally Bibb, az Engaging Minds alapítója

Az első és legfontosabb lépés az, hogy tényleg elgondolkodj azon, mi fontos neked valójában a karrieredben. Milyen munkakörnyezetben lennél boldog? Milyen munkahelyi mentalitás motiválna téged a legjobban? Mi az, amit természetednél fogva szeretsz csinálni, és amiben jó is vagy? Ezek a kérdések segítene beazonosítani a lehetséges választható utakat. Adj magadnak egy kis időt, amikor csak önmagadon gondolkodsz, azon, mi tenne teljessé. Ez segíteni fog, meghozni a helyes döntést.

Nem egynapos munka, de neked is sikerülhet
Egy negyvenes nő személyes története, aki a férjével közösen megvalósította az álmát. Gyakorlati tanácsokkal lát el, hogyan viheted véghez sikeresen te is!

Hogyan mondtam fel, és kezdtem saját, sikeres vállalkozást?

Egy negyvenes nő személyes története, aki a férjével közösen megvalósította az álmát.

Elolvasom

Kapcsolati háló kiépítése 

Dasha Amrom, a Career Coaching Ventures alapítója és vezérigazgatója

A választott szektor belső kultúráját úgy értheted meg legjobban, ha olyanokkal beszélgetsz, akik benne dolgoznak. Látni fogod, hogy bánik az adott munkahelyi szektor az alkalmazottaival, beleértve a munkaerő-toborzási folyamatokat is. Építs ki széleskörű kapcsolati hálót, beszélgess kezdőkkel és szeniorokkal is, hogy megértsd a szektor működését, és lásd, hogyan állnak a karrierváltáshoz.

Ezt is szeretjük