Nem valódi a szerelem, ha ezeket tapasztalod: a legfőbb jelek, hogy csak rajongásról van szó

Igazán őszinte, mély és boldog akkor lehet egy kapcsolat, ha nem csak a rajongás tartja össze a feleket.

par cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rajongásról a legtöbbeknek a hírességek iránti megszállottság jut eszébe, pedig a jelenség nemcsak ezen a területen, hanem a párkapcsolatokban is jelen lehet. Általában az első találkozáskor vagy a viszony kezdetén alakul ki, így sokan összetévesztik a szerelemmel.

Bár a rajongás az idő előrehaladtával komoly érzelmekké is alakulhat, ha mégsem így történik, érdemes időben észrevenni a problémát. Amennyiben ugyanis csak ez adja alapját a viszonynak, jóval kevesebb az esély a hosszú, boldog és egészséges kapcsolatra.

Honnan tudhatod, hogy rajongásról van szó?

Kelly Gonsalves párkapcsolati szakértő szerint a rajongásra jellemző, hogy nagyon hirtelen alakul ki, és általában igen erőteljes vonzalommal és érzelmekkel jár még akkor is, ha a felek egyelőre alig ismerik egymást. A nő vagy a férfi ilyenkor folyton a másikra gondol, úgy érzi, megtalálta az igazit, a tökéletes partnert annak ellenére, hogy talán csak néhány találkozón vannak túl, és esetleg csak a látott viselkedésből vagy a mások által mesélt történetekből tudja leszűrni, hogy milyen is lehet társa valójában.

Szintén gyakori, hogy az illetőt elvakítják az érzelmek, nem veszi tudomásul az intő jeleket, azt, hogy igazából nem is illenek össze. Kialakít a fejében egy fantáziaképet a társáról, és ehhez ragaszkodik még akkor is, ha a másik személyisége a való életben nem is hasonlít az elképzelt, idealizált partnerére. Mindent megtesz, hogy lenyűgözze, elkápráztassa őt, jó fényben tüntesse fel magát a másik szemében, és ha mindez sikerül, igazi kiválasztottnak érzi magát. Előfordul az is, hogy az egyik fél ilyenkor sietteti a kapcsolat előrehaladását, például a bemutatást vagy az összeköltözést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Grace Suh mentálhigiénés szakértő szerint a valódi szerelem ezzel szemben egy sokkal mélyebb érzelem. Szükség van hozzá kötődésre, intimitásra és arra, hogy két ember valamennyire ismerje egymást, tisztában legyenek azzal, hogy mindegyiküknek vannak hibái, tökéletlenségei, és képesek legyenek kompromisszumokat kötni, áldozatokat hozni a másikért.

Lehet a rajongásból szerelem?

A szakértő elárulta, a rajongás nem minden esetben változik szerelemmé. Előfordul, hogy eltűnik a rózsaszín köd, a felek megismerik egymás valódi énjét, és kiábrándulnak egymásból, vagy még azelőtt véget ér a kapcsolat, hogy az érzés átalakulhatna. Ha azonban a pár tagjai hajlandóak megismerni, elfogadni egymást, és valóban összeillenek, a rajongásból könnyedén lehet akár komoly, tartós viszony is. A rózsaszín köd általában néhány hét vagy hónap után halványodik, ekkor láthatják meg igazán a felek, mivé fejlődhet kettejük kapcsolata.

Jelzi a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Nem mindegy, hogyan beszél a párjához, hogyan ér hozzá, vagy éppen milyen testtartást vesz fel a közelében. Ezek ugyanis mind megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek - ám ha időben észreveszi őket az ember, lehet, hogy visszafordítható lesz a folyamat.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük