Tekints a félelemre szövetségesedként! A munkahelyváltás is ezerszer könnyebb lesz, ha legyőzöd

Hogyan győzd le a félelmeidet? Nem könnyű, de annál hatásosabb a módszer!

valtas-dontes-ugras-munkahelyváltas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor karrierváltásra kerül a sor, sok mindentől félhet az ember. Talán, ha nem neveznénk félelemnek, könnyebb lenne szembenézni egy ilyen lépéssel. A félelem gondolata az, ami megakadályozza, hogy kilépj egy olyan munkahelyről, ahol nyomorultul érzed magad, vagy, hogy újrakezdd az életed egy teljesen más munkakörben. Nem számít, mennyire megfelelő az időzítés egy ilyen váltáshoz, a félelem gondolata bénító lehet.

A legtöbben három dologtól félnek a leginkább: bukás, pénzveszteség, a büszkeség elvesztése. Ezek mind őszinte, zsigerből jövő félelmek. Ösztönös emberi érzések, ezért nincs mit szégyellni rajtuk. Rendben van, ha az ember fél valamitől, de az már nincs, ha hagyja, hogy ez az alattomos érzés megállítson, amikor szíved szerint új útra lépnél.

Eddig senki nem bánta meg

Ha olyan változásról álmodozol, ami személyes és anyagi szempontból is jobb útra terelné az életed, nem érdemes várni. Azok, akik legyőzik a félelmüket, és bevállalják a karrierváltást, sikeressé és magabiztosabbá válnak, és általában mind ugyanúgy nyilatkoznak a döntésükről: Soha nem kérdőjeleztem meg utólag a döntésem helyességét. Csak azt bánom, hogy nem váltottam előbbKialakul bennük egyfajta önbizalom, ami akkor sem hagyja el őket, ha stresszessé válik a helyzet. Mindenkinek van egy félelmektől duzzadó fiókja, ami kinyílik, ha karrierváltásról vagy új vállalkozásba kezdésről esik szó. És mindenkinek más félelmekkel kell szembenéznie. 

A félelem elől nem elbújni kell, hanem megbarátkozni vele
A félelem elől nem elbújni kell, hanem megbarátkozni vele

Patricia DiVecchio, író és az International Purpose - Nemzetközi Cél - coachinggal foglalkozó cég alapítója. 25 éve segít coachként az embereknek kezelni, legyőzni a félelmüket, felfedezni a bennük rejlő potenciált és a megvalósítani az elérni kívánt céljukat. Szerinte a félelem legyőzésének három fontos alaplépése van:

  1. Szövetségesként tekinteni a félelemre,
  2. Nem félni attól, amit a legjobban szeretnél,
  3. Magadhoz ölelni az utadban álló akadályokat.

Ha szövetségesedként tekintesz a félelemre, az rendkívül nagy motiváció és remek tanítás lehet a számodra. Az emberek általában elfutnak a félelem elől ahelyett, hogy megállnának, és szembenéznének vele. Ehelyett muszáj úgy tekinteni rá, mint a tanítódra. Állj meg, és fogj kezet vele, majd fogadd a barátaid közé. Tekints rá egy olyan erőként, amely ösztönzi az előrelépést, ne pedig olyasmiként, amitől el kell menekülni.

Minden reggel rossz érzéssel mész dolgozni? Félsz váltani?
Átadjuk a megoldás kulcsát!

A Femina Klub októberi estjén két sokszorosan sikeres váltó osztja meg az eredményes váltáshoz szükséges lelki és gyakorlati lépéseket, útmutatókat.

Szily Nóra coach, pszichológus a váltás gyakorlati oldalát mutatja be, és konkrét tanácsokkal szolgál, míg Singer Magdolna, aki bőven 50 felett vágott bele álmai megvalósításába, és vált kirakatrendezőből mentálhigiénés szakemberré és sikeres íróvá, a lelki lépésekhez és az önmagunkba vetett hit megtalálásához ad útmutatót.

Jegyek limitált számban kaphatók 2990 forintért!

Promóció

Miért félünk a munkahelyváltástól?

Még akkor is fél tőle emberek sokasága, ha tudja, hogy ideje valami másba kezdeni. DiVecchio azt mondja, izgalmas olyasmivel foglalkozni, amiről mindig is álmodtál, ami iránt szenvedélyes vagy. Mégis félünk a változástól, akkor is, ha az pozitív. Mégpedig azért, mert az a valami más bizony ismeretlen. Félünk a konfliktusoktól, amik kialakulhatnak amiatt, hogy kiállunk a valódi vágyaink és szükségleteink mellett. 

Félünk a nagyobb felelősségvállalástól, vagy új munkakör esetén a lefokozástól. Ez együtt jár a hatalomvesztéssel, mások tiszteletének, elfogadásának elvesztésével, és esetenként pénzveszteséggel. Ugyanez visszafelé is igaz: néhány ember attól fél, hogy hatalomhoz jut, tisztelni és elfogadni fogják, vagy attól, hogy több pénzt fog keresni. A legnagyobb félelem pedig az, hogy mélyre ásol, a legnagyobb álmodat és szenvedélyedet kutatva, de végül nem találsz semmit. Ilyenkor érdemes segítségért folyamodni.

Így győzheted le a félelmedet

Hat lépésben átjuthatsz a túloldalra, ahol már kézen tudod fogni a félelmedet, magadhoz öleled, és tanulsz belőle:

  1. Rajzold le a félelmedet! DiVecchio egyik kliense egy autóroncsban rajzolta le magát, ahogy egy hatalmas hegy felé robog, egy kátyúkkal teli úton. Amikor képpé formálod a félelmedet, konkrétabbá válik általa. Ez azért fontos, mert a félelem maga egy homályos fogalom, ami fojtogatni tudja az embert.
  2. Írj róla naplót! Amikor a kliens, aki autóban rajzolta le magát, elkezdett írni is róla, rájött, hogy a rajza azt jelenti, nem látja az út végét, és bátortalannak érezte magát.  A félelem mondani, tanítani próbál neked valamit. Amikor megpróbálod szavakba önteni a rajzodat, az felszínre hozza a jelentését. Az autóroncsban ülni egy ismeretlen vidéken, ahol nincs senki, azt jelenti, hogy a kliens fél segítséget kérni.
  3. Rajzold le, hogyan néznél ki félelem nélkül! Ez a gyakorlat megváltoztatja a felfogásodat. Lehet, hogy egyenes, sima utat fogsz rajzolni, ahogy a fenti kliens is. Talán a nap is sütni fog a hegyek felett. Ha vizualizálod a félelmedet, és elkezded formálni, irányítani, akkor le tudod győzni. 
  4. Először csak kicsiket lépj! Mindennap csinálj másképp valamit, amitől addig féltél, és vezess róluk naplót. Ez a gyakorlat elkezdi építeni a kockázatvállaló erőidet. Például intézz el egy telefonhívást, ami felett már régóta hezitálsz. Mielőtt tárcsázol, írd le, mit akarsz elmondani, írd le, mi a célod a hívással, és képzeld el, ahogy a hívott fél ugyanolyan ember, mint te. Az emberek szeretnek magukról, a munkájukról beszélni, ezért ezt nyugodtan engedd meg neki. Fontos, hogy számára is értékes legyen a hívás.
  5. Írd le, mik a gyengeségeidet és erősségeidet. Mi az, ami könnyen megy, és mi az a helyzet, amikor erőfeszítéseket kell tenned? Ha képes vagy felismerni a veleszületett képességeket és tehetséget, akkor meg tudod ragadni őket, és dolgozni velük. Ez pedig elegendő ahhoz, hogy te légy a legsikeresebb, legboldogabb és valószínűleg az anyagilag legjobban jutalmazott személy, mert a munkádat az erősségeidre és tehetségedre alapozva fogod végezni. DiVecchio hiszi, hogy az emberek veleszületett képességei mindig a legerősebbek - erősebbek, mint amiket idő közben elsajtátítunk.
  6. Interjúvolj meg néhány, hozzád közel álló személyt! Kérdezd meg tőlük, hogy szerintük miben vagy jó. Néha az ember maga veszi észre utoljára, hogy mik a valódi értékei. Nézd meg a mintákat, amiket a kérdésedre érkező válaszok tükröznek. Keresd meg azokat a dolgokat, amik ismétlődő válaszok, amiket többen is említettek. Ha mindenki azt mondja, hogy neked vannak a legjobb kommunikációs képességeid, akkor erre igenis figyelj, és alapozz rá! Használd okosan azt, amid van!

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük