Mikor és hogyan érdemes munkahelyet váltani?

Amikor többet teszel bele a munkádba, mint amennyit az visszaad, ideje továbbmenni.

előrelépés-munkahelyi-fejlődés-eredményesség
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokszor a radikális változtatásra az embernek nincs ésszerű oka, csak vár egyre, hogy azt mondhassa: itt az idő, végre kaptam egy súlyos okot, most már biztos, hogy menni kell. Ha azonban legbelül, reális ok nélkül is érzi valaki, hogy változásra van szüksége, akkor nincs mese, muszáj továbblépnie valami új felé. Félelmetes és igen nehéz döntés ez, hiszen ki ne kezdené el félteni ilyenkor az anyagi biztonságát, az állandóságot, a megszokottat - egyszóval mindent, ami biztos és leginkább kiszámítható körülötte.

Természetes, hogy az emberben időről időre új vágyak alakulnak ki, és hogy az a foglalkozás, amit korábban szívvel-lélekkel űzött, évekkel később csak az anyagi biztonság forrásává válik. A folyamatos munkahelyi stressz kiégéshez vezet, és előfordulhat, hogy a munka, ami újként még tele volt kihívásokkal, mára már mindenféle sikerélménytől mentes. Ha ezek a pozitív visszajelzések hiányoznak az ember életéből, lassan, észrevétlenül boldogtalanná, megkeseredetté válik. Egyetlen mondat van, amit minden életkorban meg kell jegyezni: változtatni soha nem késő.

Mikor kell váltani?

Philippe Gaud az Apple európai és közel-keleti részlegének HR-igazgatója volt, mielőtt váltott. Az ötvenes évei közepén kezdte el érezni, hogy nem bír már ugyanazon a helyen maradni. 25 éve dolgozott a humán erőforrás területén, amikor rájött, hogy valójában a tanári pályára vágyik. Meg is lépte a dolgot, azóta a párizsi HEC egyetemen tanít menedzsment és humán erőforrás szakon. Gaudnak konkrét válasza van arra a kérdésre, hogy miből tudja az ember, mikor kell megtennie egy ilyen fontos lépést:

– Egészen pontosan meg tudom mondani, mikor jön el egy ember életében a munkahelyváltás ideje. Nem akkor, amikor betölti a 30-at, a 40-et vagy az 50-et, ez abszolút független az életkortól. Az a nap lesz az, amikor a munkából hazaérve megkérdezed magadtól, hogy mit is tanultál ma, és nem tudod megválaszolni ezt az igen egyszerű kérdést. 

Az ember a halogatás nagymestere, és ha már van egy állandó fizetése, amiből meg tud élni, könnyedén hessegeti tovább a változtatás szelét, mondván: igaz, nem ez az álommunkám, de legalább van hol dolgoznom, inkább majd jövőre megfontolom a váltást. Ha azonban gyakran ötlik eszedbe a munkahely-változtatás gondolata, nem egészséges dolog ezt egyre csak halogatni.

Ha egy helyben toporogsz egy olyan munkában, ami nem állít kihívások elé, nem nyújt fejlődési lehetőséget és sikerélményt, nem bővül általa az önéletrajzod vagy a kapcsolati hálód, az az állás hosszú távon széttép, mert többet vesz el belőled, mint amennyit te magadból beleteszel. Így haladsz egyre inkább a kiégés felé. 

Érzed, hogy váltanod kell, de nem tudod, hogyan kezdj neki?
A Femina Klub októberi estjén elmondjuk!

A Femina Klub új évadában Szily Nóra pszichológus, coach elsőként Singer Magdolna író, mentálhigiénés szakember beszélget a váltás lelki oldaláról. Az október 3-i előadás során a szakértők ismertetik a sikeres munkahelyváltáshoz szükséges lelki és gyakorlati lépéseket, melyek elvezetnek egy boldogabb, tartalmasabb élethez.
Jegyek itt kaphatók 2990 forintért!

Promóció

Jelek, amikre figyelj

Van néhány fontos dolog, amire ha csakugyan odafigyelsz, tudni fogod, hogy eljött-e az ideje a továbblépésnek. Ha a munkád miatt rendszeresen nagy kaliberű stressznek vagy kitéve - például egyik projekt követi a másikat, aminek már a vége előtt azon aggódsz, mennyire lesz nehéz a harmadik -, erősen fontold meg, megéri-e ez az állás azt a sok áldozatot és tehetséget, amit belefektetsz. Tehát, ha olyan munkád van, amin rengeteget stresszelsz, de a tehetséged lángját nem lobogtatja, az egy nagyon erős figyelmeztető jel a váltáshoz.

Ugyanez igaz akkor is, amikor már nem látsz előrelépési lehetőséget. Ha a lelkedet is kiteszed a munkádért, próbálod saját erőből tágítani a munkakörödet, ha akárhogyan is bizonyítod a feletteseidnek, hogy mi mindenre vagy képes, ők mégsem akarják észrevenni, vagy nem értékelik az erőfeszítéseidet, ideje egy másik hely után nézni. Szintén erős indok a munkahelyváltásra, ha minden reggel új személyiséget kell öltened, mert nem lehetsz önmagad. Vagy azért, mert nem engedi a környezet, vagy a munkatársaid nem fogadnák el a valódi személyiségedet.

Önmagában az, hogy alig várod a hétvégéket, még nem számít figyelmeztető jelnek. Ha viszont még ekkor is a munkán görcsölsz, ne adj' isten még be is mész, vagy otthon is a gép elé ülsz, hogy elrendezz néhány dolgot hétfő előtt, az már nagyon is arra utal, hogy jobb neked, ha állást váltasz. Olyat keress, ami nem rak rád lelki terhet, hanem helyette felemel. Ha pedig a hétfőt úgy éled meg, mint életed legrosszabb napját, azonnal keress olyat, ahová ha nehéz is felkelni reggelente - mert kinek nem az -, akkor is örömmel mész be.

Akárhány éve is űzöd ugyanazt az ipart, tudnod kell, hogy soha nem késő valami újba kezdeni. Hiszen egy friss munkahelyi környezet, az új feladatok akkora energialöketet és annyi élményt adnak, hogy egyszerűen nem lehet megbánni egy ilyen döntést. Philippe Gaud is csak azt bánta meg, hogy nem váltott hamarabb. Légy akárhány éves, emberileg nagyon sokat ad, és rengeteget hozzátesz az életszemléletedhez egy ilyen kaliberű változás. Többnek érzed majd magad, és büszke leszel, hogy volt bátorságod megtenni egy ilyen nehéz lépést.

Ezt is szeretjük